Oreo vanília shake házilag

Oreo vaníliás shake

Oreo vaníliás shake! A gyors éttermekben kapható shake-kek csodája már otthon is elérhető. Ha rendelkezünk egy kiváló minőségű turmix géppel, aminek nem okoz gondot a jégkockák ledarálása sem, már csak néhány hozzávalót kell beszereznünk, és tökéletes shake-et készíthetünk otthon is. Az oreós vaníliás shake ténylegesen fillérekből elkészíthető! Íme a recept:

Hozzávalók:

Oreo vaníliás shake elkészítése:

Alulra kerül a tej, és a fagyi, majd az összes többi hozzávaló. Körülbelül egy percig intenzíven turmixoljuk. Nagy üvegpohárban, vagy befőttes üvegben szervírozhatjuk, csokiöntettel, és tejszínhabbal még fokozhatjuk a hatást 🙂

Vanília aroma készítése házilag

Vanília aroma recept

A vanília aroma, ha boltban vesszük, egyrészt kis adagokban kapható csak, másrészt elég drága. Otthon, házilag azonban könnyen, és olcsóbban elkészíthetjük. Csak vodkára, és vanília rúdra lesz hozzá szükségünk. Arányait tekintve, annyi dl vodka kell, ahány szál vanília rudunk van. A menet a következő. 3 dl vodkát egy befőttes üvegbe töltünk. 3 db vanília rudat hosszában félbevágunk, és a belsejét a vodkába tesszük, valamint a végén magát a vanília rúd héját is. Bezárjuk az üveget, és 1 hónapon keresztül hagyjuk hűvös helyen összeérni. Ha van türelmünk hozzá, hogy 2 hónapig is állni hagyjuk, csak még jobb lesz ! 1 hónap múltán légmentes üvegbe leszűrjük, és kész is vagyunk 🙂 Használható vanília krémekbe, sütemény tésztákba. Illetve saját készítésű DIY ajándéknak is csodás 🙂

Almás-mákos paleo süti

Paleo süti recept - almás mákos

Az almás-mákos paleo süti felveheti a versenyt, bármelyik cukros-lisztes társával. Ez a maximum íz- no cukor kategória, minden íz megtalálja a helyét ebben a sütikölteményben, a nélkül, hogy hizlalna. Nagy kedvenc az amúgy “nem paleos” családom körében is 🙂

Paleo süti – almás-mákos hozzávalók:

Tészta:

  • 7 db tojássárgája
  • 5 db tojásfehérje
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 20 dkg darált mák
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Almás töltelék:

  • 1 kg alma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)

Krém:

  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 1 doboz Cocomas kókuszkrém (vagy 1 nagy doboz mascarpone light, ez a paleo light változat)
  • Esetleg vanília kivonat

Csokimáz a tetejére:

  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 5 dkg víz
  • 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj, lehet tisztítottat is kapni)
  • 5 dkg holland kakaópor ( jó minőségű legyen, magas kakaótartalommal)

Paleo süti elkészítése:

Érdemes az almás tölteléket, és a krémet elsőre elkészíteni, mert így kihűlnek mire töltelék lesz belőlük.

Lereszeljük az almát, lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, kis lángon pároljuk addig, míg kicsit összeáll, de azért még kicsit ropogós is. Látni fogod az állagán, amikor már jó.

A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a kókuszkrémet, és folyamatos keverés mellett a tűzhelyen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy nem szabad forrásig főzni, mert összeugrik a tojássárgája.

Ha a mascarponés krémet választod, azt nem kell főzni, és a következőképpen készül: A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a vanília kivonatot, és a mascarponét, amivel szintén habosra keverjük.

A tésztához felverjük a fehérjét habnak, félretesszük. Majd kikeverjük a tojássárgát, habosra a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és fakanállal belekeverjük a mákot, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Két tepsibe kb. 1,5-2 cm vastagon sütőpapíron elkenjük, és előmelegített 200-230 C fokos sütőben kb. 5-10 percig sütjük. (sütőtől függően)

Ha minden kihűlt a lapokat félbevágjuk, így 4 lapot kapunk. Első lap-krém fele, második lap-alma töltelék, harmadik lap-krém másik fele, negyedik lap-tetejére csokimáz.

A csokimázhoz a cukrot összekeverem a vízzel, felmelegítem, és addig keverem míg a cukor fel nem oldódik benne. Ezután beleteszem a zsiradékot (kókuszzsír vagy vaj), végül a kakaóport, és az egészet robotgéppel felverjük, hogy krémes állagot kapjunk.

Ráöntjük a süti tetejére, egyenletesen elkenjük, hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva fogyasztható.

Diós-gyümölcsös paleo, glutén- és laktózmentes süti

paleo süti diós gyümölcsös

Nem vagyok, egy ilyen “divatból főzős-evős”, de a paleo konyhában, tényleg van valami. Én mondjuk  fogyókúra miatt vetettem bele magam a paleo rejtelmeibe, és ha már…rögtön gluténmentes diétát is tartok, de csodák-csodájára, fogynak a kilók, és jobban érzem magam a bőrömben. 🙂 És, hát ez volt a cél! A paleoban ugyan nincs semmi tejtermék, de én mindig úgy gondolom, hogy nem szabad semmit 100%-ban komolyan venni, ha egy kicsit saját magunkra szabjuk, attól még működhet. Tehát bátran, és a kívánt hatás sem marad el, mert “MINDEN FEJBEN DŐL EL!”, de tényleg! 🙂 Az első, amivel próbálkoztam, az “Almás-mákos paleo süti” volt, amit azóta is, nem paleo-s családtagjaim kedvéért sütök, nagyon népszerű lett 🙂

 

Paleo süti, diós-gyümölcsös, glutén- és laktózmentes süti

Hozzávalók:

Tészta:

  • 7 db tojássárgája
  • 7 db tojásfehérje
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 20 dkg darált dió
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krém:

  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 1 doboz Cocomas kókuszkrém (vagy 1 nagy doboz mascarpone light , ez a paleo light változat, az ALDI-s laktózmentes is!)
  • Vanília kivonat
  • 500 g laktózmentes túró (elhagyható)

Tetejére:

  • Laktózmentes tejszínből felvert hab
  • Gyümölcs
  • Gyümölcs zselé ( nem kötelező!)(boltban kapható zacskós változat, egyszerűen elkészíthető)

Elkészítés:

A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a kókuszkrémet, a vanília kivonatot, és folyamatos keverés mellett a tűzhelyen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy nem szabad forrásig főzni, mert összeugrik a tojássárgája. Ha a krém kihűlt, habverővel krémes állagúra keverjük a túrót (ízlés szerint, elhagyható), és hozzáöntjük a kihűlt krémünket.

Ha a mascarponés krémet választod, azt nem kell főzni, és a következőképpen készül: A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a vanília kivonatot, és a mascarponét, amivel szintén habosra keverjük. Ehhez is keverhetünk túrót ízlés szerint, és attól függően mennyire vesszük komolyan a paleo-t 🙂

A krémet hűtőbe tesszük.

A tésztához felverjük a fehérjét habnak, félretesszük. Majd kikeverjük a tojássárgát, habosra a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és fakanállal belekeverjük a diót, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Tepsibe kb. 2 cm vastagon sütőpapíron elkenjük, és előmelegített 200-230 C fokos sütőben kb. 5-10 percig sütjük. (sütőtől függően)

Ha minden kihűlt a diós lapra rákenjük a krémünket, majd egy réteg tejszínhabot (elhagyható, úgy is nagyon finom!).

Rátesszük szépen, egyenletesen elrendezve a gyümölcsöket, és hogy kicsit összetartsa tehetünk rá gyümölcs zselét, majd hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva fogyasztható.

Vaníliakrém tortákhoz, süteményekhez, vagy csak úgy…

Vaníliakrém recept

Vaníliakrém elkészítése nem bonyolult, sőt kifejezetten egyszerű. Nem kell, hozzá gyakorló szakácsnak lenni, hogy sikeresek legyünk benne. Kövesd az útmutatót és csodát fogsz tenni!

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 150 g cukor
  • 1-1,5 evőkanál vanília aroma vagy vanília esszencia
  • 100 g vaj
  • 500 g mascarpone
  • 1 zacskó zselatin fix (elhagyható), csak akkor szoktam beletenni, ha valamiért hígabbra sikerül a krém.

Vaníliakrém elkészítése:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a vanília esszenciát vagy aromát. Ezalatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró vízgőz felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg.

Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a citrom krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket, reszelhetünk bele citrom héjat is. (kizárólag kezeletlen héjú citrom héjat reszeljünk a krémbe)

Az eredmény: isteni vaníliakrém, tölthetjük vele a tortánkat 🙂