Nagyon örültem mikor kitaláltam, ezt a gluténmentes torta receptet, pláne mikor kiderült, hogy a végeredmény is isteni finom 🙂 Próbáltam már piskótát sütni többféle alapanyagból, a lényeg mindig az lett volna, hogy leginkább hasonlítson az igazi lisztes-cukros változathoz, és ne kelljen előre gyártott liszt keveréket venni aranyárban. Így született ez a recept, szerintem ha nem árulom el, hogy nem “igazi”, senki észre sem veszi…
Hozzávalók a gluténmentes piskótához:
- 6 tojás
- 4 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál kókuszliszt
- 6 evőkanál eritritol, vagy nyírfacukor
- 1/2 zacskó sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk, és kemény habbá verjük a fehérjét. Ezután külön tálban fehéredésig keverjük a tojássárgáját, közben adagokban hozzáadjuk a cukrot, és a sütőport. Továbbiakban már csak fakanállal dolgozunk. A tojássárgás keverékhez adjuk a rizslisztet kanalanként egyesével, és fakanállal keverjük közben. Vigyázzunk, hogy ne “törjük” össze a lisztet. A végén adjuk hozzá a kókuszlisztet. Ezután jöhet bele a felvert tojásfehérje, amivel fellazítjuk a tésztánkat, de itt is vigyázunk, hogy ne “törjön” meg a hab, kellemes habos állagú tésztát kapunk. 25-30 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160-170 Cº előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Vaníliás-citromos Tortakrém hozzávalói:
- 4 egész tojás
- 150 g eritritol, vagy nyírfacukor
- 1 nagy citrom leve, és reszelt héja
- 1 evőkanál vanília esszencia, vagy 2 db vaníliás nyírfacukor
- a végén 100 g vaj
- 500 g laktózmentes mascarpone
- 20 dkg eper
Gluténmentes torta (Epres Citromos Vaníliás) elkészítés:
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a citrom levét, és a vaníliát. Ez alatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró gőzfürdő felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg.
Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a citromos-vaníliás krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket, reszelhetünk bele citrom héjat is. (kizárólag kezeletlen héjú citrom héjat reszeljünk a krémbe)
Ha minden kihűlt, félbe vágjuk a piskótánkat, és megkenjük krémmel, majd jön rá egy sor félbevágott eper, majd megint piskóta. Kívülről beborítjuk a tortánkat krémmel, és a tetejét eperrel díszítjük. Nálunk egy szelet sem maradt 🙂 Próbáljátok ki 🙂