Gluténmentes Torta – Epres Citromos Vaníliás

Gluténmentes torta recept

Nagyon örültem mikor kitaláltam, ezt a gluténmentes torta receptet, pláne mikor kiderült, hogy a végeredmény is isteni finom 🙂 Próbáltam már piskótát sütni többféle alapanyagból, a lényeg mindig az lett volna, hogy leginkább hasonlítson az igazi lisztes-cukros változathoz, és ne kelljen előre gyártott liszt keveréket venni aranyárban. Így született ez a recept, szerintem ha nem árulom el, hogy nem “igazi”, senki észre sem veszi…

Hozzávalók a gluténmentes piskótához:

  • 6 tojás
  • 4 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál kókuszliszt
  • 6 evőkanál eritritol, vagy nyírfacukor
  • 1/2 zacskó sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk, és kemény habbá verjük a fehérjét. Ezután külön tálban fehéredésig keverjük a tojássárgáját, közben adagokban hozzáadjuk a cukrot, és a sütőport. Továbbiakban már csak fakanállal dolgozunk. A tojássárgás keverékhez adjuk a rizslisztet kanalanként egyesével, és fakanállal keverjük közben. Vigyázzunk, hogy ne “törjük” össze a lisztet. A végén adjuk hozzá a kókuszlisztet. Ezután jöhet bele a felvert tojásfehérje, amivel fellazítjuk a tésztánkat, de itt is vigyázunk, hogy ne “törjön” meg a hab, kellemes habos állagú tésztát kapunk. 25-30 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160-170 Cº előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Vaníliás-citromos Tortakrém hozzávalói:

  • 4 egész tojás
  • 150 g eritritol, vagy nyírfacukor
  • 1 nagy citrom leve, és reszelt héja
  • 1 evőkanál vanília esszencia, vagy 2 db vaníliás nyírfacukor
  • a végén 100 g vaj
  • 500 g laktózmentes mascarpone
  • 20 dkg eper

Gluténmentes torta (Epres Citromos Vaníliás) elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a citrom levét, és a vaníliát.  Ez alatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró gőzfürdő felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg.

Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a citromos-vaníliás krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket, reszelhetünk bele citrom héjat is. (kizárólag kezeletlen héjú citrom héjat reszeljünk a krémbe)

Ha minden kihűlt, félbe vágjuk a piskótánkat, és megkenjük krémmel, majd jön rá egy sor félbevágott eper, majd megint piskóta. Kívülről beborítjuk a tortánkat krémmel, és a tetejét eperrel díszítjük. Nálunk egy szelet sem maradt 🙂 Próbáljátok ki 🙂

Almás-mákos paleo süti

Paleo süti recept - almás mákos

Az almás-mákos paleo süti felveheti a versenyt, bármelyik cukros-lisztes társával. Ez a maximum íz- no cukor kategória, minden íz megtalálja a helyét ebben a sütikölteményben, a nélkül, hogy hizlalna. Nagy kedvenc az amúgy “nem paleos” családom körében is 🙂

Paleo süti – almás-mákos hozzávalók:

Tészta:

  • 7 db tojássárgája
  • 5 db tojásfehérje
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 20 dkg darált mák
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Almás töltelék:

  • 1 kg alma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)

Krém:

  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 1 doboz Cocomas kókuszkrém (vagy 1 nagy doboz mascarpone light, ez a paleo light változat)
  • Esetleg vanília kivonat

Csokimáz a tetejére:

  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 5 dkg víz
  • 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj, lehet tisztítottat is kapni)
  • 5 dkg holland kakaópor ( jó minőségű legyen, magas kakaótartalommal)

Paleo süti elkészítése:

Érdemes az almás tölteléket, és a krémet elsőre elkészíteni, mert így kihűlnek mire töltelék lesz belőlük.

Lereszeljük az almát, lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, kis lángon pároljuk addig, míg kicsit összeáll, de azért még kicsit ropogós is. Látni fogod az állagán, amikor már jó.

A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a kókuszkrémet, és folyamatos keverés mellett a tűzhelyen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy nem szabad forrásig főzni, mert összeugrik a tojássárgája.

Ha a mascarponés krémet választod, azt nem kell főzni, és a következőképpen készül: A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a vanília kivonatot, és a mascarponét, amivel szintén habosra keverjük.

A tésztához felverjük a fehérjét habnak, félretesszük. Majd kikeverjük a tojássárgát, habosra a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és fakanállal belekeverjük a mákot, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Két tepsibe kb. 1,5-2 cm vastagon sütőpapíron elkenjük, és előmelegített 200-230 C fokos sütőben kb. 5-10 percig sütjük. (sütőtől függően)

Ha minden kihűlt a lapokat félbevágjuk, így 4 lapot kapunk. Első lap-krém fele, második lap-alma töltelék, harmadik lap-krém másik fele, negyedik lap-tetejére csokimáz.

A csokimázhoz a cukrot összekeverem a vízzel, felmelegítem, és addig keverem míg a cukor fel nem oldódik benne. Ezután beleteszem a zsiradékot (kókuszzsír vagy vaj), végül a kakaóport, és az egészet robotgéppel felverjük, hogy krémes állagot kapjunk.

Ráöntjük a süti tetejére, egyenletesen elkenjük, hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva fogyasztható.

Diós-gyümölcsös paleo, glutén- és laktózmentes süti

paleo süti diós gyümölcsös

Nem vagyok, egy ilyen “divatból főzős-evős”, de a paleo konyhában, tényleg van valami. Én mondjuk  fogyókúra miatt vetettem bele magam a paleo rejtelmeibe, és ha már…rögtön gluténmentes diétát is tartok, de csodák-csodájára, fogynak a kilók, és jobban érzem magam a bőrömben. 🙂 És, hát ez volt a cél! A paleoban ugyan nincs semmi tejtermék, de én mindig úgy gondolom, hogy nem szabad semmit 100%-ban komolyan venni, ha egy kicsit saját magunkra szabjuk, attól még működhet. Tehát bátran, és a kívánt hatás sem marad el, mert “MINDEN FEJBEN DŐL EL!”, de tényleg! 🙂 Az első, amivel próbálkoztam, az “Almás-mákos paleo süti” volt, amit azóta is, nem paleo-s családtagjaim kedvéért sütök, nagyon népszerű lett 🙂

 

Paleo süti, diós-gyümölcsös, glutén- és laktózmentes süti

Hozzávalók:

Tészta:

  • 7 db tojássárgája
  • 7 db tojásfehérje
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 20 dkg darált dió
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krém:

  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 1 doboz Cocomas kókuszkrém (vagy 1 nagy doboz mascarpone light , ez a paleo light változat, az ALDI-s laktózmentes is!)
  • Vanília kivonat
  • 500 g laktózmentes túró (elhagyható)

Tetejére:

  • Laktózmentes tejszínből felvert hab
  • Gyümölcs
  • Gyümölcs zselé ( nem kötelező!)(boltban kapható zacskós változat, egyszerűen elkészíthető)

Elkészítés:

A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a kókuszkrémet, a vanília kivonatot, és folyamatos keverés mellett a tűzhelyen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy nem szabad forrásig főzni, mert összeugrik a tojássárgája. Ha a krém kihűlt, habverővel krémes állagúra keverjük a túrót (ízlés szerint, elhagyható), és hozzáöntjük a kihűlt krémünket.

Ha a mascarponés krémet választod, azt nem kell főzni, és a következőképpen készül: A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a vanília kivonatot, és a mascarponét, amivel szintén habosra keverjük. Ehhez is keverhetünk túrót ízlés szerint, és attól függően mennyire vesszük komolyan a paleo-t 🙂

A krémet hűtőbe tesszük.

A tésztához felverjük a fehérjét habnak, félretesszük. Majd kikeverjük a tojássárgát, habosra a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és fakanállal belekeverjük a diót, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Tepsibe kb. 2 cm vastagon sütőpapíron elkenjük, és előmelegített 200-230 C fokos sütőben kb. 5-10 percig sütjük. (sütőtől függően)

Ha minden kihűlt a diós lapra rákenjük a krémünket, majd egy réteg tejszínhabot (elhagyható, úgy is nagyon finom!).

Rátesszük szépen, egyenletesen elrendezve a gyümölcsöket, és hogy kicsit összetartsa tehetünk rá gyümölcs zselét, majd hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva fogyasztható.

Csokikrém tortába, süteménybe, vagy csak úgy…

Csokikrém tortába recept

Csokikrém tortába nem olyan ördöngösség, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Igazán egyszerűen, mesés krémet készíthetünk otthonunkban. Minimális munka, odafigyelés és már kész is!

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 150 g cukor
  • Csokoládé krémnél:  – 1 tábla olvasztott csokoládé (tej, vagy ét ízlés szerint) +két evőkanál kakaópor
  • a végén 100 g vaj
  • 500 g mascarpone
  • 1 zacskó zselatin fix (elhagyható), csak akkor szoktam beletenni, ha valamiért hígabbra sikerül a krém.

Csokikrém elkészítése:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, és a kakaóport.  Ezalatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró vízgőz felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg.

Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a csoki krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket.

Az eredmény isteni csoki krém, tölthetjük vele a tortánkat 🙂

Citromkrém tortákhoz, süteményekhez, vagy csak úgy…

Citromkrém recept

Citromkrém elkészítése nem bonyolult, sőt kifejezetten egyszerű. Nem kell, hozzá gyakorló szakácsnak lenni, hogy sikeresek legyünk benne. Kövesd az útmutatót és csodát fogsz tenni!

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 150 g cukor
  • 3 nagy citrom leve
  • a végén 100 g vaj
  • 500 g mascarpone
  • 1 zacskó zselatin fix (elhagyható), csak akkor szoktam beletenni, ha valamiért hígabbra sikerül a krém.

Citromkrém elkészítése:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a citromok levét. Ezalatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró vízgőz felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg. Ez a “lemon curd”.

Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a citrom krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket, reszelhetünk bele citrom héjat is. (kizárólag kezeletlen héjú citrom héjat reszeljünk a krémbe)

Az eredmény: isteni citromkrém, tölthetjük vele a tortánkat 🙂

Cupcake készítése

Cupcake recept

Bori lányom barátnői nálunk aludtak a hétvégén, ” ittalvós” buli volt. Természetesen izgatottan várta, és ötleteltünk mi-mindent csináljunk majd, mi az ami belefér az időbe, és nem túl sok… A főzés vagy sütés mindenképpen szóba jött, mert mostanában nagyon érdekli, és nem kisebb dolgokkal kezdte, mint pl. a kenyérsütés, de ezt később 🙂 Szóval indultunk a croissant-nal, ami azért elég macerás, mert sokat kell hajtogatni, szóval nem feltétlen ittalvós gyerek program, aztán került elő a kakaós csiga ötlete, ami csak egy fokkal egyszerűbb, mint a croissant, erről is lebeszéltük magunkat. Nahát végül a jól bevált muffin  mellett döntöttünk, pontosabban a cupcake nyert! Ezeknek a csodás tündéreknek való tortácskáknak az elkészítése teljesen elvarázsolta a csajokat, és engem is 🙂 Jól mulattunk!

És akkor íme a legjobb muffin recept 24 darab cupcake elkészítéséhez:

A sok-sok kipróbált, és kikísérletezett muffin recept után, nálunk ez vált be leginkább. Könnyű és omlós a tészta, nem ragadós, és nem szárad ki, akkor sem, ha nem eszük meg rögtön!

Hozzávalók:

  • 450 g  finom liszt
  • egy fél zacskó sütőpor
  • csipet só
  • 200 g kristálycukor
  • 2 teljes tojás
  • 2,5 dl tej
  • 250 g joghurt (natúr)
  • 150 g vaj felolvasztva

Cupcake elkészítése:

A száraz összetevőket fakanállal alaposan összekeverjük, úgy hogy teljesen elvegyüljenek egymással.

A tojásokat habosra verjük, habverővel, és fokozatosan hozzáadjuk a joghurtot, az olvasztott, de nem meleg vajat, és végül a tejet.  Ezt a keveréket hozzáöntjük a száraz keverékünkhöz, és fakanállal  nagy mozdulatokkal, levegősre, csomómentesre keverjük, vigyázva, hogy ne keverjük túl sokáig, mert akkor ragadós lesz.

Muffin papírral kibélelt tepsibe, arányosan elosztva előkészítjük a sütésre. A sütőt kb. 175 C-ra tesszük, előmelegítjük, és nagyjából 35 percig sütjük. Ha már szép aranybarna, és fogpiszkálóval ellenőrizve a belseje sem ragad már, akkor kivehetjük, kész van!

Ez már így önmagában is isteni, de most jön a krém 🙂

Van egy tuti krém receptem, ami több változatban, ízben is elkészíthető, és minden változata mennyei!

Az alapkrém a következő:

  • 4 egész tojás
  • 150 g cukor
  • attól függően milyen ízű krémet szeretnénk adunk hozzá:
    Citromos krémnél:    – 3 nagy citrom leve
    Vanília krémnél:       –  1-1,5 evőkanál vanília aroma
    Csokoládé krémnél:  – 1 tábla olvasztott csokoládé (tej, vagy ét ízlés szerint) +két evőkanál kakaópor
  • a végén 100 g vaj

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a krém “ízét”.  Ezalatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró vízgőz felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg.

Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

A további hozzávalók:

500 g mascarpone

1 zacskó zselatin fix (elhagyható), csak akkor szoktam beletenni, ha valamiért hígabbra sikerül a krém.

Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a citrom, vagy vanília, vagy csoki krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket, ha citrom krémet kevertünk , reszelhetünk bele citrom héjat is.

Habnyómóba töltjük a krémet, és a kihűlt muffinok tetejére ügyesen rányomjuk. Ha ezzel elkészültünk, jöhet a díszítés. Mi szórócukrokkal díszítettünk, de lehet rá csoki vagy karamell öntetet, tejszínhabot vagy aprított diót, mogyorót, kandírozott gyümölcsöket is tenni. Nagyon jó móka volt,  és nagyon finom, próbáljátok ki! 🙂

Vaníliakrém tortákhoz, süteményekhez, vagy csak úgy…

Vaníliakrém recept

Vaníliakrém elkészítése nem bonyolult, sőt kifejezetten egyszerű. Nem kell, hozzá gyakorló szakácsnak lenni, hogy sikeresek legyünk benne. Kövesd az útmutatót és csodát fogsz tenni!

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 150 g cukor
  • 1-1,5 evőkanál vanília aroma vagy vanília esszencia
  • 100 g vaj
  • 500 g mascarpone
  • 1 zacskó zselatin fix (elhagyható), csak akkor szoktam beletenni, ha valamiért hígabbra sikerül a krém.

Vaníliakrém elkészítése:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a vanília esszenciát vagy aromát. Ezalatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró vízgőz felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg.

Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a citrom krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket, reszelhetünk bele citrom héjat is. (kizárólag kezeletlen héjú citrom héjat reszeljünk a krémbe)

Az eredmény: isteni vaníliakrém, tölthetjük vele a tortánkat 🙂