Pikáns kukoricaleves

Kukorica leves recept

A pikáns kukoricaleves , a család egyik nyári kedvence, amit téli változatban is el szoktam készíteni, akkor mirelit zöldségekkel dolgozom. Kellemes ízű, különleges, és a hüvelyes zöldségeknek köszönhetően kiváló fehérjeforrás is. Érdemes összebarátkozni a különleges zöldségekkel is, és a megszokottól eltérően használni őket, mert nagyon finomak, és változatossá teszik mindennapi ételeinket is.

Pikáns kukoricaleves – Hozzávalók:

1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
20 dkg borsó (friss, vagy mélyhűtött)
3 cső kukorica (friss, vagy mélyhűtött)
20 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva
20 dkg édesburgonya, meghámozva, felkockázva
2 db kápia paprika (vagy 1 piros kaliforniai paprika), kis kockákra vágva
1 liter zöldségalaplé
4 dl kókusztej (vagy növényi eredetű főzőtejszín)
1 kávéskanál cayenne bors
1 kávéskanál kakukkfű
2-3 db babérlevél
1 kávéskanál koriander
só, bors
Adagonként 1 kis marék reszelt sajt

Pikáns kukoricaleves – elkészítése:

Hevítsd fel az olajat egy lábosban, majd a hagymát és a fokhagymát hozzáadva kb. 10 percig párold rajta, amíg üveges nem lesz. A kukoricákról levágod a szemeket, és a leszemezett kukoricát is hozzáadod a levesedhez, valamint beleteszed a borsót is, majd öntsd fel az alaplével, fűszerezd, add hozzá a cayenne borsot, és kis lángon, fedő alatt főzd kb. 30 percig . Ezután öntsd hozzá a kókusztejet, majd a burgonyát, az édesburgonyát, és a kockákra vágott kápia paprikát is. Kakukkfűvel, korianderrel és babérlevéllel, majd sóval, és borssal ízesíted, és további 15-20 percig főzöd. Amikor már a burgonyák megpuhultak, leveszed a tűzről.

Sűrítésként a kukoricaleves felét egy másik edénybe mered, és botmixerrel összepürésíted, majd hozzáöntöd a többi leveshez. Reszelt sajttal tálalod.

Kóstold meg a mexicói csirkelevest is.

Mexikói csirkeleves tortillával

Édesburgonyás gnocchi recept

A leves nálunk alap, ha a páromon múlna levest-levessel ennénk. Igaza is van, hiszen a leves mindig “egy kis meleg a hasunkba”, és mellette tápláló, de ugyanakkor kímélő étel. Rengeteg féle levest készíthetünk, nekem a magyar klasszikusok, és az olasz minestrone mellett,  a mexikói csirkeleves az egyik kedvencem.

Mexikói csirkeleves tortillával – Hozzávalók 4 főre:

1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
1 db jalapeno vagy hegyes erős paprika apróra vágva
1 db nagyobb édes pirospaprika apróra vágva
4 gerezd fokhagyma aprítva
3 db nagyobb fél csirkemell
1 db vörösbab konzerv
1 db kukorica konzerv
1 db hámozott paradicsom konzerv
1 üveg Enchilada szósz (elhagyható)
½ evőkanál oregano
1 evőkanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál őrölt piros chili paprika
1 evőkanál só
3 liter csirkeleves
1 lime leve
Reszelt sajt
Aprított koriander zöld
Tortilla
Olaj a tortilla sütéséhez

Mexikói csirkeleves – elkészítése:

Egy nagy magas, de szélesebb leveses főzőedénybe beletesszük a felaprított vöröshagymát,  jalapeno paprikát, a zúzott fokhagymát, a bab-, a kukorica-, és hámozott paradicsom konzervet, a csirkemell filéket, a fűszereket, és beleöntjük az Enchilada szószt, valamint felöntjük 3 liter csirkelevessel. Innentől számított 3 órán keresztül, lassú lángon lefedve főzzük. Ha megfőtt a csirkemellünk, egyesével kivesszük őket, és kockákra vágjuk, majd visszatesszük őket a levesbe, és belefacsarjuk 1 lime levét.  A tortilla lapokat háromszögekre vágjuk, és forró olajban hirtelen ropogósra sütjük. Végül a forró levest tányérokba szedjük, reszelt sajttal, és tortillával tálaljuk. Tetejére aprított koriandert szórunk.

Mexikói csirkeleves tortillával

mexikói csirkeleves tortillával recept

A leves nálunk alap, ha a páromon múlna levest-levessel ennénk. Igaza is van, hiszen a leves mindig “egy kis meleg a hasunkba”, és mellette tápláló, de ugyanakkor kímélő étel. Rengeteg féle levest készíthetünk, nekem a magyar klasszikusok, és az olasz minestrone mellett,  a mexikói csirkeleves az egyik kedvencem.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 db jalapeno vagy hegyes erős paprika apróra vágva
  • 1 db nagyobb édes pirospaprika apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma aprítva
  • 3 db nagyobb fél csirkemell
  • 1 db vörösbab konzerv
  • 1 db kukorica konzerv
  • 1 db hámozott paradicsom konzerv
  • 1 üveg Enchilada szósz (elhagyható)
  • ½ evőkanál oreganó
  • 1 evőkanál őrölt fűszerkömény
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt piros chili paprika
  • 1 evőkanál só
  • 3 liter csirkeleves
  • 1 lime leve
  • reszelt sajt
  • aprított korianderzöld
  • tortilla
  • olaj a tortilla sütéséhez

Mexikói csirkeleves tortillával elkészítése:

Egy nagy magas, de szélesebb leveses főzőedénybe beletesszük a felaprított vöröshagymát,  jalapeno paprikát, a zúzott fokhagymát, a bab-, a kukorica-, és hámozott paradicsom konzervet, a csirkemell filéket, a fűszereket, és beleöntjük az Enchilada szószt, valamint felöntjük 3 liter csirkelevessel. Innentől számított 3 órán keresztül, lassú lángon lefedve főzzük. Ha megfőtt a csirkemellünk, egyesével kivesszük őket, és kockákra vágjuk, majd visszatesszük őket a levesbe, és belefacsarjuk 1 lime levét.  A tortilla lapokat háromszögekre vágjuk, és forró olajban hirtelen ropogósra sütjük. Végül a forró levest tányérokba szedjük, reszelt sajttal, és tortillával tálaljuk. Tetejére aprított koriandert szórunk.

Tortilla

Tortilla recept

A tortilla a latin-amerikai konyhák legfontosabb alapanyaga. A tortilla eredetileg kukoricalisztből készül, hiszen a dél-amerikai kontinens adottságaiból adódóan ez a legelterjedtebb gabona fajta. A kukoricából készült ételek nagyon egészségesek, és gluténmentesek. A világ nagy részén azonban, a búzalisztből készült formája kapható inkább, mert könnyebb vele dolgozni, és ebből nagyon lepényeket lehetett sütni, illetve a búzaliszt  elterjedtebb Észak-Amerikában, és Európában.

Nálunk a gyors étkezdék kínálatában leggyakrabban a tortilla tekercs, taco, burrito, és quesadilla fordulnak elő. Mind nagyon finom, és Mexikó ízvilágát idézi fel.

Hozzávalók:

  • 10 dkg finom liszt
  • 10 dkg kukorica liszt
  • 1 dl víz
  • 1 nagyobb csipet só
  • Tehetünk bele különféle fűszereket is ízlés szerint. (koriander, bors…)
  • Olaj a sütéshez.

Tortilla elkészítése:

A hozzávalókat mind összekeverjük, és addig gyúrjuk, amíg nyújtható állagú tésztát nem kapunk. Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis lisztet. Lisztezett gyúródeszkán több kb. ½-1 cm-es kerek formájú tésztát nyújtunk belőle, és serpenyőbe olajon, mint a palacsintát megsütjük. Készíthetünk belőle például quesadilla-t is 🙂

Quesadilla

Quesedilla recept

Készítenél valami finom de egyszerű ebédet vagy esetleg vacsorát? A csirkehúsos quesadilla pont ilyen! 🙂 Nagyszerű recept, egyszerű, és nagyon finom! Ezzel az étellel garantáltan elnyered mindenki tetszését!

Hozzávalók 5 személyre:

  • Tortilla (kb. 10 db, fejenként 2 db)
  • Csirkemell (1 kg)
  • Fűszerek a páchoz: 2-3 gerezd fokhagyma és 1 fél vöröshagyma apróra vágva, 1 evőkanál paradicsom püré, 2 teáskanál őrölt chili paprika, 1 teáskanál római kömény, 1 evőkanál őrölt koriander, 1 teáskanál barnacukor, só, bors, oliva olaj)
  • Sajt (cheddar) 30-40 dkg
  • Lila hagyma
  • Paradicsom
  • Paprika
  • Kukorica
  • Borsó
  • Saláta
  • Olivaolaj a hús sütéséhez

A csirkemellet tisztítsuk meg, majd vágjuk apró kockákra. Pácoljuk be, majd mehet is a hűtőbe  (ez kb fél óra). Ez idő alatt vágjuk apróra a hagymát, paradicsomot, paprikát és a salátát, tegyük mindegyiket külön kis tálkákba. A kukoricát, a borsót, és a már lereszelt sajtot szintén egy-egy kis tálba tesszük. Ha a hús bepácolódott, vegyük ki a hűtőből, és kis olajon aranybarnára sütjük. Ha ezzel is megvagyunk, akkor tegyünk, egy tortilla lapot egy tányérra ágyazzunk meg a salátával, aztán jöhet rá a hús,és minden amit szeretnénk bele … kukorica, borsó, paradicsom, ízlés szerint 🙂 Bármilyen zöldséget lehet beletenni, amit szeretünk 🙂

Miután beletettük a hozzávalókat, jól terítsük be sajttal a tetejét, és hajtsuk félbe. Használjunk nyugodtan sok sajtot, mert majd az olvadt sajt fogja az egészet egyben tartani. Ezt a félbehajtott megtömött tortillát sütjük össze serpenyőben, tepsiben, panini sütőben, vagy összecsukható grillen. A lényeg, hogy összesüljön.

Ha megsült, kész is, már fogyaszthatjuk is;)

Egészségünkre!

Tortilla Chips

Tortilla chips recept

Tortilla a latin-amerikai konyhák legfontosabb alapanyaga, ebből készül a tortilla chips is. A tortilla eredetileg kukoricalisztből készül, hiszen a dél-amerikai kontinens adottságaiból adódóan ez a legelterjedtebb gabona fajta. A kukoricából készült ételek nagyon egészségesek, és gluténmentesek. A világ nagy részén azonban a búzalisztből készült formája kapható inkább, mert könnyebb vele dolgozni, és ebből nagyon lepényeket lehetett sütni, illetve a búzaliszt  elterjedtebb Észak-Amerikában, és Európában.

Nálunk a gyors étkezdék kínálatában leggyakrabban a tortilla tekercs,taco, burrito, és quesadilla fordulnak elő. Mind nagyon finom, és Mexikó ízvilágát idézi fel. Kevesen tudják, hogy a zacskós tortilla chips, amit az üzletekben veszünk otthon is könnyen, és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 10 dkg finom liszt
  • 10 dkg kukorica liszt
  • 1 dl víz
  • 1 nagyobb csipet só
  • Tehetünk bele különféle fűszereket is ízlés szerint. (koriander, bors…)
  • Olaj a sütéshez.

A hozzávalókat mind összekeverjük, és addig gyúrjuk, amíg nyújtható állagú tésztát nem kapunk. Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis lisztet. Lisztezett gyúródeszkán kb. ½-1 cm-es lapot nyújtunk belőle, és kis háromszögekre vágjuk. Olajat hevítünk serpenyőben, mintha krumplit akarnánk sütni, és a tortilla háromszögeket aranybarnára sütjük.

Salsával, guacamole-val elropogtatjuk.

Guacamole

Guacamole recept egszerűen

A tradicionális guacamole alapja az avokádó. Már a Maja kúturában is a háziasított avokádót ették, nem véletlenül. Az avokádó rendkívül egészséges magas a K-, E-és C-vitamin tartalma, valamint  a gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav forrással bír. Magas a telítetlen zsír tartalma, amely a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárul. Fehérjetartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek. Nagyon sok benne a béta-karotin. A gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav, E-vitamin és K-vitamin tartalommal bír.

Amíg a legtöbb gyümölcsnek az érés folyamán nő a cukortartalma, addig az avokádó cukortartalma az idő előrehaladtával csökken. Rendkívül krémes, és felhasználási területe határtalan. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy melyik avokádót vegyük meg, akkor tudunk biztosra menni, ha élénk zöld, és kemény, akkor még éretlen. Akkor jó, ha megnyomkodjuk, és a szerkezete puhább, és a színe halványabb zöld, már enyhén barnás árnyalatú. Közepén egy nagy mag van. Úgy tudjuk a legügyesebben megpucolni, ha hosszanti irányban körbevágjuk a magig. Könnyen szétnyitjuk, és kanállal ki tudjuk kanalazni a húsát a héjából.

Hozzávalók:

  • 2 egész avokádó húsa
  • ½ lime leve
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db édes pirospaprika
  • 1 nagy csomag koriander zöld
  • 1 nagy csomag petrezselyem
  • néhány csepp tabasco szósz
  • só, bors ízlés szerint

Az avokádót megpucoljuk, és a húsát villával pépesre törjük. A többi hozzávalót a salsa szószhoz hasonlóan nagyon apróra vágjuk. A végén ízesítjük.

Salsa

Salsa szósz recept

Az igazi klasszikus mexicói salsa szósz, és guacamole receptjét nagynénémtől tanultam, aki az Egyesült Államokban él, és kitűnő szakács. Amikor náluk jártunk New Yorkban, és nyaraltunk egy hetet Mexicóban is, a mexicói konyha szerelmesei lettünk. A mexicói konyha, olyan az USA-ban, mint Európában, az olasz konyha. Nagyon sok ételüket áthatja a latin-amerikai, és  karibi térség gasztronómiája, ami egyébként nagyon közel áll fűszerességét tekintve a magyar konyhához, ízvilágában azonban teljesen más, de nagyon finom.

Tehát jöjjön, az eredeti, és hamisíthatatlan salsa recept:

Salsa szósz recept:

A jó salsa lényege, hogy mindent nagyon apróra vágjunk. Így megmarad a zöldségek textúrája, de az ízek megfelelően tudnak vegyülni egymással. Kiváló előétel, és party-étel.

Hozzávalók:

4 db érett paradicsom

3 db halapeno paprika (lehet kapni már nálunk is mostanság, akár piacon, akár nagy áruházakban is előfordulhat), ha nem kapunk ne csüggedjünk, hegyes erős paprikából is el lehet készíteni, ebből 1 db nagyobb, vagy 2 db kisebbre lesz szükségünk, az erét vágjuk ki!

  • 1 nagy csomag koriander zöld, vagy szárított koriander 1 nagy evőkanálnyi
  • 2 csomag petrezselyem
  • 2 újhagyma zöldjével együtt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ½ vagy 1 lime teljes leve
  • 2 evőkanál olívaolaj