Mexikói csirkeleves tortillával

Édesburgonyás gnocchi recept

A leves nálunk alap, ha a páromon múlna levest-levessel ennénk. Igaza is van, hiszen a leves mindig “egy kis meleg a hasunkba”, és mellette tápláló, de ugyanakkor kímélő étel. Rengeteg féle levest készíthetünk, nekem a magyar klasszikusok, és az olasz minestrone mellett,  a mexikói csirkeleves az egyik kedvencem.

Mexikói csirkeleves tortillával – Hozzávalók 4 főre:

1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
1 db jalapeno vagy hegyes erős paprika apróra vágva
1 db nagyobb édes pirospaprika apróra vágva
4 gerezd fokhagyma aprítva
3 db nagyobb fél csirkemell
1 db vörösbab konzerv
1 db kukorica konzerv
1 db hámozott paradicsom konzerv
1 üveg Enchilada szósz (elhagyható)
½ evőkanál oregano
1 evőkanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál őrölt piros chili paprika
1 evőkanál só
3 liter csirkeleves
1 lime leve
Reszelt sajt
Aprított koriander zöld
Tortilla
Olaj a tortilla sütéséhez

Mexikói csirkeleves – elkészítése:

Egy nagy magas, de szélesebb leveses főzőedénybe beletesszük a felaprított vöröshagymát,  jalapeno paprikát, a zúzott fokhagymát, a bab-, a kukorica-, és hámozott paradicsom konzervet, a csirkemell filéket, a fűszereket, és beleöntjük az Enchilada szószt, valamint felöntjük 3 liter csirkelevessel. Innentől számított 3 órán keresztül, lassú lángon lefedve főzzük. Ha megfőtt a csirkemellünk, egyesével kivesszük őket, és kockákra vágjuk, majd visszatesszük őket a levesbe, és belefacsarjuk 1 lime levét.  A tortilla lapokat háromszögekre vágjuk, és forró olajban hirtelen ropogósra sütjük. Végül a forró levest tányérokba szedjük, reszelt sajttal, és tortillával tálaljuk. Tetejére aprított koriandert szórunk.

Lecsó recept

Lecsó recept

Lecsó recept talán nem is létezik, hiszen a lecsó tipikusan olyan étel, amit mindenki ugyanúgy főzz, mégis másként. Az alapvető hozzávalók határozzák meg a lecsónk ízét, ezért az egyik legfontosabb tétel a lecsónál a jó minőségű hozzávalók beszerzése. A legfinomabb természetesen a saját zöldség, saját kertből, de ha erre nincs lehetőségünk a helyi piacon megvehetjük a hozzávalókat. A paradicsom-paprika-hagyma hármasánál a vöröshagymát a legegyszerűbb beszereznünk, azzal nem nagyon tudunk mellé lőni 🙂 A paradicsom lehetőség szerint Nap által érlelt, leves változat legyen, mert ennek van a legfinomabb íze. Paprikából a vékonyabb héjú “paraszt” paprikát, más néven lecsópaprikát keressük, mert felfújt héjú, vizes paprikából nem lesz tökéletes a lecsónk. A fogyókúrás változat, és a kevésbé fogyókúrás változat közti különbség a kezdő lépésnél, a zsiradék kiválasztásánál kezdődik. Legfinomabb nyilván akkor lesz, ha jófajta szalonnát sütünk le zsírjára, és erre a zsiradékra tesszük a felaprított hagymát, de ha olívaolajjal, vagy kókuszzsírral főzzük, az sem nagy baj.

Lecsó recept : hozzávalók 6 személyre:

  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 kg paprika, ha valaki csípősen szereti 1, 2 db bogyiszlói paprika
  • 1 kg paradicsom
  • 20-25 dkg kolozsvári szalonna zsiradéknak
    vagy egyéb zsiradék, esetleg liba, vagy kacsazsír
  • 1/2 szál kolbász
  • 5-6 pár virsli
  • 1/2-1 evőkanál pirospaprika
  • örölt bors ízlés szerint

Lecsó elkészítése:

Felvágjuk a szalonnát kis csíkokra, és zsírjára sütjük. Hozzáadhatjuk a karikára vágott kolbászt is, és ennek is kisütjük a zsírját. Ha jófajta házi kolbászunk van, gyakran előfordul, hogy egyéb pirospaprikára már nincs is szükség.  A 3 fej hagymánkat apróra vágjuk, és a zsiradékra tesszük, üvegesre pirítjuk. Mikor ezzel megvagyunk, tehetjük rá a csíkokra vágott paprikát, ízlés szerinti vastagságban vágjuk csíkokra, eltérőek a vélemények, én inkább a vékonyabb híve vagyok. Bele szoktam tenni, vágni a paprika magját, és csumáját is, csak a zöld szárát, és tövét hagyom ki, de ez is ízlés dolga, szerintem így finomabb lesz. Ilyenkor tegyük bele a csípős paprikánkat is, mert így tudnak összeérni az ízek. A paprikát hagyjuk magától összeesni, ne tegyünk rá még fűszereket, mert ha gyorsan, sok levet veszít a zöldség, akkor szottyadt lesz, és nem jön ki rendesen az íze, az állagáról nem is beszélve. A paradicsom héját lehúzhatjuk, ízlés szerint ( forró vízbe mártva könnyen megválik a héjától), de ha marad az sem baj. Amikor nagyjából felére összeesett a paprikánk, és üveges lett,  akkor tesszük hozzá a cikkelyekre vágott paradicsomot, és a fűszereket, és tovább főzzük. Akkor tekinthetjük késznek a lecsónkat, amikor már a paradicsom szétesett, de még nem teljesen leves állagú. Ilyenkor karikázhatunk bele még virsli, szafaládét, vagy egyéb finomságot. Ezek már percek alatt megfőnek, és kész is a lecsónk. Köretként ehetünk hozzá finom kovászos fehér kenyeret, kézi tarhonyát, rizst, üthetünk rá tojást… Van aki tejföllel eszi, van aki kovászos uborkával 😉

Jó étvágyat!

Quesadilla

Quesedilla recept

Készítenél valami finom de egyszerű ebédet vagy esetleg vacsorát? A csirkehúsos quesadilla pont ilyen! 🙂 Nagyszerű recept, egyszerű, és nagyon finom! Ezzel az étellel garantáltan elnyered mindenki tetszését!

Hozzávalók 5 személyre:

  • Tortilla (kb. 10 db, fejenként 2 db)
  • Csirkemell (1 kg)
  • Fűszerek a páchoz: 2-3 gerezd fokhagyma és 1 fél vöröshagyma apróra vágva, 1 evőkanál paradicsom püré, 2 teáskanál őrölt chili paprika, 1 teáskanál római kömény, 1 evőkanál őrölt koriander, 1 teáskanál barnacukor, só, bors, oliva olaj)
  • Sajt (cheddar) 30-40 dkg
  • Lila hagyma
  • Paradicsom
  • Paprika
  • Kukorica
  • Borsó
  • Saláta
  • Olivaolaj a hús sütéséhez

A csirkemellet tisztítsuk meg, majd vágjuk apró kockákra. Pácoljuk be, majd mehet is a hűtőbe  (ez kb fél óra). Ez idő alatt vágjuk apróra a hagymát, paradicsomot, paprikát és a salátát, tegyük mindegyiket külön kis tálkákba. A kukoricát, a borsót, és a már lereszelt sajtot szintén egy-egy kis tálba tesszük. Ha a hús bepácolódott, vegyük ki a hűtőből, és kis olajon aranybarnára sütjük. Ha ezzel is megvagyunk, akkor tegyünk, egy tortilla lapot egy tányérra ágyazzunk meg a salátával, aztán jöhet rá a hús,és minden amit szeretnénk bele … kukorica, borsó, paradicsom, ízlés szerint 🙂 Bármilyen zöldséget lehet beletenni, amit szeretünk 🙂

Miután beletettük a hozzávalókat, jól terítsük be sajttal a tetejét, és hajtsuk félbe. Használjunk nyugodtan sok sajtot, mert majd az olvadt sajt fogja az egészet egyben tartani. Ezt a félbehajtott megtömött tortillát sütjük össze serpenyőben, tepsiben, panini sütőben, vagy összecsukható grillen. A lényeg, hogy összesüljön.

Ha megsült, kész is, már fogyaszthatjuk is;)

Egészségünkre!

Guacamole

Guacamole recept egszerűen

A tradicionális guacamole alapja az avokádó. Már a Maja kúturában is a háziasított avokádót ették, nem véletlenül. Az avokádó rendkívül egészséges magas a K-, E-és C-vitamin tartalma, valamint  a gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav forrással bír. Magas a telítetlen zsír tartalma, amely a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárul. Fehérjetartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek. Nagyon sok benne a béta-karotin. A gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav, E-vitamin és K-vitamin tartalommal bír.

Amíg a legtöbb gyümölcsnek az érés folyamán nő a cukortartalma, addig az avokádó cukortartalma az idő előrehaladtával csökken. Rendkívül krémes, és felhasználási területe határtalan. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy melyik avokádót vegyük meg, akkor tudunk biztosra menni, ha élénk zöld, és kemény, akkor még éretlen. Akkor jó, ha megnyomkodjuk, és a szerkezete puhább, és a színe halványabb zöld, már enyhén barnás árnyalatú. Közepén egy nagy mag van. Úgy tudjuk a legügyesebben megpucolni, ha hosszanti irányban körbevágjuk a magig. Könnyen szétnyitjuk, és kanállal ki tudjuk kanalazni a húsát a héjából.

Hozzávalók:

  • 2 egész avokádó húsa
  • ½ lime leve
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db édes pirospaprika
  • 1 nagy csomag koriander zöld
  • 1 nagy csomag petrezselyem
  • néhány csepp tabasco szósz
  • só, bors ízlés szerint

Az avokádót megpucoljuk, és a húsát villával pépesre törjük. A többi hozzávalót a salsa szószhoz hasonlóan nagyon apróra vágjuk. A végén ízesítjük.