Lecsó recept

Lecsó recept talán nem is létezik, hiszen a lecsó tipikusan olyan étel, amit mindenki ugyanúgy főzz, mégis másként. Az alapvető hozzávalók határozzák meg a lecsónk ízét, ezért az egyik legfontosabb tétel a lecsónál a jó minőségű hozzávalók beszerzése. A legfinomabb természetesen a saját zöldség, saját kertből, de ha erre nincs lehetőségünk a helyi piacon megvehetjük a hozzávalókat. A paradicsom-paprika-hagyma hármasánál a vöröshagymát a legegyszerűbb beszereznünk, azzal nem nagyon tudunk mellé lőni 🙂 A paradicsom lehetőség szerint Nap által érlelt, leves változat legyen, mert ennek van a legfinomabb íze. Paprikából a vékonyabb héjú “paraszt” paprikát, más néven lecsópaprikát keressük, mert felfújt héjú, vizes paprikából nem lesz tökéletes a lecsónk. A fogyókúrás változat, és a kevésbé fogyókúrás változat közti különbség a kezdő lépésnél, a zsiradék kiválasztásánál kezdődik. Legfinomabb nyilván akkor lesz, ha jófajta szalonnát sütünk le zsírjára, és erre a zsiradékra tesszük a felaprított hagymát, de ha olívaolajjal, vagy kókuszzsírral főzzük, az sem nagy baj.

Lecsó recept : hozzávalók 6 személyre:

  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 kg paprika, ha valaki csípősen szereti 1, 2 db bogyiszlói paprika
  • 1 kg paradicsom
  • 20-25 dkg kolozsvári szalonna zsiradéknak
    vagy egyéb zsiradék, esetleg liba, vagy kacsazsír
  • 1/2 szál kolbász
  • 5-6 pár virsli
  • 1/2-1 evőkanál pirospaprika
  • örölt bors ízlés szerint

Lecsó elkészítése:

Felvágjuk a szalonnát kis csíkokra, és zsírjára sütjük. Hozzáadhatjuk a karikára vágott kolbászt is, és ennek is kisütjük a zsírját. Ha jófajta házi kolbászunk van, gyakran előfordul, hogy egyéb pirospaprikára már nincs is szükség.  A 3 fej hagymánkat apróra vágjuk, és a zsiradékra tesszük, üvegesre pirítjuk. Mikor ezzel megvagyunk, tehetjük rá a csíkokra vágott paprikát, ízlés szerinti vastagságban vágjuk csíkokra, eltérőek a vélemények, én inkább a vékonyabb híve vagyok. Bele szoktam tenni, vágni a paprika magját, és csumáját is, csak a zöld szárát, és tövét hagyom ki, de ez is ízlés dolga, szerintem így finomabb lesz. Ilyenkor tegyük bele a csípős paprikánkat is, mert így tudnak összeérni az ízek. A paprikát hagyjuk magától összeesni, ne tegyünk rá még fűszereket, mert ha gyorsan, sok levet veszít a zöldség, akkor szottyadt lesz, és nem jön ki rendesen az íze, az állagáról nem is beszélve. A paradicsom héját lehúzhatjuk, ízlés szerint ( forró vízbe mártva könnyen megválik a héjától), de ha marad az sem baj. Amikor nagyjából felére összeesett a paprikánk, és üveges lett,  akkor tesszük hozzá a cikkelyekre vágott paradicsomot, és a fűszereket, és tovább főzzük. Akkor tekinthetjük késznek a lecsónkat, amikor már a paradicsom szétesett, de még nem teljesen leves állagú. Ilyenkor karikázhatunk bele még virsli, szafaládét, vagy egyéb finomságot. Ezek már percek alatt megfőnek, és kész is a lecsónk. Köretként ehetünk hozzá finom kovászos fehér kenyeret, kézi tarhonyát, rizst, üthetünk rá tojást… Van aki tejföllel eszi, van aki kovászos uborkával 😉

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük