Mézeskalács

A mézeskalács mindig a karácsony hírnöke. Dekorációs célra, és édességként is megállja a helyét. Érdemes már karácsony előtt néhány héttel megsütni, mert eleinte kemény, és egy-két hét múlva puhul finomra. Advent időszakában nagyon jó elfoglaltság, bevarázsolja otthonunkba a karácsony hangulatát, és illatával betölti a lakást. Nekünk rengetegféle sütiszaggató formánk van, jártunkban-keltünkben itthon és külföldön mindig gazdagodik egy-egy különlegességgel a készlet. És mivel karácsonyfánk ékes díszei lesznek évről-évre, így mindig figyelünk rá, hogy minden formából jusson a fára is, és a tea mellé is. Ebből adódóan három, vagy inkább négy adagot is begyúrunk, kiszaggatunk, kisütünk, és díszítünk… Imádjuk a mézeskalács gyártás minden percét.

Mézeskalács – Hozzávalók:

2 tojás
30 dkg liszt
10 dkg virágméz
5 dkg vaj vagy margarin
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 tk szegfűszeg

Mézeskalács – elkészítése:

A por alakú összetevőket összevegyítjük, majd kis tálkát formázva beleütjük az egyik tojást, hozzáadjuk a vajat, és felmelegítve hozzácsorgatjuk a mézet. Alaposan összegyúrjuk, és lisztezett deszkán fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, és sütőpapírra tesszük, tetejét vékonyan megkenjük a másik felvert tojással lúdtollal.  Előmelegített kb. 170 Celsius fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Mézeskalács díszítés:

Egy közepes tojás fehérjét felverünk, 17 dkg porcukorral. Habnyomóba töltjük, és díszíthetünk .