Az édesburgonya püré, kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a nálunk használt burgonyafajtákból készült társaik, és sokkal különlegesebb is.
Édesburgonya püré – Hozzávalók:
½ kg édesburgonya
10-15 dkg vaj
¼-½ liter tej
só
bors
Édesburgonya püré elkészítése
Az édesburgonyát megpucoljuk, és kockákra vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. Krumplinyomón átpasszírozzuk, vagy villával összetörjük, majd a hozzáadott vajjal robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk adagonként a tejet, és ízlés szerinti állagúra keverjük. Borsot adunk hozzá, és szükség estén még sózzuk. Ha bátrak vagyunk egy csipet fahéjjal, és egy kis juharsziruppal megbolondíthatjuk. Kiváló köret pulykasülthöz, vagy más húsételekhez, sült zöldségek mellé.
Hasonlóan finom, és különleges köret a sült édesburgonya, melyet édesburgonya fűszerkeverékbe forgatva tálalunk.