Pulykasült

pulykasült recept hálaadásra

A pulykasült, főként ha nagy hálaadási pulykáról van szó, mindig türelmet igényel. A pulyka húsa vastag, és kötött szerkezetű, így hosszan, és lassan süssük. Az amerikai hálaadási pulykát is sokféleképpen elkészítik, ugyanúgy, mint nálunk a halászlét, de igyekeztem, egy amerikai különlegességet kiválasztani a sok receptem közül. Szép, gömbölyű pulykát már nálunk is lehet kapni, de inkább karácsony környékén, ezért ha Hálaadás ünnepére sütnénk, jó előre egyeztessük le a hentesünkkel, hogy hol kaphatnánk.

Pulykasült – Hozzávalók:

1 egész pulyka (kb 4 kg -os)
1 db jonatán alma
20 dkg vaj
1 fej fokhagyma
4-5 db narancs
2,5 dl juharszirup
3 dl frissen facsart narancslé
1/2 liter húsleves
só (ha lehet tengeri)
őrölt bors

Pulykasült – elkészítése:

A pulykát érdemes alaposan megmosni, és megtisztítani, majd tegyük egy fél napra a hűtőbe pihentetni.

A pihentetés után egy nagy tepsibe tesszük. Megmosunk egy egész almát, és a csumája nélkül a pulyka hasába tesszük néhány gerezd fokhagyma társaságában. A pulyka lábait keresztben összekötjük pékzsineggel. Kívülről a pulyka bőrét alaposan bekenjük az enyhén olvadt vajas keverékkel, mintha testápolóval kennénk meg.  A vajas keverék hozzávalói: vaj, zúzott fokhagyma, reszelt narancshéj, só, és frissen őrölt bors.  A pulykát a mellével felfelé fordítva 30 percig lefedetlenül, 190 Cº fokon elősütjük.

Közben egy nagy tálban összekeverjük a juharszirupot, a húslevest, és egy teljes narancs levét. Ennek a keveréknek a felét,  a fél óra elősütés elteltével ráöntjük az elősütött pulykánkra, és a hőmérséklet csökkentésével (170 Cº) alufóliával lefedve sütjük tovább. Kb. 2-3 óra elteltével levesszük róla a fóliát, és meglocsoljuk a saját kisült levével, és a megmaradt juharszirupos keverékkel. Kb. 30 perc, és amikor már aranybarnára, és ropogósra sült a bőre, és omlós a húsa, elkészült a pulykánk, lezárhatjuk.  A pulykasült szaftját leöntjük, és a pulykát 20 percig nyitott sütőajtónál pihentetjük.

Egy teljes narancsot megpucolunk, és apróra vágunk, és a pulykáról lefolyó szafttal percekig forraljuk.

Édesburgonya pürével, friss szeletelt narancskarikákkal tálaljuk. A tálalásnál a vágott pulykaszeletekkel a forró narancsos szafttal megöntözzük. Isteni finom! 🙂

Pikáns kukoricaleves

Kukorica leves recept

A pikáns kukoricaleves , a család egyik nyári kedvence, amit téli változatban is el szoktam készíteni, akkor mirelit zöldségekkel dolgozom. Kellemes ízű, különleges, és a hüvelyes zöldségeknek köszönhetően kiváló fehérjeforrás is. Érdemes összebarátkozni a különleges zöldségekkel is, és a megszokottól eltérően használni őket, mert nagyon finomak, és változatossá teszik mindennapi ételeinket is.

Pikáns kukoricaleves – Hozzávalók:

1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
20 dkg borsó (friss, vagy mélyhűtött)
3 cső kukorica (friss, vagy mélyhűtött)
20 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva
20 dkg édesburgonya, meghámozva, felkockázva
2 db kápia paprika (vagy 1 piros kaliforniai paprika), kis kockákra vágva
1 liter zöldségalaplé
4 dl kókusztej (vagy növényi eredetű főzőtejszín)
1 kávéskanál cayenne bors
1 kávéskanál kakukkfű
2-3 db babérlevél
1 kávéskanál koriander
só, bors
Adagonként 1 kis marék reszelt sajt

Pikáns kukoricaleves – elkészítése:

Hevítsd fel az olajat egy lábosban, majd a hagymát és a fokhagymát hozzáadva kb. 10 percig párold rajta, amíg üveges nem lesz. A kukoricákról levágod a szemeket, és a leszemezett kukoricát is hozzáadod a levesedhez, valamint beleteszed a borsót is, majd öntsd fel az alaplével, fűszerezd, add hozzá a cayenne borsot, és kis lángon, fedő alatt főzd kb. 30 percig . Ezután öntsd hozzá a kókusztejet, majd a burgonyát, az édesburgonyát, és a kockákra vágott kápia paprikát is. Kakukkfűvel, korianderrel és babérlevéllel, majd sóval, és borssal ízesíted, és további 15-20 percig főzöd. Amikor már a burgonyák megpuhultak, leveszed a tűzről.

Sűrítésként a kukoricaleves felét egy másik edénybe mered, és botmixerrel összepürésíted, majd hozzáöntöd a többi leveshez. Reszelt sajttal tálalod.

Kóstold meg a mexicói csirkelevest is.

Mexikói csirkeleves tortillával

Édesburgonyás gnocchi recept

A leves nálunk alap, ha a páromon múlna levest-levessel ennénk. Igaza is van, hiszen a leves mindig “egy kis meleg a hasunkba”, és mellette tápláló, de ugyanakkor kímélő étel. Rengeteg féle levest készíthetünk, nekem a magyar klasszikusok, és az olasz minestrone mellett,  a mexikói csirkeleves az egyik kedvencem.

Mexikói csirkeleves tortillával – Hozzávalók 4 főre:

1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
1 db jalapeno vagy hegyes erős paprika apróra vágva
1 db nagyobb édes pirospaprika apróra vágva
4 gerezd fokhagyma aprítva
3 db nagyobb fél csirkemell
1 db vörösbab konzerv
1 db kukorica konzerv
1 db hámozott paradicsom konzerv
1 üveg Enchilada szósz (elhagyható)
½ evőkanál oregano
1 evőkanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál őrölt piros chili paprika
1 evőkanál só
3 liter csirkeleves
1 lime leve
Reszelt sajt
Aprított koriander zöld
Tortilla
Olaj a tortilla sütéséhez

Mexikói csirkeleves – elkészítése:

Egy nagy magas, de szélesebb leveses főzőedénybe beletesszük a felaprított vöröshagymát,  jalapeno paprikát, a zúzott fokhagymát, a bab-, a kukorica-, és hámozott paradicsom konzervet, a csirkemell filéket, a fűszereket, és beleöntjük az Enchilada szószt, valamint felöntjük 3 liter csirkelevessel. Innentől számított 3 órán keresztül, lassú lángon lefedve főzzük. Ha megfőtt a csirkemellünk, egyesével kivesszük őket, és kockákra vágjuk, majd visszatesszük őket a levesbe, és belefacsarjuk 1 lime levét.  A tortilla lapokat háromszögekre vágjuk, és forró olajban hirtelen ropogósra sütjük. Végül a forró levest tányérokba szedjük, reszelt sajttal, és tortillával tálaljuk. Tetejére aprított koriandert szórunk.

Édesburgonya fűszerkeverék (1,5 kg édes burgonyához)

Édesburgonyához fűszerkeveréket otthon csinálni nem nehéz, és kifejezetten költséghatékony. Dobd össze a néhány alapanyagból és már sütheted is az édesburgonyádat.

Édesburgonya fűszerkeverék – Hozzávalók:

3-4 gerezd apróra zúzott fokhagyma (vagy 1 teáskanál fokhagyma por)
1 kávéskanál őrölt rozmaring
1 kávékanál frissen őrölt bors
1 kávéskanál őrölt pirospaprika ½ kg édesburgonya

Édesburgonya fűszerkeverék elkészítése

Ezeket összekeverjük, és a sült édesburgonyát ízesítjük vele.

Édesburgonya püré

Édesburgonya püré recept

Az édesburgonya püré, kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a nálunk használt burgonyafajtákból készült társaik, és sokkal különlegesebb is.

Édesburgonya püré – Hozzávalók:

½ kg édesburgonya
10-15 dkg vaj
¼-½ liter tej

bors

Édesburgonya püré elkészítése

Az édesburgonyát megpucoljuk, és kockákra vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. Krumplinyomón átpasszírozzuk, vagy villával összetörjük, majd a hozzáadott vajjal robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk adagonként a tejet, és ízlés szerinti állagúra keverjük.  Borsot adunk hozzá, és szükség estén még sózzuk. Ha bátrak vagyunk egy csipet fahéjjal, és egy kis juharsziruppal megbolondíthatjuk.  Kiváló köret pulykasülthöz, vagy más húsételekhez, sült zöldségek mellé.

Hasonlóan finom, és különleges köret a sült édesburgonya, melyet édesburgonya fűszerkeverékbe forgatva tálalunk.

Édesburgonya gnocchi

Édesburgonyás gnocchi recept

A házi készítésű édesburgonya gnocchi tésztát, nem csak megenni élvezet, hanem elkészíteni is. Minden alkalommal mikor összevegyítem a hozzávalókat, és liszttel borított ujjammal elkezdem gyúrni a tésztát, hálás vagyok nagynénémnek a receptért, mert csodás élmény megalkotni is.

Édesburgonyás fnocchi – Hozzávalók:

0,4 kg édesburgonya püré (kb. 3-4 db édesburgonya)
0,4 kg liszt (plusz amennyit felvesz)
1 kiskanál só
1 csipet őrölt bors
2 csipet őrölt szerecsendió
10-15 dkg vaj
1 csomag petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
Sajt (ízlés szerint)

Édesburgonyás gnocchi elkészítése


Első körben megmosod és félbevágod héjastól az édesburgonyát, enyhén megsózod (meg lehet kenni némi zúzott fokhagymával is) és előmelegített sütőben 175 Cº puhára sütöd, pont úgy, mintha sütőtököt sütnél. Amikor elkészült, és a villáddal beleszúrsz, krémesnek puhának illik lennie, mert így fogod tudni teljesen pépesíteni, és elegyíteni a liszttel. Fontos, hogy a végén puha, és egynemű tésztát kapjál. Ez lesz az édesburgonya gnocchi szíve-lelke.
Amikor megsült, hagyd kissé kihűlni, majd kikanalazod a héjából az édesburgonya pürét, amit villával, vagy botmixerrel még krémesebbé varázsolhatsz.
Az arányok tulajdonképpen nagyon egyszerűek 1 rész édesburgonya püréhez
1 rész lisztet kell adni, ha gluténmentesen akarod elkészíteni a Schar Mix it! Universal, vagy Farina lisztjét használd.

A hozzávalókat gyúródeszkára teszed: édesburgonya püré, liszt, só, bors, és őrölt szerecsendió.

És akkor belevetheted magadat az élvezetbe, az édesburgonya pürét, elkezded összegyúrni a liszttel, és a fűszerekkel, és ezt a keveréket addig gyúrod, míg tésztává nem formálható. Ahogy mondani szokták, „amennyit felvesz”, és ez ebben az esetben is igaz, ha kicsit ragadósabb a tészta, tegyél hozzá még lisztet, hogy bucivá tudd formálni. Érdemes végig lisztezett deszkán dolgozni, úgy nem ragad le a tészta.

Közben felteszel egy lábosban vizet forrni, amibe egy kiskanál sót, és némi olajat is tehetsz.

A tésztából, hat egyenlő méretű golyót formálsz. Minden golyóból aztán két ujjnyi vastag hurkát kell készítened, lisztes kézzel, lisztezett deszkán.

Lisztes késsel a hurkákat körülbelül másfél centiméteres darabokra vágod. Ezek a darabkák lesznek a gnocchik. A kis gnocchik tetejét díszítheted villa segítségével, vagy más díszítéssel. De, ha ezt kihagyod, attól még az íze tökéletes lesz.

Serpenyőben olvassz 150 g vajat, melyet jó barnára piríts, és finomra aprított petrezselymet, zúzott fokhagymát adj még hozzá. A bátrabbak ugyanezt a kombót készíthetik zsályával, vagy rozmaringgal, mindkét esetben erőteljesebb ízvilágot kaphatsz.

Amíg az édesburgonya sül a sütőben addig egy nagyobb mély tányérban a négy tojást, a lisztet és a szénsavas vizet összekevered.

A lisztes-díszes édesburgonya gnocchikat, adagokként a forró vízbe teszed, és 3-5 perc alatt, (mikor feljönnek a víz tetejére akkor jók) készre főződ. Az is a csoda része, mikor állsz a gőzölgő lábos felett, és életre keltesz egy isteni ételt azzal, hogy gonddal megsütötted, meggyúrtad, szeletelted, díszítetted, és végül kifőzted, hogy lecsöpögtetés után a fűszeres, forró vajban megforgasd. Mennyei!

Forrón, reszelt sajttal, legjobb hozzá a parmesan, vagy a pecorino sajt, de például kék penészes sajttal is isteni…tálalod!

Édesburgonyás frittata – tojáslepény

Édesburgonyás frittata

Édesburgonyás frittata gyors, egyszerű és nagyon finom. Az édesburgonyás frittata tulajdonképpen édesburgonyás tojáslepény. A frittata alapja a tojás és a liszt, édesburgonya ezenkívül szénsavas víz kell hozzá…

Édesburgonyás frittata – Hozzávalók:
2 dl szódavíz (buborékos ásványvíz)
2 ek liszt (lehet rizsliszt is)
4 db tojás
1 db nagyobb édesburgonya
1 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
csipet só
kevés fekete bors
fél fej vöröshagyma
petrezselyem
20 dkg reszelt sajt (trappista)

Édesburgonyás frittata elkészítése

Ez az alaptészta, ezt ízesítheted utána kedved szerint. Amikor összekeverted a hozzávalókat, pár percig állni hagyod, majd a tojásrántottához hasonlóan megsütöd. Vigyázva, hogy mikor megfordítod (mint a palacsintát) nem essen szét. Mikor mindkét oldalát ropogósra sütötted a serpenyőből tányérba fordítod.

Az édesburgonyát cikkekre vágod, és 175 cº fokra előmelegített sütőben, kevés olíva olajjal meglocsolva 10-15 percig sütöd.

Amíg az édesburgonya sül a sütőben addig egy nagyobb mély tányérban a négy tojást, a lisztet és a szénsavas vizet összekevered.

Miután megsült a krumpli és már puhán bele tudod nyomni a villád (ha nem találod elég krémesnek, botmixerrel pépesítheted), mint egy sütőtökbe, kihűtöd, és az édesburgonya pürét a tojásos keverékhez kevered.

Hozzáadod a keverékedhez az aprított fokhagymát, sózod, borsozod ízlés szerint.

Adhatsz hozzá még apróra vágva egy fél fej vöröshagymát, vagy petrezselymet is.

Reszelj le kb. 20 dkg trappista sajtot, de bármilyen sajt megteszi amit lehet reszelni és ezt is a keverékhez adod. Ha kicsit pikánsabbat szeretnél morzsolhatsz kecskesajtot is a tojáslepényedhez.

Amikor összekeverted a hozzávalókat, pár percig állni hagyod, majd olíva olajon a tojásrántottához hasonlóan megsütöd, de keverni tilos, simán hagyod, hogy az alja szépen megpiruljon! Ha már rázásra mozog egy kicsit, akkor jön a mutatvány nehezebb része, meg kell fordítani. Ha van még egy serpenyőd, amit rá tudsz fordítani és úgy átforgatod a másik serpenyőbe az a legjobb. Ha nincs akkor sem kell megijedni, mert egy alányúlva egy szélesebb fakanállal, vagy egy palacsinta forgató lapáttal meg lehet fordítani. Azt a lényeg, hogy ne essen szét! Megfordítás után néhány percet még sütöd, majd egy tányérba forgatva tálalható. Mint egy tortát tudod szeletelni.

A további változatoknak csak a képzeletünk szabhat határt! Megbolondíthatjuk, különböző fűszerekkel, sonkával, szalonnával, gombával…

Májgombóc

májgombóc - májgaluska recept

Májgombóc – Hozzávalók:
15 dkg borjú vagy sertésmáj
4 dkg zsír
2 dkg liszt
3 dkg zsemlemorzsa
1 db zsemle

őrölt bors
majoranna
2 dkg vöröshagyma
kevés zöldpetrezselyem
1 db tojás


Májgombóc elkészítése

Májgombóc az egyik legkedveltebb levesbetét. Egy jó húslevesbe kiváló választás. Mirelitet is lehet venni, de a saját készítésűnek, nincs párja. Egyszerű elkészíteni, bárkinek merem ajánlani.
A májat ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott, zsírban vagy olajban megpirított vöröshagymát és az apróra vágott petrezselymet. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd ha már jól átázott kivesszük és kézzel kifacsarjuk belőle a vizet. Ezután a zsemlét hozzáadjuk a májhoz. Sóval és a fűszerekkel megízesítjük, hozzátesszük a tojást, a morzsát, a lisztet és jól összekeverjük, majd gombócokat vagy galuskákat formálunk belőle. Forró sós vízben vagy levesben kifőzzük.

Mexikói csirkeleves tortillával

mexikói csirkeleves tortillával recept

A leves nálunk alap, ha a páromon múlna levest-levessel ennénk. Igaza is van, hiszen a leves mindig “egy kis meleg a hasunkba”, és mellette tápláló, de ugyanakkor kímélő étel. Rengeteg féle levest készíthetünk, nekem a magyar klasszikusok, és az olasz minestrone mellett,  a mexikói csirkeleves az egyik kedvencem.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 db jalapeno vagy hegyes erős paprika apróra vágva
  • 1 db nagyobb édes pirospaprika apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma aprítva
  • 3 db nagyobb fél csirkemell
  • 1 db vörösbab konzerv
  • 1 db kukorica konzerv
  • 1 db hámozott paradicsom konzerv
  • 1 üveg Enchilada szósz (elhagyható)
  • ½ evőkanál oreganó
  • 1 evőkanál őrölt fűszerkömény
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt piros chili paprika
  • 1 evőkanál só
  • 3 liter csirkeleves
  • 1 lime leve
  • reszelt sajt
  • aprított korianderzöld
  • tortilla
  • olaj a tortilla sütéséhez

Mexikói csirkeleves tortillával elkészítése:

Egy nagy magas, de szélesebb leveses főzőedénybe beletesszük a felaprított vöröshagymát,  jalapeno paprikát, a zúzott fokhagymát, a bab-, a kukorica-, és hámozott paradicsom konzervet, a csirkemell filéket, a fűszereket, és beleöntjük az Enchilada szószt, valamint felöntjük 3 liter csirkelevessel. Innentől számított 3 órán keresztül, lassú lángon lefedve főzzük. Ha megfőtt a csirkemellünk, egyesével kivesszük őket, és kockákra vágjuk, majd visszatesszük őket a levesbe, és belefacsarjuk 1 lime levét.  A tortilla lapokat háromszögekre vágjuk, és forró olajban hirtelen ropogósra sütjük. Végül a forró levest tányérokba szedjük, reszelt sajttal, és tortillával tálaljuk. Tetejére aprított koriandert szórunk.

Resztelt máj

Resztelt máj recept

Resztelt máj egy tipikus magyar étel, melyet mindenki ismer, hiszen az iskolai menzán is állandó ebéd volt. Kezdő háziasszonyok viszont túl nagy kihívásnak tekintenek, pedig nem ördöngösség! Nyugodtan bevállalhatod!

Hozzávalók:

    • 50 dkg sertésmáj vagy csirkemáj
    • 2 db nagyobb  vöröshagyma
    • 1 kis konzerv paradicsompüré
    • 5 gerezd fokhagyma
    • Fél teáskanál őrölt kömény
    • 3 teáskanál majoránna
    • Fél teáskanál őrölt bors
    • 2 teáskanál  só
    • 3 teáskanál piros fűszerpaprika
    • 2 érett paradicsom, vagy hámozott paradicsomkonzerv
    • Olaj

Resztelt máj elkészítése:

Serpenyőben olajat hevítünk, és beletesszük a paradicsompüré konzervünket. Egy kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, és belenyomjuk, fokhagymanyomóval a fokhagymát is. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a májat. Így is pirítjuk néhány percig. Ezután megszórjuk piros paprikával, és hozzáadhatjuk a többi fűszert is. A majorannaával, köménnyel, őrölt borssal, összeforgatjuk a májat. Megsózzuk (ha sertésmájat készítünk, ezt inkább a végére hagyjuk, nehogy megkeményedjen a májunk), és hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomokat is. Ha kicsit sűrűnek érezzük adhatunk hozzá 1 dl vizet, de nem biztos, hogy szükséges, attól függően mennyire leves a paradicsomunk. 7-10 percig főzzük, ezután lezárhatjuk. El is készült 🙂 Főtt krumplival tálaljuk.