Mézeskalács

mézeskalács recept

A mézeskalács mindig a karácsony hírnöke. Dekorációs célra, és édességként is megállja a helyét. Érdemes már karácsony előtt néhány héttel megsütni, mert eleinte kemény, és egy-két hét múlva puhul finomra. Advent időszakában nagyon jó elfoglaltság, bevarázsolja otthonunkba a karácsony hangulatát, és illatával betölti a lakást. Nekünk rengetegféle sütiszaggató formánk van, jártunkban-keltünkben itthon és külföldön mindig gazdagodik egy-egy különlegességgel a készlet. És mivel karácsonyfánk ékes díszei lesznek évről-évre, így mindig figyelünk rá, hogy minden formából jusson a fára is, és a tea mellé is. Ebből adódóan három, vagy inkább négy adagot is begyúrunk, kiszaggatunk, kisütünk, és díszítünk… Imádjuk a mézeskalács gyártás minden percét.

Mézeskalács – Hozzávalók:

2 tojás
30 dkg liszt
10 dkg virágméz
5 dkg vaj vagy margarin
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 tk szegfűszeg

Mézeskalács – elkészítése:

A por alakú összetevőket összevegyítjük, majd kis tálkát formázva beleütjük az egyik tojást, hozzáadjuk a vajat, és felmelegítve hozzácsorgatjuk a mézet. Alaposan összegyúrjuk, és lisztezett deszkán fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, és sütőpapírra tesszük, tetejét vékonyan megkenjük a másik felvert tojással lúdtollal.  Előmelegített kb. 170 Celsius fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Mézeskalács díszítés:

Egy közepes tojás fehérjét felverünk, 17 dkg porcukorral. Habnyomóba töltjük, és díszíthetünk .

Túrós pite

Túrós pite recept

A túrós pite vékony tésztájától, és a pompás-krémes túrókrémtől annyira finom. Elkészíteni egyszerű, még gluténmentes változatban is :), és a ráfordított idővel ellentétben, egy csodás finomságot kapsz. Málna, vagy eperöntettel, lekvárral, és ha nagyon édesszájú vagy, akár cukrozott tejszínhabbal kiegészítve még tökéletesebbé teheted.

Túrós pite- Hozzávalók:

tésztához:
(ez dupla adag, ha a tetejére is tennél, ha csak az aljára, elég mindenből a fele

45 dkg liszt
45 dkg vaj
15 dkg cukor
4 db tojás
1 db citrom reszelt héja
1 kk szódabikarbóna

a túrókrémhez:

1 kg túró
0,5 kg krémsajt („kimérős”)
3 db tojás
3 cs vaníliás cukor
4 ek kristálycukor

Túrós pite – elkészítése:

A túrós pitét a tészta összeállításával, majd összegyúrásával kezdd. Az alaptésztához minden összetevőt gyúródeszkára teszel, és alaposan összegyúrod. Az arányokat tekintve mindig úgy dolgozz, hogy ugyanannyi liszt, mint vaj, és 1/3 annyi cukor. Ez számszerűsítve: 45 dkg liszthez, 45 dkg vaj, és ehhez 15 dkg cukor szükséges, ehhez adjál még 4 db teljes tojást, 1 citrom reszelt héját, és egy kávéskanálnyi szódabikarbónát. Ha gluténmentesen akarod elkészíteni a Schar Mix it! Universal, vagy Farina lisztjét használd.

Ez tulajdonképpen a dupla adaghoz elég, így arra is marad tésztád, hogy rácsot, vagy mintákat készíts a pitéd tetejére. Fele mennyiséggel a pitesütőd alját burkolhatod csak ki.

Mikor összekeverted, és összegyúrtad a hozzávalókat, lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával szép vékonyra nyújtod a tésztád, követve a pitesütőd alakját, hiszen ezt fogod kibélelni vele. Kivajazod a tepsit, vagy a pitesütő tálat, és a sodrófádra óvatosan feltekered a tésztád, úgy hogy nem ragadjon össze, tehát inkább legyen jó lisztes, mintsem, hogy egymáshoz ragadjon a vége, és az eleje…

Jó tanács, ha a pitesütőt szorosan a gyúródeszka mellé teszed, könnyebb átemelni a tésztát 🙂

És akkor jöjjön a túrókrém!

1 kg túrót krémesítesz, (áttörheted szitán, vagy robotgéppel pépesítheted), hozzáadsz 3 tojássárgáját, (a fehérjét külön habbá vered) 3 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál kristálycukrot, és, most jön a lényegi rész! 🙂

0,5 kg krémsajtot teszek bele (én ebből a „kimérős” változatot szoktam beletenni, egyrészt mert olcsóbb, másrészt, mert krémesebb és finomabb). Végül, mikor már mindezt egyneműre keverted, belekanalazod a felvert tojásfehérjét óvatosan fakanállal, úgy hogy nem törjön nagyon össze. Ezektől lesz krémes, és könnyű a túrókrémed!

Ezután már nincs más dolgod, mint a kész túrókrémet rákanalazod a pite tésztára, és esetleg a tetejére a maradék tésztából rácsot készítesz, vagy díszíted. De ha nem teszed az sem baj, így is tökéletes lesz 🙂

175 Cº fokon, körülbelül háromnegyed óra alatt készre sütöd. Hmmm….

Édesburgonya gnocchi

Édesburgonyás gnocchi recept

A házi készítésű édesburgonya gnocchi tésztát, nem csak megenni élvezet, hanem elkészíteni is. Minden alkalommal mikor összevegyítem a hozzávalókat, és liszttel borított ujjammal elkezdem gyúrni a tésztát, hálás vagyok nagynénémnek a receptért, mert csodás élmény megalkotni is.

Édesburgonyás fnocchi – Hozzávalók:

0,4 kg édesburgonya püré (kb. 3-4 db édesburgonya)
0,4 kg liszt (plusz amennyit felvesz)
1 kiskanál só
1 csipet őrölt bors
2 csipet őrölt szerecsendió
10-15 dkg vaj
1 csomag petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
Sajt (ízlés szerint)

Édesburgonyás gnocchi elkészítése


Első körben megmosod és félbevágod héjastól az édesburgonyát, enyhén megsózod (meg lehet kenni némi zúzott fokhagymával is) és előmelegített sütőben 175 Cº puhára sütöd, pont úgy, mintha sütőtököt sütnél. Amikor elkészült, és a villáddal beleszúrsz, krémesnek puhának illik lennie, mert így fogod tudni teljesen pépesíteni, és elegyíteni a liszttel. Fontos, hogy a végén puha, és egynemű tésztát kapjál. Ez lesz az édesburgonya gnocchi szíve-lelke.
Amikor megsült, hagyd kissé kihűlni, majd kikanalazod a héjából az édesburgonya pürét, amit villával, vagy botmixerrel még krémesebbé varázsolhatsz.
Az arányok tulajdonképpen nagyon egyszerűek 1 rész édesburgonya püréhez
1 rész lisztet kell adni, ha gluténmentesen akarod elkészíteni a Schar Mix it! Universal, vagy Farina lisztjét használd.

A hozzávalókat gyúródeszkára teszed: édesburgonya püré, liszt, só, bors, és őrölt szerecsendió.

És akkor belevetheted magadat az élvezetbe, az édesburgonya pürét, elkezded összegyúrni a liszttel, és a fűszerekkel, és ezt a keveréket addig gyúrod, míg tésztává nem formálható. Ahogy mondani szokták, „amennyit felvesz”, és ez ebben az esetben is igaz, ha kicsit ragadósabb a tészta, tegyél hozzá még lisztet, hogy bucivá tudd formálni. Érdemes végig lisztezett deszkán dolgozni, úgy nem ragad le a tészta.

Közben felteszel egy lábosban vizet forrni, amibe egy kiskanál sót, és némi olajat is tehetsz.

A tésztából, hat egyenlő méretű golyót formálsz. Minden golyóból aztán két ujjnyi vastag hurkát kell készítened, lisztes kézzel, lisztezett deszkán.

Lisztes késsel a hurkákat körülbelül másfél centiméteres darabokra vágod. Ezek a darabkák lesznek a gnocchik. A kis gnocchik tetejét díszítheted villa segítségével, vagy más díszítéssel. De, ha ezt kihagyod, attól még az íze tökéletes lesz.

Serpenyőben olvassz 150 g vajat, melyet jó barnára piríts, és finomra aprított petrezselymet, zúzott fokhagymát adj még hozzá. A bátrabbak ugyanezt a kombót készíthetik zsályával, vagy rozmaringgal, mindkét esetben erőteljesebb ízvilágot kaphatsz.

Amíg az édesburgonya sül a sütőben addig egy nagyobb mély tányérban a négy tojást, a lisztet és a szénsavas vizet összekevered.

A lisztes-díszes édesburgonya gnocchikat, adagokként a forró vízbe teszed, és 3-5 perc alatt, (mikor feljönnek a víz tetejére akkor jók) készre főződ. Az is a csoda része, mikor állsz a gőzölgő lábos felett, és életre keltesz egy isteni ételt azzal, hogy gonddal megsütötted, meggyúrtad, szeletelted, díszítetted, és végül kifőzted, hogy lecsöpögtetés után a fűszeres, forró vajban megforgasd. Mennyei!

Forrón, reszelt sajttal, legjobb hozzá a parmesan, vagy a pecorino sajt, de például kék penészes sajttal is isteni…tálalod!

Édesburgonyás frittata – tojáslepény

Édesburgonyás frittata

Édesburgonyás frittata gyors, egyszerű és nagyon finom. Az édesburgonyás frittata tulajdonképpen édesburgonyás tojáslepény. A frittata alapja a tojás és a liszt, édesburgonya ezenkívül szénsavas víz kell hozzá…

Édesburgonyás frittata – Hozzávalók:
2 dl szódavíz (buborékos ásványvíz)
2 ek liszt (lehet rizsliszt is)
4 db tojás
1 db nagyobb édesburgonya
1 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
csipet só
kevés fekete bors
fél fej vöröshagyma
petrezselyem
20 dkg reszelt sajt (trappista)

Édesburgonyás frittata elkészítése

Ez az alaptészta, ezt ízesítheted utána kedved szerint. Amikor összekeverted a hozzávalókat, pár percig állni hagyod, majd a tojásrántottához hasonlóan megsütöd. Vigyázva, hogy mikor megfordítod (mint a palacsintát) nem essen szét. Mikor mindkét oldalát ropogósra sütötted a serpenyőből tányérba fordítod.

Az édesburgonyát cikkekre vágod, és 175 cº fokra előmelegített sütőben, kevés olíva olajjal meglocsolva 10-15 percig sütöd.

Amíg az édesburgonya sül a sütőben addig egy nagyobb mély tányérban a négy tojást, a lisztet és a szénsavas vizet összekevered.

Miután megsült a krumpli és már puhán bele tudod nyomni a villád (ha nem találod elég krémesnek, botmixerrel pépesítheted), mint egy sütőtökbe, kihűtöd, és az édesburgonya pürét a tojásos keverékhez kevered.

Hozzáadod a keverékedhez az aprított fokhagymát, sózod, borsozod ízlés szerint.

Adhatsz hozzá még apróra vágva egy fél fej vöröshagymát, vagy petrezselymet is.

Reszelj le kb. 20 dkg trappista sajtot, de bármilyen sajt megteszi amit lehet reszelni és ezt is a keverékhez adod. Ha kicsit pikánsabbat szeretnél morzsolhatsz kecskesajtot is a tojáslepényedhez.

Amikor összekeverted a hozzávalókat, pár percig állni hagyod, majd olíva olajon a tojásrántottához hasonlóan megsütöd, de keverni tilos, simán hagyod, hogy az alja szépen megpiruljon! Ha már rázásra mozog egy kicsit, akkor jön a mutatvány nehezebb része, meg kell fordítani. Ha van még egy serpenyőd, amit rá tudsz fordítani és úgy átforgatod a másik serpenyőbe az a legjobb. Ha nincs akkor sem kell megijedni, mert egy alányúlva egy szélesebb fakanállal, vagy egy palacsinta forgató lapáttal meg lehet fordítani. Azt a lényeg, hogy ne essen szét! Megfordítás után néhány percet még sütöd, majd egy tányérba forgatva tálalható. Mint egy tortát tudod szeletelni.

A további változatoknak csak a képzeletünk szabhat határt! Megbolondíthatjuk, különböző fűszerekkel, sonkával, szalonnával, gombával…

Frittata avagy a mindig elkészíthető tojáslepény

Frittata - tojáslepény - recept

A frittata gyors, egyszerű, változatosan elkészíthető és nagyon finom. A frittata tulajdonképpen tojáslepény. Alapja a tojás és a liszt, ezenkívül szénsavas víz kell hozzá. Innentől minden a fantáziádra van bízva. Lehet édes és sós változatban cukorral, vagy sóval ízesíteni. Tehetsz bele reszelt sajtot, és bármilyen fűszert is…

Frittata – Hozzávalók:
2 dl szódavíz (buborékos ásványvíz)
2 ek liszt
4 db tojás

Frittata elkészítése

Ez az alaptészta, ezt ízesítheted utána kedved szerint. Amikor összekeverted a hozzávalókat, pár percig állni hagyod, majd a tojásrántottához hasonlóan megsütöd. Vigyázva, hogy mikor megfordítod (mint a palacsintát) nem essen szét. Mikor mindkét oldalát ropogósra sütötted a serpenyőből tányérba fordítod.

Ha kíváncsi vagy az Édesburgonyás frittata receptjére ITT találod!

Májgombóc

májgombóc - májgaluska recept

Májgombóc – Hozzávalók:
15 dkg borjú vagy sertésmáj
4 dkg zsír
2 dkg liszt
3 dkg zsemlemorzsa
1 db zsemle

őrölt bors
majoranna
2 dkg vöröshagyma
kevés zöldpetrezselyem
1 db tojás


Májgombóc elkészítése

Májgombóc az egyik legkedveltebb levesbetét. Egy jó húslevesbe kiváló választás. Mirelitet is lehet venni, de a saját készítésűnek, nincs párja. Egyszerű elkészíteni, bárkinek merem ajánlani.
A májat ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott, zsírban vagy olajban megpirított vöröshagymát és az apróra vágott petrezselymet. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd ha már jól átázott kivesszük és kézzel kifacsarjuk belőle a vizet. Ezután a zsemlét hozzáadjuk a májhoz. Sóval és a fűszerekkel megízesítjük, hozzátesszük a tojást, a morzsát, a lisztet és jól összekeverjük, majd gombócokat vagy galuskákat formálunk belőle. Forró sós vízben vagy levesben kifőzzük.

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc recept

Szilvásgombóc – Hozzávalók:
80 dkg burgonya
1 db tojás
15 dkg zsír
25 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
10 dkg porcukor

őrölt fahéj
30 db szilva


Szilvásgombóc elkészítése

Szilvásgombóc amit mindenki szeret! Nem is gondolnád milyen egyszerű elkészíteni.
A burgonyát meghámozzuk és megfőzzük (lehet fordítva is, ki hogy szereti) és krumplinyomón átnyomjuk. A még meleg, áttört burgonyát liszttel, 1 tojással, diónagyságú zsírral, kevés sóval összegyúrjuk. Az így kapott tészta az alap gobmbóc tészta. Minden töltött gombócot ilyen tésztából készítünk, csak a tölteléken kell változtatni. Jelen recept szerint szilva lesz a töltelék.
A szilvákat kimagozzuk, a mag helyre kevés őrölt fahéjat, egy kávéskanál porcukrot (lehet akár kockacukrot is használni) teszünk. A tésztát kb 6-7 mm vastagra kinyújtjuk és négyszögekre vágjuk. Minden négyszög közepébe egy szilvát teszünk, gombócokká formáljuk, () sós vízben kifőzzük és szűrőn lecsorgatjuk. A gombócokat zsírban sárgára pirított zsemlemorzsában forgatjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük. Télen szilvaízzel is készíthetjük.

Sztrapacska

Sztrapacska recept

Sztrapacska – Hozzávalók:
60 dkg burgonya
1 db tojás
10 dkg füstölt szalonna
8 dkg zsír
30 dkg liszt
20-25 dkg juhtúró

Sztrapacska elkészítése

Sztrapacska egy egyszerűen elkészíthető egytálétel. Bárki nekifoghat, nem fog csalódni benne.
A burgonyát meghámozzuk és lereszeljük és a hozzáadott liszttel, tojással, kevés zsírral, megsózva, galuska keménységű (csak annyira legyen kemény, hogy egy evőkanállal tudjuk belőle galuskákat szaggatni) tésztát készítünk. Forró sós vízbe evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle. Közben egy a kockára vágott füstölt szalonnából kiolvasztjuk a zsírt, (lehet, hogy az indulásnál kell alá még tennünk egy kis zsírt pluszba) a kész töpörtyűt kiszedjük a zsírból.
A megfőtt galuskát leszűrjük, lecsorgatjuk, s a forró zsírba téve juhtúróval összekeverjük.
Tálra halmozzuk, tetejét megszórjuk a töpörtyűvel. Keverhetünk hozzá finomra vágott kaprot is.

Briós

Briós recept

Briós a gyermekkorunk kedvenc péksüteménye. Mielőtt iskolába indultunk volna minden reggel a péknél kezdtünk, és vagy brióssal, vagy kakaós csigával indult a reggel. Megittuk hozzá a poharas iskola tejet, és ebédig már nem is kellett semmi más. Az édes, cukros tetejű briós rajzolata nap, mint nap más és más volt, és minden nap újabb illatos csodát kaptunk a helyi péktől. Az idő lehet, hogy megszépíti az emlékeket, de amikor ezt a receptet kipróbálod, megint ott fogsz állni az iskola kapuban, és már csak azt fogod sajnálni, hogy nem ihatod újra hozzá szögletes, műanyag pohárból a tejet 🙂

Briós recept hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő
  • csipet só

Briós elkészítése:

A vajat és a tojást kivesszük  a hűtőből és hagyjuk, hogy szoba hőmérsékletű legyen, mert így kellemesebb velük dolgozni.

A lisztet átszitáljuk, gyúródeszkára púpozzuk és hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojást, vajat, vagy margarint, élesztőt és sót. A tejet lassan öntjük hozzá, miközben gyúrjuk a tésztát. Ha már leválik a kezünkről, és szépen összeállt akkor kész vagyunk a gyúrással. Meleg (nem hideg) helyen fél órán át kelesztjük. Fél óra alatt már látni kell rajta, hogy elindult, kezd dagadni. A gyúródeszkára tesszük, és egyenként mindből egy kb 2 cm átmérőjű hurkát sodrunk. Ha kész vagyunk és nagyjából mind egyforma hosszú, bentről kifelé haladva egyesével csiga formában feltekerjük, ügyelve, hogy szoros legyen a csigatekercsünk. A kész  tésztát letakarjuk, és ismét fél órán keresztül kelesztjük meleg helyen. Fél óra után ismét látványos növekedésnek indul a tészta. Sütőpapírra tesszük, és langyos tejjel alaposan bekenjük, a tetejét kristálycukorral megszórjuk, 180-200 fokos sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Foszlós fonott kalács

Fonott kalács (foszlós)

Fonott kalács a húsvét, és egyáltalán a mindennapok elhagyhatatlan étele. Vajjal, lekvárral, tejbe áztatva, nutellával, mogyorókrémmel, vagy sonkával. Nincs ennél hálásabb feladat, amikor egy kelt tészta az ember kezei alatt életre kel. A csodálatos magyar nyelv milyen szépen fejezi ki, és fogalmazza meg, ugye? 🙂 Kel a tészta, azaz mozgásban van, hízik, dagad… Amikor nekikezdünk, még csak por, és folyadék, és szitáljuk, és gyúrjuk, és dolgozunk vele, és kelesztjük, és fonjuk, és sütjük…isteni illat, és melegség…és a végeredmény lenyűgöző 🙂

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő
  • csipet só

Fonott kalács elkészítése:

A vajat és a tojást kivesszük  a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen, mert így kellemesebb velük dolgozni.

A lisztet átszitáljuk, gyúródeszkára púpozzuk és hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojást, vajat, vagy margarint, élesztőt és sót. A tejet lassan öntjük hozzá, miközben gyúrjuk a tésztát. Ha már leválik a kezünkről, és szépen összeállt akkor kész vagyunk a gyúrással. Meleg (nem hideg) helyen fél órán át kelesztjük. Fél óra alatt már látni kell rajta, hogy elindult, kezd dagadni. A gyúródeszkára tesszük, és három (ha hármas fonást csinálunk) egyenlő részre vágjuk a tésztát. Egyenként mindből egy kb 2 cm átmérőjű hurkát sodrunk. Ha kész vagyunk és nagyjából mind egyforma hosszú, jöhet a fonás. Felváltva a jobb és bal szélsőt a másik két szár közé helyezzük, és figyeljük, hogy kellően szoros legyen a fonás. A kész megfont tésztát letakarjuk, és ismét fél órán keresztül kelesztjük meleg helyen. Fél óra után ismét látványos növekedésnek indul a tészta. Sütőpapírra tesszük, és langyos tejjel alaposan bekenjük, 180-200 fokos sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.