Mexikói csirkeleves tortillával

Édesburgonyás gnocchi recept

A leves nálunk alap, ha a páromon múlna levest-levessel ennénk. Igaza is van, hiszen a leves mindig “egy kis meleg a hasunkba”, és mellette tápláló, de ugyanakkor kímélő étel. Rengeteg féle levest készíthetünk, nekem a magyar klasszikusok, és az olasz minestrone mellett,  a mexikói csirkeleves az egyik kedvencem.

Mexikói csirkeleves tortillával – Hozzávalók 4 főre:

1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
1 db jalapeno vagy hegyes erős paprika apróra vágva
1 db nagyobb édes pirospaprika apróra vágva
4 gerezd fokhagyma aprítva
3 db nagyobb fél csirkemell
1 db vörösbab konzerv
1 db kukorica konzerv
1 db hámozott paradicsom konzerv
1 üveg Enchilada szósz (elhagyható)
½ evőkanál oregano
1 evőkanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál őrölt piros chili paprika
1 evőkanál só
3 liter csirkeleves
1 lime leve
Reszelt sajt
Aprított koriander zöld
Tortilla
Olaj a tortilla sütéséhez

Mexikói csirkeleves – elkészítése:

Egy nagy magas, de szélesebb leveses főzőedénybe beletesszük a felaprított vöröshagymát,  jalapeno paprikát, a zúzott fokhagymát, a bab-, a kukorica-, és hámozott paradicsom konzervet, a csirkemell filéket, a fűszereket, és beleöntjük az Enchilada szószt, valamint felöntjük 3 liter csirkelevessel. Innentől számított 3 órán keresztül, lassú lángon lefedve főzzük. Ha megfőtt a csirkemellünk, egyesével kivesszük őket, és kockákra vágjuk, majd visszatesszük őket a levesbe, és belefacsarjuk 1 lime levét.  A tortilla lapokat háromszögekre vágjuk, és forró olajban hirtelen ropogósra sütjük. Végül a forró levest tányérokba szedjük, reszelt sajttal, és tortillával tálaljuk. Tetejére aprított koriandert szórunk.

Mexikói csirkeleves tortillával

mexikói csirkeleves tortillával recept

A leves nálunk alap, ha a páromon múlna levest-levessel ennénk. Igaza is van, hiszen a leves mindig “egy kis meleg a hasunkba”, és mellette tápláló, de ugyanakkor kímélő étel. Rengeteg féle levest készíthetünk, nekem a magyar klasszikusok, és az olasz minestrone mellett,  a mexikói csirkeleves az egyik kedvencem.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 db jalapeno vagy hegyes erős paprika apróra vágva
  • 1 db nagyobb édes pirospaprika apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma aprítva
  • 3 db nagyobb fél csirkemell
  • 1 db vörösbab konzerv
  • 1 db kukorica konzerv
  • 1 db hámozott paradicsom konzerv
  • 1 üveg Enchilada szósz (elhagyható)
  • ½ evőkanál oreganó
  • 1 evőkanál őrölt fűszerkömény
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt piros chili paprika
  • 1 evőkanál só
  • 3 liter csirkeleves
  • 1 lime leve
  • reszelt sajt
  • aprított korianderzöld
  • tortilla
  • olaj a tortilla sütéséhez

Mexikói csirkeleves tortillával elkészítése:

Egy nagy magas, de szélesebb leveses főzőedénybe beletesszük a felaprított vöröshagymát,  jalapeno paprikát, a zúzott fokhagymát, a bab-, a kukorica-, és hámozott paradicsom konzervet, a csirkemell filéket, a fűszereket, és beleöntjük az Enchilada szószt, valamint felöntjük 3 liter csirkelevessel. Innentől számított 3 órán keresztül, lassú lángon lefedve főzzük. Ha megfőtt a csirkemellünk, egyesével kivesszük őket, és kockákra vágjuk, majd visszatesszük őket a levesbe, és belefacsarjuk 1 lime levét.  A tortilla lapokat háromszögekre vágjuk, és forró olajban hirtelen ropogósra sütjük. Végül a forró levest tányérokba szedjük, reszelt sajttal, és tortillával tálaljuk. Tetejére aprított koriandert szórunk.

Quesadilla

Quesedilla recept

Készítenél valami finom de egyszerű ebédet vagy esetleg vacsorát? A csirkehúsos quesadilla pont ilyen! 🙂 Nagyszerű recept, egyszerű, és nagyon finom! Ezzel az étellel garantáltan elnyered mindenki tetszését!

Hozzávalók 5 személyre:

  • Tortilla (kb. 10 db, fejenként 2 db)
  • Csirkemell (1 kg)
  • Fűszerek a páchoz: 2-3 gerezd fokhagyma és 1 fél vöröshagyma apróra vágva, 1 evőkanál paradicsom püré, 2 teáskanál őrölt chili paprika, 1 teáskanál római kömény, 1 evőkanál őrölt koriander, 1 teáskanál barnacukor, só, bors, oliva olaj)
  • Sajt (cheddar) 30-40 dkg
  • Lila hagyma
  • Paradicsom
  • Paprika
  • Kukorica
  • Borsó
  • Saláta
  • Olivaolaj a hús sütéséhez

A csirkemellet tisztítsuk meg, majd vágjuk apró kockákra. Pácoljuk be, majd mehet is a hűtőbe  (ez kb fél óra). Ez idő alatt vágjuk apróra a hagymát, paradicsomot, paprikát és a salátát, tegyük mindegyiket külön kis tálkákba. A kukoricát, a borsót, és a már lereszelt sajtot szintén egy-egy kis tálba tesszük. Ha a hús bepácolódott, vegyük ki a hűtőből, és kis olajon aranybarnára sütjük. Ha ezzel is megvagyunk, akkor tegyünk, egy tortilla lapot egy tányérra ágyazzunk meg a salátával, aztán jöhet rá a hús,és minden amit szeretnénk bele … kukorica, borsó, paradicsom, ízlés szerint 🙂 Bármilyen zöldséget lehet beletenni, amit szeretünk 🙂

Miután beletettük a hozzávalókat, jól terítsük be sajttal a tetejét, és hajtsuk félbe. Használjunk nyugodtan sok sajtot, mert majd az olvadt sajt fogja az egészet egyben tartani. Ezt a félbehajtott megtömött tortillát sütjük össze serpenyőben, tepsiben, panini sütőben, vagy összecsukható grillen. A lényeg, hogy összesüljön.

Ha megsült, kész is, már fogyaszthatjuk is;)

Egészségünkre!