Pikáns kukoricaleves

Kukorica leves recept

A pikáns kukoricaleves , a család egyik nyári kedvence, amit téli változatban is el szoktam készíteni, akkor mirelit zöldségekkel dolgozom. Kellemes ízű, különleges, és a hüvelyes zöldségeknek köszönhetően kiváló fehérjeforrás is. Érdemes összebarátkozni a különleges zöldségekkel is, és a megszokottól eltérően használni őket, mert nagyon finomak, és változatossá teszik mindennapi ételeinket is.

Pikáns kukoricaleves – Hozzávalók:

1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
20 dkg borsó (friss, vagy mélyhűtött)
3 cső kukorica (friss, vagy mélyhűtött)
20 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva
20 dkg édesburgonya, meghámozva, felkockázva
2 db kápia paprika (vagy 1 piros kaliforniai paprika), kis kockákra vágva
1 liter zöldségalaplé
4 dl kókusztej (vagy növényi eredetű főzőtejszín)
1 kávéskanál cayenne bors
1 kávéskanál kakukkfű
2-3 db babérlevél
1 kávéskanál koriander
só, bors
Adagonként 1 kis marék reszelt sajt

Pikáns kukoricaleves – elkészítése:

Hevítsd fel az olajat egy lábosban, majd a hagymát és a fokhagymát hozzáadva kb. 10 percig párold rajta, amíg üveges nem lesz. A kukoricákról levágod a szemeket, és a leszemezett kukoricát is hozzáadod a levesedhez, valamint beleteszed a borsót is, majd öntsd fel az alaplével, fűszerezd, add hozzá a cayenne borsot, és kis lángon, fedő alatt főzd kb. 30 percig . Ezután öntsd hozzá a kókusztejet, majd a burgonyát, az édesburgonyát, és a kockákra vágott kápia paprikát is. Kakukkfűvel, korianderrel és babérlevéllel, majd sóval, és borssal ízesíted, és további 15-20 percig főzöd. Amikor már a burgonyák megpuhultak, leveszed a tűzről.

Sűrítésként a kukoricaleves felét egy másik edénybe mered, és botmixerrel összepürésíted, majd hozzáöntöd a többi leveshez. Reszelt sajttal tálalod.

Kóstold meg a mexicói csirkelevest is.

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc recept

Szilvásgombóc – Hozzávalók:
80 dkg burgonya
1 db tojás
15 dkg zsír
25 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
10 dkg porcukor

őrölt fahéj
30 db szilva


Szilvásgombóc elkészítése

Szilvásgombóc amit mindenki szeret! Nem is gondolnád milyen egyszerű elkészíteni.
A burgonyát meghámozzuk és megfőzzük (lehet fordítva is, ki hogy szereti) és krumplinyomón átnyomjuk. A még meleg, áttört burgonyát liszttel, 1 tojással, diónagyságú zsírral, kevés sóval összegyúrjuk. Az így kapott tészta az alap gobmbóc tészta. Minden töltött gombócot ilyen tésztából készítünk, csak a tölteléken kell változtatni. Jelen recept szerint szilva lesz a töltelék.
A szilvákat kimagozzuk, a mag helyre kevés őrölt fahéjat, egy kávéskanál porcukrot (lehet akár kockacukrot is használni) teszünk. A tésztát kb 6-7 mm vastagra kinyújtjuk és négyszögekre vágjuk. Minden négyszög közepébe egy szilvát teszünk, gombócokká formáljuk, () sós vízben kifőzzük és szűrőn lecsorgatjuk. A gombócokat zsírban sárgára pirított zsemlemorzsában forgatjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük. Télen szilvaízzel is készíthetjük.

Sztrapacska

Sztrapacska recept

Sztrapacska – Hozzávalók:
60 dkg burgonya
1 db tojás
10 dkg füstölt szalonna
8 dkg zsír
30 dkg liszt
20-25 dkg juhtúró

Sztrapacska elkészítése

Sztrapacska egy egyszerűen elkészíthető egytálétel. Bárki nekifoghat, nem fog csalódni benne.
A burgonyát meghámozzuk és lereszeljük és a hozzáadott liszttel, tojással, kevés zsírral, megsózva, galuska keménységű (csak annyira legyen kemény, hogy egy evőkanállal tudjuk belőle galuskákat szaggatni) tésztát készítünk. Forró sós vízbe evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle. Közben egy a kockára vágott füstölt szalonnából kiolvasztjuk a zsírt, (lehet, hogy az indulásnál kell alá még tennünk egy kis zsírt pluszba) a kész töpörtyűt kiszedjük a zsírból.
A megfőtt galuskát leszűrjük, lecsorgatjuk, s a forró zsírba téve juhtúróval összekeverjük.
Tálra halmozzuk, tetejét megszórjuk a töpörtyűvel. Keverhetünk hozzá finomra vágott kaprot is.

Főtt krumpli készítése

Resztelt máj recept

Főtt krumpli készítése előtt hámozzuk meg a burgonyákat, és alaposan mossuk meg őket. Egy lábosba engedjünk vizet, és a krumplit egyszer félbe, majd gerezdekbe vágva, aprítsuk fel. Rakjuk fel főni, és tegyünk 6-7 db nagyobb krumplihoz egy csapott evőkanál sót. Kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük. Villával ellenőrizhetjük, hogy megpuhult e, ha puha könnyen bele tudjuk szúrni a villát. Akár resztelt máj mellé tálalhatjuk köretként.