A túrós pite vékony tésztájától, és a pompás-krémes túrókrémtől annyira finom. Elkészíteni egyszerű, még gluténmentes változatban is :), és a ráfordított idővel ellentétben, egy csodás finomságot kapsz. Málna, vagy eperöntettel, lekvárral, és ha nagyon édesszájú vagy, akár cukrozott tejszínhabbal kiegészítve még tökéletesebbé teheted.
Túrós pite- Hozzávalók:
tésztához:
(ez dupla adag, ha a tetejére is tennél, ha csak az aljára, elég mindenből a fele
45 dkg liszt
45 dkg vaj
15 dkg cukor
4 db tojás
1 db citrom reszelt héja
1 kk szódabikarbóna
a túrókrémhez:
1 kg túró
0,5 kg krémsajt („kimérős”)
3 db tojás
3 cs vaníliás cukor
4 ek kristálycukor
Túrós pite – elkészítése:
A túrós pitét a tészta összeállításával, majd összegyúrásával kezdd. Az alaptésztához minden összetevőt gyúródeszkára teszel, és alaposan összegyúrod. Az arányokat tekintve mindig úgy dolgozz, hogy ugyanannyi liszt, mint vaj, és 1/3 annyi cukor. Ez számszerűsítve: 45 dkg liszthez, 45 dkg vaj, és ehhez 15 dkg cukor szükséges, ehhez adjál még 4 db teljes tojást, 1 citrom reszelt héját, és egy kávéskanálnyi szódabikarbónát. Ha gluténmentesen akarod elkészíteni a Schar Mix it! Universal, vagy Farina lisztjét használd.
Ez tulajdonképpen a dupla adaghoz elég, így arra is marad tésztád, hogy rácsot, vagy mintákat készíts a pitéd tetejére. Fele mennyiséggel a pitesütőd alját burkolhatod csak ki.
Mikor összekeverted, és összegyúrtad a hozzávalókat, lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával szép vékonyra nyújtod a tésztád, követve a pitesütőd alakját, hiszen ezt fogod kibélelni vele. Kivajazod a tepsit, vagy a pitesütő tálat, és a sodrófádra óvatosan feltekered a tésztád, úgy hogy nem ragadjon össze, tehát inkább legyen jó lisztes, mintsem, hogy egymáshoz ragadjon a vége, és az eleje…
Jó tanács, ha a pitesütőt szorosan a gyúródeszka mellé teszed, könnyebb átemelni a tésztát 🙂
És akkor jöjjön a túrókrém!
1 kg túrót krémesítesz, (áttörheted szitán, vagy robotgéppel pépesítheted), hozzáadsz 3 tojássárgáját, (a fehérjét külön habbá vered) 3 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál kristálycukrot, és, most jön a lényegi rész! 🙂
0,5 kg krémsajtot teszek bele (én ebből a „kimérős” változatot szoktam beletenni, egyrészt mert olcsóbb, másrészt, mert krémesebb és finomabb). Végül, mikor már mindezt egyneműre keverted, belekanalazod a felvert tojásfehérjét óvatosan fakanállal, úgy hogy nem törjön nagyon össze. Ezektől lesz krémes, és könnyű a túrókrémed!
Ezután már nincs más dolgod, mint a kész túrókrémet rákanalazod a pite tésztára, és esetleg a tetejére a maradék tésztából rácsot készítesz, vagy díszíted. De ha nem teszed az sem baj, így is tökéletes lesz 🙂
175 Cº fokon, körülbelül háromnegyed óra alatt készre sütöd. Hmmm….