Mexikói csirkeleves tortillával

Édesburgonyás gnocchi recept

A leves nálunk alap, ha a páromon múlna levest-levessel ennénk. Igaza is van, hiszen a leves mindig “egy kis meleg a hasunkba”, és mellette tápláló, de ugyanakkor kímélő étel. Rengeteg féle levest készíthetünk, nekem a magyar klasszikusok, és az olasz minestrone mellett,  a mexikói csirkeleves az egyik kedvencem.

Mexikói csirkeleves tortillával – Hozzávalók 4 főre:

1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
1 db jalapeno vagy hegyes erős paprika apróra vágva
1 db nagyobb édes pirospaprika apróra vágva
4 gerezd fokhagyma aprítva
3 db nagyobb fél csirkemell
1 db vörösbab konzerv
1 db kukorica konzerv
1 db hámozott paradicsom konzerv
1 üveg Enchilada szósz (elhagyható)
½ evőkanál oregano
1 evőkanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál őrölt piros chili paprika
1 evőkanál só
3 liter csirkeleves
1 lime leve
Reszelt sajt
Aprított koriander zöld
Tortilla
Olaj a tortilla sütéséhez

Mexikói csirkeleves – elkészítése:

Egy nagy magas, de szélesebb leveses főzőedénybe beletesszük a felaprított vöröshagymát,  jalapeno paprikát, a zúzott fokhagymát, a bab-, a kukorica-, és hámozott paradicsom konzervet, a csirkemell filéket, a fűszereket, és beleöntjük az Enchilada szószt, valamint felöntjük 3 liter csirkelevessel. Innentől számított 3 órán keresztül, lassú lángon lefedve főzzük. Ha megfőtt a csirkemellünk, egyesével kivesszük őket, és kockákra vágjuk, majd visszatesszük őket a levesbe, és belefacsarjuk 1 lime levét.  A tortilla lapokat háromszögekre vágjuk, és forró olajban hirtelen ropogósra sütjük. Végül a forró levest tányérokba szedjük, reszelt sajttal, és tortillával tálaljuk. Tetejére aprított koriandert szórunk.

Resztelt máj

Resztelt máj recept

Resztelt máj egy tipikus magyar étel, melyet mindenki ismer, hiszen az iskolai menzán is állandó ebéd volt. Kezdő háziasszonyok viszont túl nagy kihívásnak tekintenek, pedig nem ördöngösség! Nyugodtan bevállalhatod!

Hozzávalók:

    • 50 dkg sertésmáj vagy csirkemáj
    • 2 db nagyobb  vöröshagyma
    • 1 kis konzerv paradicsompüré
    • 5 gerezd fokhagyma
    • Fél teáskanál őrölt kömény
    • 3 teáskanál majoránna
    • Fél teáskanál őrölt bors
    • 2 teáskanál  só
    • 3 teáskanál piros fűszerpaprika
    • 2 érett paradicsom, vagy hámozott paradicsomkonzerv
    • Olaj

Resztelt máj elkészítése:

Serpenyőben olajat hevítünk, és beletesszük a paradicsompüré konzervünket. Egy kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, és belenyomjuk, fokhagymanyomóval a fokhagymát is. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a májat. Így is pirítjuk néhány percig. Ezután megszórjuk piros paprikával, és hozzáadhatjuk a többi fűszert is. A majorannaával, köménnyel, őrölt borssal, összeforgatjuk a májat. Megsózzuk (ha sertésmájat készítünk, ezt inkább a végére hagyjuk, nehogy megkeményedjen a májunk), és hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomokat is. Ha kicsit sűrűnek érezzük adhatunk hozzá 1 dl vizet, de nem biztos, hogy szükséges, attól függően mennyire leves a paradicsomunk. 7-10 percig főzzük, ezután lezárhatjuk. El is készült 🙂 Főtt krumplival tálaljuk.

Chimichanga gyors édesség

Chimichanga édesség

Az édes chimichanga (csimicsanga) gyorsan elkészül, és isteni!!! Komolyan 🙂 Ha gyors, egyszerű, és laktató desszertet szeretnénk, vagy egy leves mellé kiegészítőként, ne is gondolkozzunk másba.

Hozzávalók:

    • Annyi adag sima (nem magos, nem barna lisztes…) tortilla, ahány adagot szeretnénk. Ha a nagyobb méretűt vesszük, az lehet, hogy két embernek is elegendő, étvágytól függően.
    • Nutella
    • Banán (bármilyen más gyümölcsöt is tehetünk bele, ízlés szerint)
    • Olaj a sütéshez
    • Porcukor

Chimichanga elkészítése:

Kiterítjük a tortillákat. A közepére kerül egy nagyobb adag nutella, egy csíkban. Erre ráfektetünk egy héjától megfosztott banánt. Egyik oldalról behajtjuk a tortillát, a banán alá, majd két oldalt behatjuk a szélét, és végül felhengergetjük. Fogpiszkálóval, vagy hústűvel ügyesen összetűzzük. Ügyelve, hogy a töltelék nem folyjon ki a tortillánkból. Serpenyőben olajat hevítünk, és amikor már forró az olaj, beletesszük a tortillát. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ha kész van kivesszük, félbe vágjuk, egymásra helyezzük, és megszórjuk porcukorral.  Nagyon finom……. 🙂

A chimichanga édes desszertként, de sós-húsos egytálétel változatban is elkészíthető. Chimichanga recept itt.

Chimichanga

Chimichanga recept

A chimichanga (csimicsanga) édes desszertként, és sós-húsos egytálétel változatban is elkészíthető. Tipikus mexicói étel, tehát tipikus mexicói fűszereket használunk hozzá.

Hozzávalók:

    • 6 db tortilla chips
    • Kb. 1 kg csirkemell filé, vagy szűzpecsenye, esetleg darált hús
    • Mexicói fűszerkeverék (fajitas, vagy quesadilla fűszerkeverék)

Ha nem szeretnénk fűszer keveréket használni, akkor:
őrölt chili paprika, római kömény, oregánó, koriander, őrölt bors, só (ízlés szerinti mennyiségben)

    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • Fél lime leve
    • 3 szál újhagyma zöldjével együtt apróra vágva
    • 1 kis konzerv paradicsom püré, vagy 2-3 db érett paradicsom egészen apróra vágva
    • Jalapeno paprika (csípős!, így ízlés szerint)
    • 40 dkg cheddar sajt reszelve
    • Olaj a sütéshez
    • Néhány db fogpiszkáló, vagy hústű, melyeket a sütés után azonnal távolítsunk el!

Chimichanga elkészítése:

A felcsíkozott csirkemell filét, szűzpecsenyét vagy darált húst, forró zsiradékra dobom (vaj, vagy olíva olaj), és világos aranybarnára pirítom. Rádobom a felaprított újhagymát, fokhagymát, és a fűszereket, valamint a paradicsomot, vagy a pürét), és a lime levét. Ezt rotyogtatva főzzük, amíg a hús meg nem főtt. Ha kész van a ragunk, (ami akkor jó, ha nem túl leves), lezárjuk.

Kiterítjük a tortillákat. A közepére kerül egy kis marék reszelt cheddar sajt, erre jön a ragunk egy csíkban a tortilla közepére, majd egy két karika jalapeno paprika, és ismét egy kis marék cheddar. Egyik oldalról behajtjuk a tortillát, a töltelék alá, majd két oldalt behatjuk a szélét, és végül felhengergetjük. Fogpiszkálóval, vagy hústűvel ügyesen összetűzzük. Ügyelve, hogy a töltelék ne folyjon ki a tortillánkból. Serpenyőben olajat hevítünk, és amikor már forró az olaj, beletesszük a tortillát. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ha kész van kivesszük, félbe vágjuk, megszórjuk reszelt cheddarral, és jalapeno paprikával tálaljuk. HMMMM……. 🙂

Házi majonézes töltött tojás

Töltött tojás

A töltött tojás gyermekkoromat idéző húsvéti fogás. Anyukám minden húsvétkor készített töltött tojást, ami elengedhetetlen kelléke volt mindig is a húsvéti menünek. Ezt a receptet Tőle tanultam, és a mai napig készítjük, vagy Ő, vagy én, és mindig nagyon népszerű.

Töltött tojás elkészítése:

A töltött tojáshoz megfőzünk kb. 10 db tojás, ebből 20 db töltött tojásunk lesz. A tojásfőzés rejtelmeit itt találjátok. Amíg főzzük a tojásokat, elkészítjük a “mázt”, amibe majd a tojásunkat tesszük.

A máz receptje nem egy klasszikus házi majonéz recept, inkább hasonlít a tartár mártásra, de így egy kicsit lazább szerkezetű, és szerintem jobban illik a tojáshoz, mint a kötöttebb majonéz.

20 db töltött tojáshoz:

2 db tojássárgát elkezdünk habverővel verni, és folyamatosan nagyon vékonyan csurgatunk hozzá olajat. Nagyon kicsi adagokban, folyamatos keverés mellett, amennyit felvesz… Tényleg meghatározhatatlan a mennyiség, viszonylag sok olajat vesz fel, fehéredésig, addig keverjük habverővel, míg sűrű krémes állagú nem lesz.

Ha ezzel megvagyunk ízesítjük. Kb. két evőkanál mustárt, egy evőkanál porcukrot, és egy fél citrom leszűrt levét, sót, és borsot teszünk hozzá. Ízlés szerint, mert ki így, ki úgy szereti, kóstolgassuk 🙂 Ezekkel is jól összekeverjük, és óvatosan hozzá keverünk kanállal két kis doboz tejfölt. Fontos, hogy ezt ne robotgéppel keverjük, mert összetörjük a tejfölt, és túl folyékony lesz a mázunk. Kész van a mázunk 🙂

A megfőtt tojásokat (tojás főzés), miután megpucoltuk ketté vágjuk, és a “fehérje hajókat” félre tesszük, ezeket fogjuk majd megtölteni, a sárgájukat pedig egy tálba tesszük.

A 10 db tojás megfőtt sárgájához keverünk kb. 15 dkg kenőmájast, a krémesebb fajtát.

Valamint két evőkanál krémsajtot, egy nagy evőkanál mustárt, sót, és borsot, esetleg egy kis reszelt tormát. Finom, krémes állagúra keverjük, és habnyomóval, vagy egyszerűen csak kanállal, a tojásfehérje “hajókba” töltjük a krémet.

Egy tálat kívülről befelé haladva kibélelünk fejes-saláta levelekkel, majd felöntjük a mázzal, és a mázba beletesszük a töltött tojás hajóinkat.

Ha a régi klasszikus receptet veszem alapul, pöttyökben piros arannyal díszíthetjük 🙂

Házi majonéz „máz”

majonéz recept

Majonézé recept, bár inkább hívjuk máznak, mert nem egy klasszikus házi majonéz recept, inkább hasonlít a tartár mártásra, de így egy kicsit lazább szerkezetű, és szerintem jobban illik az ételekhez, mint a kötöttebb majonéz.

Máz 5 főre :

2 db tojássárgát elkezdünk habverővel verni, és folyamatosan nagyon vékonyan csurgatunk hozzá olajat. Nagyon kicsi adagokban, folyamatos keverés mellett, amennyit felvesz… Tényleg meghatározhatatlan a mennyiség, viszonylag sok olajat vesz fel, fehéredésig, addig keverjük habverővel, míg sűrű krémes állagú nem lesz.

Ha ezzel megvagyunk ízesítjük. Kb. két evőkanál mustárt, egy evőkanál porcukrot, és egy fél citrom leszűrt levét, sót, és borsot teszünk hozzá. Ízlés szerint, mert ki így, ki úgy szereti, kóstolgassuk 🙂 Ezekkel is jó összekeverjük, és óvatosan hozzá keverünk kanállal két kis doboz tejfölt. Fontos, hogy ezt ne robotgéppel keverjük, mert összetörjük a tejfölt, és túl folyékony lesz a mázunk. Kész van a mázunk, mindenféléhez kitűnő mártogatós 🙂

Tortilla

Tortilla recept

A tortilla a latin-amerikai konyhák legfontosabb alapanyaga. A tortilla eredetileg kukoricalisztből készül, hiszen a dél-amerikai kontinens adottságaiból adódóan ez a legelterjedtebb gabona fajta. A kukoricából készült ételek nagyon egészségesek, és gluténmentesek. A világ nagy részén azonban, a búzalisztből készült formája kapható inkább, mert könnyebb vele dolgozni, és ebből nagyon lepényeket lehetett sütni, illetve a búzaliszt  elterjedtebb Észak-Amerikában, és Európában.

Nálunk a gyors étkezdék kínálatában leggyakrabban a tortilla tekercs, taco, burrito, és quesadilla fordulnak elő. Mind nagyon finom, és Mexikó ízvilágát idézi fel.

Hozzávalók:

  • 10 dkg finom liszt
  • 10 dkg kukorica liszt
  • 1 dl víz
  • 1 nagyobb csipet só
  • Tehetünk bele különféle fűszereket is ízlés szerint. (koriander, bors…)
  • Olaj a sütéshez.

Tortilla elkészítése:

A hozzávalókat mind összekeverjük, és addig gyúrjuk, amíg nyújtható állagú tésztát nem kapunk. Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis lisztet. Lisztezett gyúródeszkán több kb. ½-1 cm-es kerek formájú tésztát nyújtunk belőle, és serpenyőbe olajon, mint a palacsintát megsütjük. Készíthetünk belőle például quesadilla-t is 🙂

Tortilla Chips

Tortilla chips recept

Tortilla a latin-amerikai konyhák legfontosabb alapanyaga, ebből készül a tortilla chips is. A tortilla eredetileg kukoricalisztből készül, hiszen a dél-amerikai kontinens adottságaiból adódóan ez a legelterjedtebb gabona fajta. A kukoricából készült ételek nagyon egészségesek, és gluténmentesek. A világ nagy részén azonban a búzalisztből készült formája kapható inkább, mert könnyebb vele dolgozni, és ebből nagyon lepényeket lehetett sütni, illetve a búzaliszt  elterjedtebb Észak-Amerikában, és Európában.

Nálunk a gyors étkezdék kínálatában leggyakrabban a tortilla tekercs,taco, burrito, és quesadilla fordulnak elő. Mind nagyon finom, és Mexikó ízvilágát idézi fel. Kevesen tudják, hogy a zacskós tortilla chips, amit az üzletekben veszünk otthon is könnyen, és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 10 dkg finom liszt
  • 10 dkg kukorica liszt
  • 1 dl víz
  • 1 nagyobb csipet só
  • Tehetünk bele különféle fűszereket is ízlés szerint. (koriander, bors…)
  • Olaj a sütéshez.

A hozzávalókat mind összekeverjük, és addig gyúrjuk, amíg nyújtható állagú tésztát nem kapunk. Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis lisztet. Lisztezett gyúródeszkán kb. ½-1 cm-es lapot nyújtunk belőle, és kis háromszögekre vágjuk. Olajat hevítünk serpenyőben, mintha krumplit akarnánk sütni, és a tortilla háromszögeket aranybarnára sütjük.

Salsával, guacamole-val elropogtatjuk.