Túrós pite

Túrós pite recept

A túrós pite vékony tésztájától, és a pompás-krémes túrókrémtől annyira finom. Elkészíteni egyszerű, még gluténmentes változatban is :), és a ráfordított idővel ellentétben, egy csodás finomságot kapsz. Málna, vagy eperöntettel, lekvárral, és ha nagyon édesszájú vagy, akár cukrozott tejszínhabbal kiegészítve még tökéletesebbé teheted.

Túrós pite- Hozzávalók:

tésztához:
(ez dupla adag, ha a tetejére is tennél, ha csak az aljára, elég mindenből a fele

45 dkg liszt
45 dkg vaj
15 dkg cukor
4 db tojás
1 db citrom reszelt héja
1 kk szódabikarbóna

a túrókrémhez:

1 kg túró
0,5 kg krémsajt („kimérős”)
3 db tojás
3 cs vaníliás cukor
4 ek kristálycukor

Túrós pite – elkészítése:

A túrós pitét a tészta összeállításával, majd összegyúrásával kezdd. Az alaptésztához minden összetevőt gyúródeszkára teszel, és alaposan összegyúrod. Az arányokat tekintve mindig úgy dolgozz, hogy ugyanannyi liszt, mint vaj, és 1/3 annyi cukor. Ez számszerűsítve: 45 dkg liszthez, 45 dkg vaj, és ehhez 15 dkg cukor szükséges, ehhez adjál még 4 db teljes tojást, 1 citrom reszelt héját, és egy kávéskanálnyi szódabikarbónát. Ha gluténmentesen akarod elkészíteni a Schar Mix it! Universal, vagy Farina lisztjét használd.

Ez tulajdonképpen a dupla adaghoz elég, így arra is marad tésztád, hogy rácsot, vagy mintákat készíts a pitéd tetejére. Fele mennyiséggel a pitesütőd alját burkolhatod csak ki.

Mikor összekeverted, és összegyúrtad a hozzávalókat, lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával szép vékonyra nyújtod a tésztád, követve a pitesütőd alakját, hiszen ezt fogod kibélelni vele. Kivajazod a tepsit, vagy a pitesütő tálat, és a sodrófádra óvatosan feltekered a tésztád, úgy hogy nem ragadjon össze, tehát inkább legyen jó lisztes, mintsem, hogy egymáshoz ragadjon a vége, és az eleje…

Jó tanács, ha a pitesütőt szorosan a gyúródeszka mellé teszed, könnyebb átemelni a tésztát 🙂

És akkor jöjjön a túrókrém!

1 kg túrót krémesítesz, (áttörheted szitán, vagy robotgéppel pépesítheted), hozzáadsz 3 tojássárgáját, (a fehérjét külön habbá vered) 3 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál kristálycukrot, és, most jön a lényegi rész! 🙂

0,5 kg krémsajtot teszek bele (én ebből a „kimérős” változatot szoktam beletenni, egyrészt mert olcsóbb, másrészt, mert krémesebb és finomabb). Végül, mikor már mindezt egyneműre keverted, belekanalazod a felvert tojásfehérjét óvatosan fakanállal, úgy hogy nem törjön nagyon össze. Ezektől lesz krémes, és könnyű a túrókrémed!

Ezután már nincs más dolgod, mint a kész túrókrémet rákanalazod a pite tésztára, és esetleg a tetejére a maradék tésztából rácsot készítesz, vagy díszíted. De ha nem teszed az sem baj, így is tökéletes lesz 🙂

175 Cº fokon, körülbelül háromnegyed óra alatt készre sütöd. Hmmm….

Citromos pavlova

citromos pavlova

A citromos pavlova minden ízében könnyed, és tökéletes. A pavlova torták alapja mindig a sült cukros tojásfehérje hab, ami már önmagában mennyei, és csábító. Ha mindez még citromkrémmel, és tejszínhabbal párosul az már maga az édes bűnbeesés… De milyen jó is néha bűnbe esni! 🙂 😉

A recept egyszerű és elkészíteni is könnyű.

Citromos pavlova – Hozzávalók:

tésztához:

6 db tojás
375 gr kristálycukor
2,5 tk kukoricakeményítő
1 db citrom reszelt héja
3 tk citromlé

a lemon curd -höz:

3-4 dl habtejszín
1 citrom reszelt héja
5 dkg mandula

Citromos pavlova – elkészítése:

A tojás fehérjéjét félig felvered, majd hozzáadod a cukrot és kemény habbá vered. Ha már kemény add hozzá és keverd el a kukoricakeményítőt, a reszelt citromhéjat, és a citrom levet.

Sütőpapírra körzővel egy kb. 20-25 cm-es kört rajzolj, és erre halmozd rá a cukros-citromos tojáshabodat a kör formában.

Ezt 150-160 cº fokon sima sütőben sütöd keményre, kb. 1 óra alatt.

Amíg sül elkészítheted a lemond curd -ot, vagy, ha neked ez túl intenzív ízű, akkor a citromkrémet. Ezeknek a receptjét itt találod:  citromkrém és lemon curd recept  találod.

Felvered habbá a tejszínt, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.

Amikor kihűlt a citromos pavlova alapunk, leveszed a sütőpapírról, ráhalmozod a citromkrémet, a tejszínhabot, a tetejére reszeled a citrom héját.

pirított mandulával megszórod, vagy a lemon curd -ből tegyél egy picit félre, és ezt a tetejére csurgathatod.

Húúúú…., tényleg egy őrült nagy bűnbeesés, de olyan jóóóó 🙂

Jó étvágyat!

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc recept

Szilvásgombóc – Hozzávalók:
80 dkg burgonya
1 db tojás
15 dkg zsír
25 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
10 dkg porcukor

őrölt fahéj
30 db szilva


Szilvásgombóc elkészítése

Szilvásgombóc amit mindenki szeret! Nem is gondolnád milyen egyszerű elkészíteni.
A burgonyát meghámozzuk és megfőzzük (lehet fordítva is, ki hogy szereti) és krumplinyomón átnyomjuk. A még meleg, áttört burgonyát liszttel, 1 tojással, diónagyságú zsírral, kevés sóval összegyúrjuk. Az így kapott tészta az alap gobmbóc tészta. Minden töltött gombócot ilyen tésztából készítünk, csak a tölteléken kell változtatni. Jelen recept szerint szilva lesz a töltelék.
A szilvákat kimagozzuk, a mag helyre kevés őrölt fahéjat, egy kávéskanál porcukrot (lehet akár kockacukrot is használni) teszünk. A tésztát kb 6-7 mm vastagra kinyújtjuk és négyszögekre vágjuk. Minden négyszög közepébe egy szilvát teszünk, gombócokká formáljuk, () sós vízben kifőzzük és szűrőn lecsorgatjuk. A gombócokat zsírban sárgára pirított zsemlemorzsában forgatjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük. Télen szilvaízzel is készíthetjük.

Chimichanga gyors édesség

Chimichanga édesség

Az édes chimichanga (csimicsanga) gyorsan elkészül, és isteni!!! Komolyan 🙂 Ha gyors, egyszerű, és laktató desszertet szeretnénk, vagy egy leves mellé kiegészítőként, ne is gondolkozzunk másba.

Hozzávalók:

    • Annyi adag sima (nem magos, nem barna lisztes…) tortilla, ahány adagot szeretnénk. Ha a nagyobb méretűt vesszük, az lehet, hogy két embernek is elegendő, étvágytól függően.
    • Nutella
    • Banán (bármilyen más gyümölcsöt is tehetünk bele, ízlés szerint)
    • Olaj a sütéshez
    • Porcukor

Chimichanga elkészítése:

Kiterítjük a tortillákat. A közepére kerül egy nagyobb adag nutella, egy csíkban. Erre ráfektetünk egy héjától megfosztott banánt. Egyik oldalról behajtjuk a tortillát, a banán alá, majd két oldalt behatjuk a szélét, és végül felhengergetjük. Fogpiszkálóval, vagy hústűvel ügyesen összetűzzük. Ügyelve, hogy a töltelék nem folyjon ki a tortillánkból. Serpenyőben olajat hevítünk, és amikor már forró az olaj, beletesszük a tortillát. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ha kész van kivesszük, félbe vágjuk, egymásra helyezzük, és megszórjuk porcukorral.  Nagyon finom……. 🙂

A chimichanga édes desszertként, de sós-húsos egytálétel változatban is elkészíthető. Chimichanga recept itt.

Briós

Briós recept

Briós a gyermekkorunk kedvenc péksüteménye. Mielőtt iskolába indultunk volna minden reggel a péknél kezdtünk, és vagy brióssal, vagy kakaós csigával indult a reggel. Megittuk hozzá a poharas iskola tejet, és ebédig már nem is kellett semmi más. Az édes, cukros tetejű briós rajzolata nap, mint nap más és más volt, és minden nap újabb illatos csodát kaptunk a helyi péktől. Az idő lehet, hogy megszépíti az emlékeket, de amikor ezt a receptet kipróbálod, megint ott fogsz állni az iskola kapuban, és már csak azt fogod sajnálni, hogy nem ihatod újra hozzá szögletes, műanyag pohárból a tejet 🙂

Briós recept hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő
  • csipet só

Briós elkészítése:

A vajat és a tojást kivesszük  a hűtőből és hagyjuk, hogy szoba hőmérsékletű legyen, mert így kellemesebb velük dolgozni.

A lisztet átszitáljuk, gyúródeszkára púpozzuk és hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojást, vajat, vagy margarint, élesztőt és sót. A tejet lassan öntjük hozzá, miközben gyúrjuk a tésztát. Ha már leválik a kezünkről, és szépen összeállt akkor kész vagyunk a gyúrással. Meleg (nem hideg) helyen fél órán át kelesztjük. Fél óra alatt már látni kell rajta, hogy elindult, kezd dagadni. A gyúródeszkára tesszük, és egyenként mindből egy kb 2 cm átmérőjű hurkát sodrunk. Ha kész vagyunk és nagyjából mind egyforma hosszú, bentről kifelé haladva egyesével csiga formában feltekerjük, ügyelve, hogy szoros legyen a csigatekercsünk. A kész  tésztát letakarjuk, és ismét fél órán keresztül kelesztjük meleg helyen. Fél óra után ismét látványos növekedésnek indul a tészta. Sütőpapírra tesszük, és langyos tejjel alaposan bekenjük, a tetejét kristálycukorral megszórjuk, 180-200 fokos sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Foszlós fonott kalács

Fonott kalács (foszlós)

Fonott kalács a húsvét, és egyáltalán a mindennapok elhagyhatatlan étele. Vajjal, lekvárral, tejbe áztatva, nutellával, mogyorókrémmel, vagy sonkával. Nincs ennél hálásabb feladat, amikor egy kelt tészta az ember kezei alatt életre kel. A csodálatos magyar nyelv milyen szépen fejezi ki, és fogalmazza meg, ugye? 🙂 Kel a tészta, azaz mozgásban van, hízik, dagad… Amikor nekikezdünk, még csak por, és folyadék, és szitáljuk, és gyúrjuk, és dolgozunk vele, és kelesztjük, és fonjuk, és sütjük…isteni illat, és melegség…és a végeredmény lenyűgöző 🙂

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő
  • csipet só

Fonott kalács elkészítése:

A vajat és a tojást kivesszük  a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen, mert így kellemesebb velük dolgozni.

A lisztet átszitáljuk, gyúródeszkára púpozzuk és hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojást, vajat, vagy margarint, élesztőt és sót. A tejet lassan öntjük hozzá, miközben gyúrjuk a tésztát. Ha már leválik a kezünkről, és szépen összeállt akkor kész vagyunk a gyúrással. Meleg (nem hideg) helyen fél órán át kelesztjük. Fél óra alatt már látni kell rajta, hogy elindult, kezd dagadni. A gyúródeszkára tesszük, és három (ha hármas fonást csinálunk) egyenlő részre vágjuk a tésztát. Egyenként mindből egy kb 2 cm átmérőjű hurkát sodrunk. Ha kész vagyunk és nagyjából mind egyforma hosszú, jöhet a fonás. Felváltva a jobb és bal szélsőt a másik két szár közé helyezzük, és figyeljük, hogy kellően szoros legyen a fonás. A kész megfont tésztát letakarjuk, és ismét fél órán keresztül kelesztjük meleg helyen. Fél óra után ismét látványos növekedésnek indul a tészta. Sütőpapírra tesszük, és langyos tejjel alaposan bekenjük, 180-200 fokos sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Házi majonéz „máz”

majonéz recept

Majonézé recept, bár inkább hívjuk máznak, mert nem egy klasszikus házi majonéz recept, inkább hasonlít a tartár mártásra, de így egy kicsit lazább szerkezetű, és szerintem jobban illik az ételekhez, mint a kötöttebb majonéz.

Máz 5 főre :

2 db tojássárgát elkezdünk habverővel verni, és folyamatosan nagyon vékonyan csurgatunk hozzá olajat. Nagyon kicsi adagokban, folyamatos keverés mellett, amennyit felvesz… Tényleg meghatározhatatlan a mennyiség, viszonylag sok olajat vesz fel, fehéredésig, addig keverjük habverővel, míg sűrű krémes állagú nem lesz.

Ha ezzel megvagyunk ízesítjük. Kb. két evőkanál mustárt, egy evőkanál porcukrot, és egy fél citrom leszűrt levét, sót, és borsot teszünk hozzá. Ízlés szerint, mert ki így, ki úgy szereti, kóstolgassuk 🙂 Ezekkel is jó összekeverjük, és óvatosan hozzá keverünk kanállal két kis doboz tejfölt. Fontos, hogy ezt ne robotgéppel keverjük, mert összetörjük a tejfölt, és túl folyékony lesz a mázunk. Kész van a mázunk, mindenféléhez kitűnő mártogatós 🙂

Macaron recept

Macaron recept

A macaron elkészítése közepesen nehéz. Sokáig neki sem mertem állni, csak csodáltam ezeket a szép, színes, falatnyi süteményeket. Elolvastam jó néhány receptet, próbáltam mindent elolvasni róla, aztán nekiálltam. Már első alkalommal szinte tökéletesen sikerült.  Nagy öröm volt, de mivel nem voltam maradéktalanul elégedett, tökéletesítettem a receptet, és így most elronthatatlan lett.

Hozzávalók:

  • 100 g darált madula
  • 100 g porcukor
  • 25 g kristálycukor
  • 35 g víz
  • 80 g tojásfehérje

Macaron elkészítése:

A darált mandulát összekeverjük a porcukorral.

A kristálycukrot vízzel sziruppá melegítünk ez kb. a forrás után még 4-5 percet jelent. A tojásfehérjét habbá verjük és hozzáadjuk a cukros szirupot, amivel addig verjük tovább, míg fényes, és nyúlós nem lesz. Ebbe keverhetünk ízlés szerint ételfestéket, vagy természetes színezékeket. (kakaópor, sáfrány, céklapor stb.)

Végül hozzáadjuk a mandulás-porcukros keveréket, és fakanállal óvatosan összekeverjük, úgy hogy ne törjön össze a lisztünk.

Habzsákba töltjük, és sütőpapírra 10 forintos nagyságú halmokat nyomunk. 150 C fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

A macaronok aljára pl.:citromos krémet nyomunk, ízlés szerint, és finoman egymáshoz nyomjuk őket.

Kávé mellé nagyon finom!

Csokikrém tortába, süteménybe, vagy csak úgy…

Csokikrém tortába recept

Csokikrém tortába nem olyan ördöngösség, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Igazán egyszerűen, mesés krémet készíthetünk otthonunkban. Minimális munka, odafigyelés és már kész is!

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 150 g cukor
  • Csokoládé krémnél:  – 1 tábla olvasztott csokoládé (tej, vagy ét ízlés szerint) +két evőkanál kakaópor
  • a végén 100 g vaj
  • 500 g mascarpone
  • 1 zacskó zselatin fix (elhagyható), csak akkor szoktam beletenni, ha valamiért hígabbra sikerül a krém.

Csokikrém elkészítése:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, és a kakaóport.  Ezalatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró vízgőz felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg.

Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a csoki krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket.

Az eredmény isteni csoki krém, tölthetjük vele a tortánkat 🙂

Citromkrém tortákhoz, süteményekhez, vagy csak úgy…

Citromkrém recept

Citromkrém elkészítése nem bonyolult, sőt kifejezetten egyszerű. Nem kell, hozzá gyakorló szakácsnak lenni, hogy sikeresek legyünk benne. Kövesd az útmutatót és csodát fogsz tenni!

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 150 g cukor
  • 3 nagy citrom leve
  • a végén 100 g vaj
  • 500 g mascarpone
  • 1 zacskó zselatin fix (elhagyható), csak akkor szoktam beletenni, ha valamiért hígabbra sikerül a krém.

Citromkrém elkészítése:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a citromok levét. Ezalatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró vízgőz felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg. Ez a “lemon curd”.

Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a citrom krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket, reszelhetünk bele citrom héjat is. (kizárólag kezeletlen héjú citrom héjat reszeljünk a krémbe)

Az eredmény: isteni citromkrém, tölthetjük vele a tortánkat 🙂