Mézeskalács

mézeskalács recept

A mézeskalács mindig a karácsony hírnöke. Dekorációs célra, és édességként is megállja a helyét. Érdemes már karácsony előtt néhány héttel megsütni, mert eleinte kemény, és egy-két hét múlva puhul finomra. Advent időszakában nagyon jó elfoglaltság, bevarázsolja otthonunkba a karácsony hangulatát, és illatával betölti a lakást. Nekünk rengetegféle sütiszaggató formánk van, jártunkban-keltünkben itthon és külföldön mindig gazdagodik egy-egy különlegességgel a készlet. És mivel karácsonyfánk ékes díszei lesznek évről-évre, így mindig figyelünk rá, hogy minden formából jusson a fára is, és a tea mellé is. Ebből adódóan három, vagy inkább négy adagot is begyúrunk, kiszaggatunk, kisütünk, és díszítünk… Imádjuk a mézeskalács gyártás minden percét.

Mézeskalács – Hozzávalók:

2 tojás
30 dkg liszt
10 dkg virágméz
5 dkg vaj vagy margarin
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 tk szegfűszeg

Mézeskalács – elkészítése:

A por alakú összetevőket összevegyítjük, majd kis tálkát formázva beleütjük az egyik tojást, hozzáadjuk a vajat, és felmelegítve hozzácsorgatjuk a mézet. Alaposan összegyúrjuk, és lisztezett deszkán fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, és sütőpapírra tesszük, tetejét vékonyan megkenjük a másik felvert tojással lúdtollal.  Előmelegített kb. 170 Celsius fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Mézeskalács díszítés:

Egy közepes tojás fehérjét felverünk, 17 dkg porcukorral. Habnyomóba töltjük, és díszíthetünk .

Túrós pite

Túrós pite recept

A túrós pite vékony tésztájától, és a pompás-krémes túrókrémtől annyira finom. Elkészíteni egyszerű, még gluténmentes változatban is :), és a ráfordított idővel ellentétben, egy csodás finomságot kapsz. Málna, vagy eperöntettel, lekvárral, és ha nagyon édesszájú vagy, akár cukrozott tejszínhabbal kiegészítve még tökéletesebbé teheted.

Túrós pite- Hozzávalók:

tésztához:
(ez dupla adag, ha a tetejére is tennél, ha csak az aljára, elég mindenből a fele

45 dkg liszt
45 dkg vaj
15 dkg cukor
4 db tojás
1 db citrom reszelt héja
1 kk szódabikarbóna

a túrókrémhez:

1 kg túró
0,5 kg krémsajt („kimérős”)
3 db tojás
3 cs vaníliás cukor
4 ek kristálycukor

Túrós pite – elkészítése:

A túrós pitét a tészta összeállításával, majd összegyúrásával kezdd. Az alaptésztához minden összetevőt gyúródeszkára teszel, és alaposan összegyúrod. Az arányokat tekintve mindig úgy dolgozz, hogy ugyanannyi liszt, mint vaj, és 1/3 annyi cukor. Ez számszerűsítve: 45 dkg liszthez, 45 dkg vaj, és ehhez 15 dkg cukor szükséges, ehhez adjál még 4 db teljes tojást, 1 citrom reszelt héját, és egy kávéskanálnyi szódabikarbónát. Ha gluténmentesen akarod elkészíteni a Schar Mix it! Universal, vagy Farina lisztjét használd.

Ez tulajdonképpen a dupla adaghoz elég, így arra is marad tésztád, hogy rácsot, vagy mintákat készíts a pitéd tetejére. Fele mennyiséggel a pitesütőd alját burkolhatod csak ki.

Mikor összekeverted, és összegyúrtad a hozzávalókat, lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával szép vékonyra nyújtod a tésztád, követve a pitesütőd alakját, hiszen ezt fogod kibélelni vele. Kivajazod a tepsit, vagy a pitesütő tálat, és a sodrófádra óvatosan feltekered a tésztád, úgy hogy nem ragadjon össze, tehát inkább legyen jó lisztes, mintsem, hogy egymáshoz ragadjon a vége, és az eleje…

Jó tanács, ha a pitesütőt szorosan a gyúródeszka mellé teszed, könnyebb átemelni a tésztát 🙂

És akkor jöjjön a túrókrém!

1 kg túrót krémesítesz, (áttörheted szitán, vagy robotgéppel pépesítheted), hozzáadsz 3 tojássárgáját, (a fehérjét külön habbá vered) 3 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál kristálycukrot, és, most jön a lényegi rész! 🙂

0,5 kg krémsajtot teszek bele (én ebből a „kimérős” változatot szoktam beletenni, egyrészt mert olcsóbb, másrészt, mert krémesebb és finomabb). Végül, mikor már mindezt egyneműre keverted, belekanalazod a felvert tojásfehérjét óvatosan fakanállal, úgy hogy nem törjön nagyon össze. Ezektől lesz krémes, és könnyű a túrókrémed!

Ezután már nincs más dolgod, mint a kész túrókrémet rákanalazod a pite tésztára, és esetleg a tetejére a maradék tésztából rácsot készítesz, vagy díszíted. De ha nem teszed az sem baj, így is tökéletes lesz 🙂

175 Cº fokon, körülbelül háromnegyed óra alatt készre sütöd. Hmmm….

Citromos pavlova

citromos pavlova

A citromos pavlova minden ízében könnyed, és tökéletes. A pavlova torták alapja mindig a sült cukros tojásfehérje hab, ami már önmagában mennyei, és csábító. Ha mindez még citromkrémmel, és tejszínhabbal párosul az már maga az édes bűnbeesés… De milyen jó is néha bűnbe esni! 🙂 😉

A recept egyszerű és elkészíteni is könnyű.

Citromos pavlova – Hozzávalók:

tésztához:

6 db tojás
375 gr kristálycukor
2,5 tk kukoricakeményítő
1 db citrom reszelt héja
3 tk citromlé

a lemon curd -höz:

3-4 dl habtejszín
1 citrom reszelt héja
5 dkg mandula

Citromos pavlova – elkészítése:

A tojás fehérjéjét félig felvered, majd hozzáadod a cukrot és kemény habbá vered. Ha már kemény add hozzá és keverd el a kukoricakeményítőt, a reszelt citromhéjat, és a citrom levet.

Sütőpapírra körzővel egy kb. 20-25 cm-es kört rajzolj, és erre halmozd rá a cukros-citromos tojáshabodat a kör formában.

Ezt 150-160 cº fokon sima sütőben sütöd keményre, kb. 1 óra alatt.

Amíg sül elkészítheted a lemond curd -ot, vagy, ha neked ez túl intenzív ízű, akkor a citromkrémet. Ezeknek a receptjét itt találod:  citromkrém és lemon curd recept  találod.

Felvered habbá a tejszínt, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.

Amikor kihűlt a citromos pavlova alapunk, leveszed a sütőpapírról, ráhalmozod a citromkrémet, a tejszínhabot, a tetejére reszeled a citrom héját.

pirított mandulával megszórod, vagy a lemon curd -ből tegyél egy picit félre, és ezt a tetejére csurgathatod.

Húúúú…., tényleg egy őrült nagy bűnbeesés, de olyan jóóóó 🙂

Jó étvágyat!

Édesburgonyás frittata – tojáslepény

Édesburgonyás frittata

Édesburgonyás frittata gyors, egyszerű és nagyon finom. Az édesburgonyás frittata tulajdonképpen édesburgonyás tojáslepény. A frittata alapja a tojás és a liszt, édesburgonya ezenkívül szénsavas víz kell hozzá…

Édesburgonyás frittata – Hozzávalók:
2 dl szódavíz (buborékos ásványvíz)
2 ek liszt (lehet rizsliszt is)
4 db tojás
1 db nagyobb édesburgonya
1 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
csipet só
kevés fekete bors
fél fej vöröshagyma
petrezselyem
20 dkg reszelt sajt (trappista)

Édesburgonyás frittata elkészítése

Ez az alaptészta, ezt ízesítheted utána kedved szerint. Amikor összekeverted a hozzávalókat, pár percig állni hagyod, majd a tojásrántottához hasonlóan megsütöd. Vigyázva, hogy mikor megfordítod (mint a palacsintát) nem essen szét. Mikor mindkét oldalát ropogósra sütötted a serpenyőből tányérba fordítod.

Az édesburgonyát cikkekre vágod, és 175 cº fokra előmelegített sütőben, kevés olíva olajjal meglocsolva 10-15 percig sütöd.

Amíg az édesburgonya sül a sütőben addig egy nagyobb mély tányérban a négy tojást, a lisztet és a szénsavas vizet összekevered.

Miután megsült a krumpli és már puhán bele tudod nyomni a villád (ha nem találod elég krémesnek, botmixerrel pépesítheted), mint egy sütőtökbe, kihűtöd, és az édesburgonya pürét a tojásos keverékhez kevered.

Hozzáadod a keverékedhez az aprított fokhagymát, sózod, borsozod ízlés szerint.

Adhatsz hozzá még apróra vágva egy fél fej vöröshagymát, vagy petrezselymet is.

Reszelj le kb. 20 dkg trappista sajtot, de bármilyen sajt megteszi amit lehet reszelni és ezt is a keverékhez adod. Ha kicsit pikánsabbat szeretnél morzsolhatsz kecskesajtot is a tojáslepényedhez.

Amikor összekeverted a hozzávalókat, pár percig állni hagyod, majd olíva olajon a tojásrántottához hasonlóan megsütöd, de keverni tilos, simán hagyod, hogy az alja szépen megpiruljon! Ha már rázásra mozog egy kicsit, akkor jön a mutatvány nehezebb része, meg kell fordítani. Ha van még egy serpenyőd, amit rá tudsz fordítani és úgy átforgatod a másik serpenyőbe az a legjobb. Ha nincs akkor sem kell megijedni, mert egy alányúlva egy szélesebb fakanállal, vagy egy palacsinta forgató lapáttal meg lehet fordítani. Azt a lényeg, hogy ne essen szét! Megfordítás után néhány percet még sütöd, majd egy tányérba forgatva tálalható. Mint egy tortát tudod szeletelni.

A további változatoknak csak a képzeletünk szabhat határt! Megbolondíthatjuk, különböző fűszerekkel, sonkával, szalonnával, gombával…

Frittata avagy a mindig elkészíthető tojáslepény

Frittata - tojáslepény - recept

A frittata gyors, egyszerű, változatosan elkészíthető és nagyon finom. A frittata tulajdonképpen tojáslepény. Alapja a tojás és a liszt, ezenkívül szénsavas víz kell hozzá. Innentől minden a fantáziádra van bízva. Lehet édes és sós változatban cukorral, vagy sóval ízesíteni. Tehetsz bele reszelt sajtot, és bármilyen fűszert is…

Frittata – Hozzávalók:
2 dl szódavíz (buborékos ásványvíz)
2 ek liszt
4 db tojás

Frittata elkészítése

Ez az alaptészta, ezt ízesítheted utána kedved szerint. Amikor összekeverted a hozzávalókat, pár percig állni hagyod, majd a tojásrántottához hasonlóan megsütöd. Vigyázva, hogy mikor megfordítod (mint a palacsintát) nem essen szét. Mikor mindkét oldalát ropogósra sütötted a serpenyőből tányérba fordítod.

Ha kíváncsi vagy az Édesburgonyás frittata receptjére ITT találod!

Májgombóc

májgombóc - májgaluska recept

Májgombóc – Hozzávalók:
15 dkg borjú vagy sertésmáj
4 dkg zsír
2 dkg liszt
3 dkg zsemlemorzsa
1 db zsemle

őrölt bors
majoranna
2 dkg vöröshagyma
kevés zöldpetrezselyem
1 db tojás


Májgombóc elkészítése

Májgombóc az egyik legkedveltebb levesbetét. Egy jó húslevesbe kiváló választás. Mirelitet is lehet venni, de a saját készítésűnek, nincs párja. Egyszerű elkészíteni, bárkinek merem ajánlani.
A májat ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott, zsírban vagy olajban megpirított vöröshagymát és az apróra vágott petrezselymet. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd ha már jól átázott kivesszük és kézzel kifacsarjuk belőle a vizet. Ezután a zsemlét hozzáadjuk a májhoz. Sóval és a fűszerekkel megízesítjük, hozzátesszük a tojást, a morzsát, a lisztet és jól összekeverjük, majd gombócokat vagy galuskákat formálunk belőle. Forró sós vízben vagy levesben kifőzzük.

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc recept

Szilvásgombóc – Hozzávalók:
80 dkg burgonya
1 db tojás
15 dkg zsír
25 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
10 dkg porcukor

őrölt fahéj
30 db szilva


Szilvásgombóc elkészítése

Szilvásgombóc amit mindenki szeret! Nem is gondolnád milyen egyszerű elkészíteni.
A burgonyát meghámozzuk és megfőzzük (lehet fordítva is, ki hogy szereti) és krumplinyomón átnyomjuk. A még meleg, áttört burgonyát liszttel, 1 tojással, diónagyságú zsírral, kevés sóval összegyúrjuk. Az így kapott tészta az alap gobmbóc tészta. Minden töltött gombócot ilyen tésztából készítünk, csak a tölteléken kell változtatni. Jelen recept szerint szilva lesz a töltelék.
A szilvákat kimagozzuk, a mag helyre kevés őrölt fahéjat, egy kávéskanál porcukrot (lehet akár kockacukrot is használni) teszünk. A tésztát kb 6-7 mm vastagra kinyújtjuk és négyszögekre vágjuk. Minden négyszög közepébe egy szilvát teszünk, gombócokká formáljuk, () sós vízben kifőzzük és szűrőn lecsorgatjuk. A gombócokat zsírban sárgára pirított zsemlemorzsában forgatjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük. Télen szilvaízzel is készíthetjük.

Sztrapacska

Sztrapacska recept

Sztrapacska – Hozzávalók:
60 dkg burgonya
1 db tojás
10 dkg füstölt szalonna
8 dkg zsír
30 dkg liszt
20-25 dkg juhtúró

Sztrapacska elkészítése

Sztrapacska egy egyszerűen elkészíthető egytálétel. Bárki nekifoghat, nem fog csalódni benne.
A burgonyát meghámozzuk és lereszeljük és a hozzáadott liszttel, tojással, kevés zsírral, megsózva, galuska keménységű (csak annyira legyen kemény, hogy egy evőkanállal tudjuk belőle galuskákat szaggatni) tésztát készítünk. Forró sós vízbe evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle. Közben egy a kockára vágott füstölt szalonnából kiolvasztjuk a zsírt, (lehet, hogy az indulásnál kell alá még tennünk egy kis zsírt pluszba) a kész töpörtyűt kiszedjük a zsírból.
A megfőtt galuskát leszűrjük, lecsorgatjuk, s a forró zsírba téve juhtúróval összekeverjük.
Tálra halmozzuk, tetejét megszórjuk a töpörtyűvel. Keverhetünk hozzá finomra vágott kaprot is.

Gluténmentes Torta – Epres Citromos Vaníliás

Gluténmentes torta recept

Nagyon örültem mikor kitaláltam, ezt a gluténmentes torta receptet, pláne mikor kiderült, hogy a végeredmény is isteni finom 🙂 Próbáltam már piskótát sütni többféle alapanyagból, a lényeg mindig az lett volna, hogy leginkább hasonlítson az igazi lisztes-cukros változathoz, és ne kelljen előre gyártott liszt keveréket venni aranyárban. Így született ez a recept, szerintem ha nem árulom el, hogy nem “igazi”, senki észre sem veszi…

Hozzávalók a gluténmentes piskótához:

  • 6 tojás
  • 4 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál kókuszliszt
  • 6 evőkanál eritritol, vagy nyírfacukor
  • 1/2 zacskó sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk, és kemény habbá verjük a fehérjét. Ezután külön tálban fehéredésig keverjük a tojássárgáját, közben adagokban hozzáadjuk a cukrot, és a sütőport. Továbbiakban már csak fakanállal dolgozunk. A tojássárgás keverékhez adjuk a rizslisztet kanalanként egyesével, és fakanállal keverjük közben. Vigyázzunk, hogy ne “törjük” össze a lisztet. A végén adjuk hozzá a kókuszlisztet. Ezután jöhet bele a felvert tojásfehérje, amivel fellazítjuk a tésztánkat, de itt is vigyázunk, hogy ne “törjön” meg a hab, kellemes habos állagú tésztát kapunk. 25-30 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160-170 Cº előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Vaníliás-citromos Tortakrém hozzávalói:

  • 4 egész tojás
  • 150 g eritritol, vagy nyírfacukor
  • 1 nagy citrom leve, és reszelt héja
  • 1 evőkanál vanília esszencia, vagy 2 db vaníliás nyírfacukor
  • a végén 100 g vaj
  • 500 g laktózmentes mascarpone
  • 20 dkg eper

Gluténmentes torta (Epres Citromos Vaníliás) elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a citrom levét, és a vaníliát.  Ez alatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró gőzfürdő felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg.

Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a citromos-vaníliás krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket, reszelhetünk bele citrom héjat is. (kizárólag kezeletlen héjú citrom héjat reszeljünk a krémbe)

Ha minden kihűlt, félbe vágjuk a piskótánkat, és megkenjük krémmel, majd jön rá egy sor félbevágott eper, majd megint piskóta. Kívülről beborítjuk a tortánkat krémmel, és a tetejét eperrel díszítjük. Nálunk egy szelet sem maradt 🙂 Próbáljátok ki 🙂

Gluténmentes piskóta

Gluténmentes piskóta recept

Nagyon örültem mikor kitaláltam, ezt a gluténmentes piskóta receptet, pláne mikor kiderült, hogy a végeredmény is isteni finom 🙂 Próbáltam már piskótát sütni többféle alapanyagból, a lényeg mindig az lett volna, hogy leginkább hasonlítson az igazi lisztes-cukros változathoz, és ne kelljen előre gyártott liszt keveréket venni aranyárban. Így született ez a recept, szerintem ha nem árulom el, hogy nem “igazi”, senki észre sem veszi…

Gluténmentes piskóta 6 tojásból:

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 4 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál kókuszliszt
  • 6 evőkanál eritritol, vagy nyírfacukor
  • Fél zacskó sütőpor

Gluténmentes piskóta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, és kemény habbá verjük a fehérjét. Ezután külön tálban fehéredésig keverjük a tojássárgáját, közben adagokban hozzáadjuk a cukrot, és a sütőport. Továbbiakban már csak fakanállal dolgozunk. A tojássárgás keverékhez adjuk a rizslisztet kanalanként egyesével, és fakanállal keverjük közben. Vigyázzunk, hogy ne “törjük” össze a lisztet. A végén adjuk hozzá a kókuszlisztet. Ezután jöhet bele a felvert tojásfehérje, amivel fellazítjuk a tésztánkat, de itt is vigyázunk, hogy ne “törjön” meg a hab, kellemes habos állagú tésztát kapunk. 25-30 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160-170 Cº előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.