Májgombóc

májgombóc - májgaluska recept

Májgombóc – Hozzávalók:
15 dkg borjú vagy sertésmáj
4 dkg zsír
2 dkg liszt
3 dkg zsemlemorzsa
1 db zsemle

őrölt bors
majoranna
2 dkg vöröshagyma
kevés zöldpetrezselyem
1 db tojás


Májgombóc elkészítése

Májgombóc az egyik legkedveltebb levesbetét. Egy jó húslevesbe kiváló választás. Mirelitet is lehet venni, de a saját készítésűnek, nincs párja. Egyszerű elkészíteni, bárkinek merem ajánlani.
A májat ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott, zsírban vagy olajban megpirított vöröshagymát és az apróra vágott petrezselymet. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd ha már jól átázott kivesszük és kézzel kifacsarjuk belőle a vizet. Ezután a zsemlét hozzáadjuk a májhoz. Sóval és a fűszerekkel megízesítjük, hozzátesszük a tojást, a morzsát, a lisztet és jól összekeverjük, majd gombócokat vagy galuskákat formálunk belőle. Forró sós vízben vagy levesben kifőzzük.

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc recept

Szilvásgombóc – Hozzávalók:
80 dkg burgonya
1 db tojás
15 dkg zsír
25 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
10 dkg porcukor

őrölt fahéj
30 db szilva


Szilvásgombóc elkészítése

Szilvásgombóc amit mindenki szeret! Nem is gondolnád milyen egyszerű elkészíteni.
A burgonyát meghámozzuk és megfőzzük (lehet fordítva is, ki hogy szereti) és krumplinyomón átnyomjuk. A még meleg, áttört burgonyát liszttel, 1 tojással, diónagyságú zsírral, kevés sóval összegyúrjuk. Az így kapott tészta az alap gobmbóc tészta. Minden töltött gombócot ilyen tésztából készítünk, csak a tölteléken kell változtatni. Jelen recept szerint szilva lesz a töltelék.
A szilvákat kimagozzuk, a mag helyre kevés őrölt fahéjat, egy kávéskanál porcukrot (lehet akár kockacukrot is használni) teszünk. A tésztát kb 6-7 mm vastagra kinyújtjuk és négyszögekre vágjuk. Minden négyszög közepébe egy szilvát teszünk, gombócokká formáljuk, () sós vízben kifőzzük és szűrőn lecsorgatjuk. A gombócokat zsírban sárgára pirított zsemlemorzsában forgatjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük. Télen szilvaízzel is készíthetjük.

Túrógombóc

Túrógombóc recept

Túrógombóc – Hozzávalók:
1 kg túró
3-4 tojás
10 dkg vaj
12 dkg búzadara
5-6 dkg rétesliszt

12 dkg zsemlemorzsa
10 dkg zsír
2,5 dl tejföl
lekvár

Túrógombóc elkészítése

Túrógombócot készíteni nem bonyolult, még is sokan nem kezdenek bele az elkészítésébe. Ez a recept az alap recept amit bárki el tud készíteni.
A vajat habosra kikeverjük a tojássárgákkal, majd hozzákeverjük a szitán áttört, vagy villával összenyomott túrót (a lényeg, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok) , darát, lisztet, végül a tojásfehérjéből felvert habot. Jól összekeverjük és 3/4 órai pihentetés után gombócokat formálunk belőle, s forró, sós vízben kifőzzük. Akkor van kész, ha feljön a víz tetejére, de lehet, hogy ehhez egyszer meg kell keverni, mert, ha többet teszünk egyszerre a vízbe, akkor le tud ragadni az aljára. A vízből kiszedjük egy tésztaszűrővel, lecsurgatjuk és kis olajon vagy zsíron aranysárgára pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Tejföllel vagy lekvárral tálaljuk.