Pulykasült

pulykasült recept hálaadásra

A pulykasült, főként ha nagy hálaadási pulykáról van szó, mindig türelmet igényel. A pulyka húsa vastag, és kötött szerkezetű, így hosszan, és lassan süssük. Az amerikai hálaadási pulykát is sokféleképpen elkészítik, ugyanúgy, mint nálunk a halászlét, de igyekeztem, egy amerikai különlegességet kiválasztani a sok receptem közül. Szép, gömbölyű pulykát már nálunk is lehet kapni, de inkább karácsony környékén, ezért ha Hálaadás ünnepére sütnénk, jó előre egyeztessük le a hentesünkkel, hogy hol kaphatnánk.

Pulykasült – Hozzávalók:

1 egész pulyka (kb 4 kg -os)
1 db jonatán alma
20 dkg vaj
1 fej fokhagyma
4-5 db narancs
2,5 dl juharszirup
3 dl frissen facsart narancslé
1/2 liter húsleves
só (ha lehet tengeri)
őrölt bors

Pulykasült – elkészítése:

A pulykát érdemes alaposan megmosni, és megtisztítani, majd tegyük egy fél napra a hűtőbe pihentetni.

A pihentetés után egy nagy tepsibe tesszük. Megmosunk egy egész almát, és a csumája nélkül a pulyka hasába tesszük néhány gerezd fokhagyma társaságában. A pulyka lábait keresztben összekötjük pékzsineggel. Kívülről a pulyka bőrét alaposan bekenjük az enyhén olvadt vajas keverékkel, mintha testápolóval kennénk meg.  A vajas keverék hozzávalói: vaj, zúzott fokhagyma, reszelt narancshéj, só, és frissen őrölt bors.  A pulykát a mellével felfelé fordítva 30 percig lefedetlenül, 190 Cº fokon elősütjük.

Közben egy nagy tálban összekeverjük a juharszirupot, a húslevest, és egy teljes narancs levét. Ennek a keveréknek a felét,  a fél óra elősütés elteltével ráöntjük az elősütött pulykánkra, és a hőmérséklet csökkentésével (170 Cº) alufóliával lefedve sütjük tovább. Kb. 2-3 óra elteltével levesszük róla a fóliát, és meglocsoljuk a saját kisült levével, és a megmaradt juharszirupos keverékkel. Kb. 30 perc, és amikor már aranybarnára, és ropogósra sült a bőre, és omlós a húsa, elkészült a pulykánk, lezárhatjuk.  A pulykasült szaftját leöntjük, és a pulykát 20 percig nyitott sütőajtónál pihentetjük.

Egy teljes narancsot megpucolunk, és apróra vágunk, és a pulykáról lefolyó szafttal percekig forraljuk.

Édesburgonya pürével, friss szeletelt narancskarikákkal tálaljuk. A tálalásnál a vágott pulykaszeletekkel a forró narancsos szafttal megöntözzük. Isteni finom! 🙂

Almás-mákos paleo süti

Paleo süti recept - almás mákos

Az almás-mákos paleo süti felveheti a versenyt, bármelyik cukros-lisztes társával. Ez a maximum íz- no cukor kategória, minden íz megtalálja a helyét ebben a sütikölteményben, a nélkül, hogy hizlalna. Nagy kedvenc az amúgy “nem paleos” családom körében is 🙂

Paleo süti – almás-mákos hozzávalók:

Tészta:

  • 7 db tojássárgája
  • 5 db tojásfehérje
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 20 dkg darált mák
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Almás töltelék:

  • 1 kg alma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)

Krém:

  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 1 doboz Cocomas kókuszkrém (vagy 1 nagy doboz mascarpone light, ez a paleo light változat)
  • Esetleg vanília kivonat

Csokimáz a tetejére:

  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 5 dkg víz
  • 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj, lehet tisztítottat is kapni)
  • 5 dkg holland kakaópor ( jó minőségű legyen, magas kakaótartalommal)

Paleo süti elkészítése:

Érdemes az almás tölteléket, és a krémet elsőre elkészíteni, mert így kihűlnek mire töltelék lesz belőlük.

Lereszeljük az almát, lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, kis lángon pároljuk addig, míg kicsit összeáll, de azért még kicsit ropogós is. Látni fogod az állagán, amikor már jó.

A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a kókuszkrémet, és folyamatos keverés mellett a tűzhelyen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy nem szabad forrásig főzni, mert összeugrik a tojássárgája.

Ha a mascarponés krémet választod, azt nem kell főzni, és a következőképpen készül: A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a vanília kivonatot, és a mascarponét, amivel szintén habosra keverjük.

A tésztához felverjük a fehérjét habnak, félretesszük. Majd kikeverjük a tojássárgát, habosra a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és fakanállal belekeverjük a mákot, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Két tepsibe kb. 1,5-2 cm vastagon sütőpapíron elkenjük, és előmelegített 200-230 C fokos sütőben kb. 5-10 percig sütjük. (sütőtől függően)

Ha minden kihűlt a lapokat félbevágjuk, így 4 lapot kapunk. Első lap-krém fele, második lap-alma töltelék, harmadik lap-krém másik fele, negyedik lap-tetejére csokimáz.

A csokimázhoz a cukrot összekeverem a vízzel, felmelegítem, és addig keverem míg a cukor fel nem oldódik benne. Ezután beleteszem a zsiradékot (kókuszzsír vagy vaj), végül a kakaóport, és az egészet robotgéppel felverjük, hogy krémes állagot kapjunk.

Ráöntjük a süti tetejére, egyenletesen elkenjük, hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva fogyasztható.