Májgombóc

májgombóc - májgaluska recept

Májgombóc – Hozzávalók:
15 dkg borjú vagy sertésmáj
4 dkg zsír
2 dkg liszt
3 dkg zsemlemorzsa
1 db zsemle

őrölt bors
majoranna
2 dkg vöröshagyma
kevés zöldpetrezselyem
1 db tojás


Májgombóc elkészítése

Májgombóc az egyik legkedveltebb levesbetét. Egy jó húslevesbe kiváló választás. Mirelitet is lehet venni, de a saját készítésűnek, nincs párja. Egyszerű elkészíteni, bárkinek merem ajánlani.
A májat ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott, zsírban vagy olajban megpirított vöröshagymát és az apróra vágott petrezselymet. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd ha már jól átázott kivesszük és kézzel kifacsarjuk belőle a vizet. Ezután a zsemlét hozzáadjuk a májhoz. Sóval és a fűszerekkel megízesítjük, hozzátesszük a tojást, a morzsát, a lisztet és jól összekeverjük, majd gombócokat vagy galuskákat formálunk belőle. Forró sós vízben vagy levesben kifőzzük.

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc recept

Szilvásgombóc – Hozzávalók:
80 dkg burgonya
1 db tojás
15 dkg zsír
25 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
10 dkg porcukor

őrölt fahéj
30 db szilva


Szilvásgombóc elkészítése

Szilvásgombóc amit mindenki szeret! Nem is gondolnád milyen egyszerű elkészíteni.
A burgonyát meghámozzuk és megfőzzük (lehet fordítva is, ki hogy szereti) és krumplinyomón átnyomjuk. A még meleg, áttört burgonyát liszttel, 1 tojással, diónagyságú zsírral, kevés sóval összegyúrjuk. Az így kapott tészta az alap gobmbóc tészta. Minden töltött gombócot ilyen tésztából készítünk, csak a tölteléken kell változtatni. Jelen recept szerint szilva lesz a töltelék.
A szilvákat kimagozzuk, a mag helyre kevés őrölt fahéjat, egy kávéskanál porcukrot (lehet akár kockacukrot is használni) teszünk. A tésztát kb 6-7 mm vastagra kinyújtjuk és négyszögekre vágjuk. Minden négyszög közepébe egy szilvát teszünk, gombócokká formáljuk, () sós vízben kifőzzük és szűrőn lecsorgatjuk. A gombócokat zsírban sárgára pirított zsemlemorzsában forgatjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük. Télen szilvaízzel is készíthetjük.

Sztrapacska

Sztrapacska recept

Sztrapacska – Hozzávalók:
60 dkg burgonya
1 db tojás
10 dkg füstölt szalonna
8 dkg zsír
30 dkg liszt
20-25 dkg juhtúró

Sztrapacska elkészítése

Sztrapacska egy egyszerűen elkészíthető egytálétel. Bárki nekifoghat, nem fog csalódni benne.
A burgonyát meghámozzuk és lereszeljük és a hozzáadott liszttel, tojással, kevés zsírral, megsózva, galuska keménységű (csak annyira legyen kemény, hogy egy evőkanállal tudjuk belőle galuskákat szaggatni) tésztát készítünk. Forró sós vízbe evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle. Közben egy a kockára vágott füstölt szalonnából kiolvasztjuk a zsírt, (lehet, hogy az indulásnál kell alá még tennünk egy kis zsírt pluszba) a kész töpörtyűt kiszedjük a zsírból.
A megfőtt galuskát leszűrjük, lecsorgatjuk, s a forró zsírba téve juhtúróval összekeverjük.
Tálra halmozzuk, tetejét megszórjuk a töpörtyűvel. Keverhetünk hozzá finomra vágott kaprot is.

Túrógombóc

Túrógombóc recept

Túrógombóc – Hozzávalók:
1 kg túró
3-4 tojás
10 dkg vaj
12 dkg búzadara
5-6 dkg rétesliszt

12 dkg zsemlemorzsa
10 dkg zsír
2,5 dl tejföl
lekvár

Túrógombóc elkészítése

Túrógombócot készíteni nem bonyolult, még is sokan nem kezdenek bele az elkészítésébe. Ez a recept az alap recept amit bárki el tud készíteni.
A vajat habosra kikeverjük a tojássárgákkal, majd hozzákeverjük a szitán áttört, vagy villával összenyomott túrót (a lényeg, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok) , darát, lisztet, végül a tojásfehérjéből felvert habot. Jól összekeverjük és 3/4 órai pihentetés után gombócokat formálunk belőle, s forró, sós vízben kifőzzük. Akkor van kész, ha feljön a víz tetejére, de lehet, hogy ehhez egyszer meg kell keverni, mert, ha többet teszünk egyszerre a vízbe, akkor le tud ragadni az aljára. A vízből kiszedjük egy tésztaszűrővel, lecsurgatjuk és kis olajon vagy zsíron aranysárgára pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Tejföllel vagy lekvárral tálaljuk.

Lecsó recept

Lecsó recept

Lecsó recept talán nem is létezik, hiszen a lecsó tipikusan olyan étel, amit mindenki ugyanúgy főzz, mégis másként. Az alapvető hozzávalók határozzák meg a lecsónk ízét, ezért az egyik legfontosabb tétel a lecsónál a jó minőségű hozzávalók beszerzése. A legfinomabb természetesen a saját zöldség, saját kertből, de ha erre nincs lehetőségünk a helyi piacon megvehetjük a hozzávalókat. A paradicsom-paprika-hagyma hármasánál a vöröshagymát a legegyszerűbb beszereznünk, azzal nem nagyon tudunk mellé lőni 🙂 A paradicsom lehetőség szerint Nap által érlelt, leves változat legyen, mert ennek van a legfinomabb íze. Paprikából a vékonyabb héjú “paraszt” paprikát, más néven lecsópaprikát keressük, mert felfújt héjú, vizes paprikából nem lesz tökéletes a lecsónk. A fogyókúrás változat, és a kevésbé fogyókúrás változat közti különbség a kezdő lépésnél, a zsiradék kiválasztásánál kezdődik. Legfinomabb nyilván akkor lesz, ha jófajta szalonnát sütünk le zsírjára, és erre a zsiradékra tesszük a felaprított hagymát, de ha olívaolajjal, vagy kókuszzsírral főzzük, az sem nagy baj.

Lecsó recept : hozzávalók 6 személyre:

  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 kg paprika, ha valaki csípősen szereti 1, 2 db bogyiszlói paprika
  • 1 kg paradicsom
  • 20-25 dkg kolozsvári szalonna zsiradéknak
    vagy egyéb zsiradék, esetleg liba, vagy kacsazsír
  • 1/2 szál kolbász
  • 5-6 pár virsli
  • 1/2-1 evőkanál pirospaprika
  • örölt bors ízlés szerint

Lecsó elkészítése:

Felvágjuk a szalonnát kis csíkokra, és zsírjára sütjük. Hozzáadhatjuk a karikára vágott kolbászt is, és ennek is kisütjük a zsírját. Ha jófajta házi kolbászunk van, gyakran előfordul, hogy egyéb pirospaprikára már nincs is szükség.  A 3 fej hagymánkat apróra vágjuk, és a zsiradékra tesszük, üvegesre pirítjuk. Mikor ezzel megvagyunk, tehetjük rá a csíkokra vágott paprikát, ízlés szerinti vastagságban vágjuk csíkokra, eltérőek a vélemények, én inkább a vékonyabb híve vagyok. Bele szoktam tenni, vágni a paprika magját, és csumáját is, csak a zöld szárát, és tövét hagyom ki, de ez is ízlés dolga, szerintem így finomabb lesz. Ilyenkor tegyük bele a csípős paprikánkat is, mert így tudnak összeérni az ízek. A paprikát hagyjuk magától összeesni, ne tegyünk rá még fűszereket, mert ha gyorsan, sok levet veszít a zöldség, akkor szottyadt lesz, és nem jön ki rendesen az íze, az állagáról nem is beszélve. A paradicsom héját lehúzhatjuk, ízlés szerint ( forró vízbe mártva könnyen megválik a héjától), de ha marad az sem baj. Amikor nagyjából felére összeesett a paprikánk, és üveges lett,  akkor tesszük hozzá a cikkelyekre vágott paradicsomot, és a fűszereket, és tovább főzzük. Akkor tekinthetjük késznek a lecsónkat, amikor már a paradicsom szétesett, de még nem teljesen leves állagú. Ilyenkor karikázhatunk bele még virsli, szafaládét, vagy egyéb finomságot. Ezek már percek alatt megfőnek, és kész is a lecsónk. Köretként ehetünk hozzá finom kovászos fehér kenyeret, kézi tarhonyát, rizst, üthetünk rá tojást… Van aki tejföllel eszi, van aki kovászos uborkával 😉

Jó étvágyat!