Gluténmentes Torta – Epres Citromos Vaníliás

Gluténmentes torta recept

Nagyon örültem mikor kitaláltam, ezt a gluténmentes torta receptet, pláne mikor kiderült, hogy a végeredmény is isteni finom 🙂 Próbáltam már piskótát sütni többféle alapanyagból, a lényeg mindig az lett volna, hogy leginkább hasonlítson az igazi lisztes-cukros változathoz, és ne kelljen előre gyártott liszt keveréket venni aranyárban. Így született ez a recept, szerintem ha nem árulom el, hogy nem “igazi”, senki észre sem veszi…

Hozzávalók a gluténmentes piskótához:

  • 6 tojás
  • 4 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál kókuszliszt
  • 6 evőkanál eritritol, vagy nyírfacukor
  • 1/2 zacskó sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk, és kemény habbá verjük a fehérjét. Ezután külön tálban fehéredésig keverjük a tojássárgáját, közben adagokban hozzáadjuk a cukrot, és a sütőport. Továbbiakban már csak fakanállal dolgozunk. A tojássárgás keverékhez adjuk a rizslisztet kanalanként egyesével, és fakanállal keverjük közben. Vigyázzunk, hogy ne “törjük” össze a lisztet. A végén adjuk hozzá a kókuszlisztet. Ezután jöhet bele a felvert tojásfehérje, amivel fellazítjuk a tésztánkat, de itt is vigyázunk, hogy ne “törjön” meg a hab, kellemes habos állagú tésztát kapunk. 25-30 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160-170 Cº előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Vaníliás-citromos Tortakrém hozzávalói:

  • 4 egész tojás
  • 150 g eritritol, vagy nyírfacukor
  • 1 nagy citrom leve, és reszelt héja
  • 1 evőkanál vanília esszencia, vagy 2 db vaníliás nyírfacukor
  • a végén 100 g vaj
  • 500 g laktózmentes mascarpone
  • 20 dkg eper

Gluténmentes torta (Epres Citromos Vaníliás) elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a citrom levét, és a vaníliát.  Ez alatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró gőzfürdő felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg.

Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a citromos-vaníliás krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket, reszelhetünk bele citrom héjat is. (kizárólag kezeletlen héjú citrom héjat reszeljünk a krémbe)

Ha minden kihűlt, félbe vágjuk a piskótánkat, és megkenjük krémmel, majd jön rá egy sor félbevágott eper, majd megint piskóta. Kívülről beborítjuk a tortánkat krémmel, és a tetejét eperrel díszítjük. Nálunk egy szelet sem maradt 🙂 Próbáljátok ki 🙂

Gluténmentes piskóta

Gluténmentes piskóta recept

Nagyon örültem mikor kitaláltam, ezt a gluténmentes piskóta receptet, pláne mikor kiderült, hogy a végeredmény is isteni finom 🙂 Próbáltam már piskótát sütni többféle alapanyagból, a lényeg mindig az lett volna, hogy leginkább hasonlítson az igazi lisztes-cukros változathoz, és ne kelljen előre gyártott liszt keveréket venni aranyárban. Így született ez a recept, szerintem ha nem árulom el, hogy nem “igazi”, senki észre sem veszi…

Gluténmentes piskóta 6 tojásból:

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 4 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál kókuszliszt
  • 6 evőkanál eritritol, vagy nyírfacukor
  • Fél zacskó sütőpor

Gluténmentes piskóta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, és kemény habbá verjük a fehérjét. Ezután külön tálban fehéredésig keverjük a tojássárgáját, közben adagokban hozzáadjuk a cukrot, és a sütőport. Továbbiakban már csak fakanállal dolgozunk. A tojássárgás keverékhez adjuk a rizslisztet kanalanként egyesével, és fakanállal keverjük közben. Vigyázzunk, hogy ne “törjük” össze a lisztet. A végén adjuk hozzá a kókuszlisztet. Ezután jöhet bele a felvert tojásfehérje, amivel fellazítjuk a tésztánkat, de itt is vigyázunk, hogy ne “törjön” meg a hab, kellemes habos állagú tésztát kapunk. 25-30 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160-170 Cº előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Almás-mákos paleo süti

Paleo süti recept - almás mákos

Az almás-mákos paleo süti felveheti a versenyt, bármelyik cukros-lisztes társával. Ez a maximum íz- no cukor kategória, minden íz megtalálja a helyét ebben a sütikölteményben, a nélkül, hogy hizlalna. Nagy kedvenc az amúgy “nem paleos” családom körében is 🙂

Paleo süti – almás-mákos hozzávalók:

Tészta:

  • 7 db tojássárgája
  • 5 db tojásfehérje
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 20 dkg darált mák
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Almás töltelék:

  • 1 kg alma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)

Krém:

  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 1 doboz Cocomas kókuszkrém (vagy 1 nagy doboz mascarpone light, ez a paleo light változat)
  • Esetleg vanília kivonat

Csokimáz a tetejére:

  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 5 dkg víz
  • 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj, lehet tisztítottat is kapni)
  • 5 dkg holland kakaópor ( jó minőségű legyen, magas kakaótartalommal)

Paleo süti elkészítése:

Érdemes az almás tölteléket, és a krémet elsőre elkészíteni, mert így kihűlnek mire töltelék lesz belőlük.

Lereszeljük az almát, lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, kis lángon pároljuk addig, míg kicsit összeáll, de azért még kicsit ropogós is. Látni fogod az állagán, amikor már jó.

A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a kókuszkrémet, és folyamatos keverés mellett a tűzhelyen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy nem szabad forrásig főzni, mert összeugrik a tojássárgája.

Ha a mascarponés krémet választod, azt nem kell főzni, és a következőképpen készül: A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a vanília kivonatot, és a mascarponét, amivel szintén habosra keverjük.

A tésztához felverjük a fehérjét habnak, félretesszük. Majd kikeverjük a tojássárgát, habosra a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és fakanállal belekeverjük a mákot, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Két tepsibe kb. 1,5-2 cm vastagon sütőpapíron elkenjük, és előmelegített 200-230 C fokos sütőben kb. 5-10 percig sütjük. (sütőtől függően)

Ha minden kihűlt a lapokat félbevágjuk, így 4 lapot kapunk. Első lap-krém fele, második lap-alma töltelék, harmadik lap-krém másik fele, negyedik lap-tetejére csokimáz.

A csokimázhoz a cukrot összekeverem a vízzel, felmelegítem, és addig keverem míg a cukor fel nem oldódik benne. Ezután beleteszem a zsiradékot (kókuszzsír vagy vaj), végül a kakaóport, és az egészet robotgéppel felverjük, hogy krémes állagot kapjunk.

Ráöntjük a süti tetejére, egyenletesen elkenjük, hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva fogyasztható.

Diós-gyümölcsös paleo, glutén- és laktózmentes süti

paleo süti diós gyümölcsös

Nem vagyok, egy ilyen “divatból főzős-evős”, de a paleo konyhában, tényleg van valami. Én mondjuk  fogyókúra miatt vetettem bele magam a paleo rejtelmeibe, és ha már…rögtön gluténmentes diétát is tartok, de csodák-csodájára, fogynak a kilók, és jobban érzem magam a bőrömben. 🙂 És, hát ez volt a cél! A paleoban ugyan nincs semmi tejtermék, de én mindig úgy gondolom, hogy nem szabad semmit 100%-ban komolyan venni, ha egy kicsit saját magunkra szabjuk, attól még működhet. Tehát bátran, és a kívánt hatás sem marad el, mert “MINDEN FEJBEN DŐL EL!”, de tényleg! 🙂 Az első, amivel próbálkoztam, az “Almás-mákos paleo süti” volt, amit azóta is, nem paleo-s családtagjaim kedvéért sütök, nagyon népszerű lett 🙂

 

Paleo süti, diós-gyümölcsös, glutén- és laktózmentes süti

Hozzávalók:

Tészta:

  • 7 db tojássárgája
  • 7 db tojásfehérje
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 20 dkg darált dió
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krém:

  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 1 doboz Cocomas kókuszkrém (vagy 1 nagy doboz mascarpone light , ez a paleo light változat, az ALDI-s laktózmentes is!)
  • Vanília kivonat
  • 500 g laktózmentes túró (elhagyható)

Tetejére:

  • Laktózmentes tejszínből felvert hab
  • Gyümölcs
  • Gyümölcs zselé ( nem kötelező!)(boltban kapható zacskós változat, egyszerűen elkészíthető)

Elkészítés:

A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a kókuszkrémet, a vanília kivonatot, és folyamatos keverés mellett a tűzhelyen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy nem szabad forrásig főzni, mert összeugrik a tojássárgája. Ha a krém kihűlt, habverővel krémes állagúra keverjük a túrót (ízlés szerint, elhagyható), és hozzáöntjük a kihűlt krémünket.

Ha a mascarponés krémet választod, azt nem kell főzni, és a következőképpen készül: A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a vanília kivonatot, és a mascarponét, amivel szintén habosra keverjük. Ehhez is keverhetünk túrót ízlés szerint, és attól függően mennyire vesszük komolyan a paleo-t 🙂

A krémet hűtőbe tesszük.

A tésztához felverjük a fehérjét habnak, félretesszük. Majd kikeverjük a tojássárgát, habosra a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és fakanállal belekeverjük a diót, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Tepsibe kb. 2 cm vastagon sütőpapíron elkenjük, és előmelegített 200-230 C fokos sütőben kb. 5-10 percig sütjük. (sütőtől függően)

Ha minden kihűlt a diós lapra rákenjük a krémünket, majd egy réteg tejszínhabot (elhagyható, úgy is nagyon finom!).

Rátesszük szépen, egyenletesen elrendezve a gyümölcsöket, és hogy kicsit összetartsa tehetünk rá gyümölcs zselét, majd hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva fogyasztható.