Húsvéti sonka főzése

Húsvéti sonka főzése a sonka választásánál kezdődik. Az igazi sonka házi, vagy olyan hentesüzletben vásárolható, ahol saját maguk füstölik a sonkát. A nagyüzemi sonkák általában gyors érlelésűek, ilyet semmiképpen ne válaszunk, ha gyermekkorunk ízeit keressük. Mi mindig, minden évben (és ez itt a reklám helye, mert megérdemlik 🙂 ) Biatorbágyon a Czimer és Fiai Húsüzletben vesszük a sonkát. http://www.czimerhus.hu/

Még sosem csalódtunk! Tehát, amikor már megvettük a sonkát, és elérkezett a sonkafőzés ideje nekiláthatunk a tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez.

Húsvéti sonka főzése:

A füstölt sonkát sose mossuk meg, mert így lemossuk róla az “ízeket”. Keressünk egy akkora lábost, amiben kényelmesen elfér a sonkák, és ha felengedjük vízzel, a víz elfedi. Hideg vízzel felengedjük, úgy, hogy a víz bőven elfedje. Ha nem szeretjük nagyon sósan, vagy gyanús, hogy túl sós lesz, akár egy éjszakán keresztül áztathatjuk hideg vízben, aztán úgy a víz felét öntsük le róla, és töltsük fel újra teljesen. Így kevésbé lesz sós. Én nem szoktam ezen aggódni, hiszen a húsvéti sonka egyik lényege, hogy sós, de ízlések, és pofonok. Lassú tűzön kezdjük el főzni, ne lobogjon, inkább csak lassan gyöngyözzön, így fog jól átfőni, és az ízek a sonkában maradnak. A főző vízbe ízlés szerint tehetünk néhány szem babérlevelet, szemes borsot, egy fej hagymát, vagy néhány gerezd fokhagymát.  Nagyjából annyi órán keresztül kell főzni, ahány kg a húsvéti sonkák. Tehát egy 2 kg körüli sonkát, kb. 2 órán keresztül főzzünk. Hústűvel tudjuk ellenőrizni, ha már könnyen bele tudjuk szúrni egészen a belsejéig, akkor elkészült a sonkák, lezárhatjuk. A sonkát mindig hagyjuk, a főzőlében kihűlni, így nem szárad ki. Ha rendesen kihűlt, felvághatjuk. Főtt tojással, töltött tojással, reszelt tormával fogyaszthatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük