Sajtos pogácsa

Egy jó sajtos pogácsa recept aranyat ér. Ritka az amikor sikerül olyan receptet találni, ami minden szempontból tökéletes. Ez a recept ilyen. Isteni finom, és még másnapra sem szárad meg, pont olyan, mint amit nagymamánk sütött gyermekkorunkban. Nem is véletlen, mert ez a nagymamám receptje. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni 🙂

Sajtos pogácsa tönkölylisztből

Hozzávalók:

  • 35 dkg fehér tönkölyliszt
  • 10 dkg vaj, vagy margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 15 dkg reszelt sajt (jó az egyszerű trappista sajt)
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • plusz egy tojás a teteje megkenéséhez és még egy kis reszelt sajt, hogy megszórjuk.

A vajat kivesszük a hűtőből, hogy megpuhuljon, és könnyebben tudjunk vele dolgozni.

A lisztet, ha lehet szitáljuk át, ez azért fontos, mert fellazul, levegősebb lesz. Ezt érdemes mindig megcsinálni, ha kelt tésztát készítünk.

A sajtot lereszeljük

Én a tojást és a tejfölt is szeretem, ha szoba hőmérsékletű amikor dolgozom vele, ezért azt is ki kell venni a hűtőből jó előre.

Elkészítés:

Egy gyúródeszkára (vagy egy keverőtálban) kupacot készítünk a lisztből és a közepébe tesszük a többi hozzávalót. A sorrendre nincs szabály, csak arra kell vigyázni, hogy az élesztő és a só ne találkozzon direkt (ne sózzuk meg az élesztőt).

Addig gyúrjuk, amíg le ne válik a kezünkről, össze nem áll, és sima nem lesz. Ha nagyon ragadós (nem lehet mindig eltalálni a tökéletes arányokat, mert a hozzávalók állaga sem mindig ugyanolyan) akkor tehetünk bele még lisztet.

Ha már összeállt akkor pihentetjük, hűvös helyen 15-20 percen keresztül. Hűvös helynek azt nevezzük, ami nem meleg, és nem is fagyos, én be szoktam rakni a hűtőszekrénybe.

A pihentetés után, liszttel megszórt gyúródeszkára tesszük a tésztát, és sodrófával kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra (kb.: 2 cm) a sütőben úgyis duplájára nő.

Sütőpapírt teszünk egy tepsibe, és a kiszaggatott pogácsákat rátesszük, úgy, hogy ne érjenek össze, nehogy sütés közben összenőjenek.

A másik tojást (az elsőt a tésztába tettük), egy tálba beleütjük, és egy villával jól összekeverjük. Elővesszük a kenő ecsetet, és megkenjük a pogácsák tetejét a tojással. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a maradék reszelt sajttal megszórjuk a tetejét. A tetejére is tökélete a trappista sajt, de ha van parmezán, vagy füstölt sajtunk, az csak javít a pogácsán.

A pogácsa sütése:

A sütőt előmelegítjük 200 Celsius fokra és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha szép piros lesz a teteje.

Ha kihűlt fogyasztható!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük