Pikáns kukoricaleves

Kukorica leves recept

A pikáns kukoricaleves , a család egyik nyári kedvence, amit téli változatban is el szoktam készíteni, akkor mirelit zöldségekkel dolgozom. Kellemes ízű, különleges, és a hüvelyes zöldségeknek köszönhetően kiváló fehérjeforrás is. Érdemes összebarátkozni a különleges zöldségekkel is, és a megszokottól eltérően használni őket, mert nagyon finomak, és változatossá teszik mindennapi ételeinket is.

Pikáns kukoricaleves – Hozzávalók:

1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
20 dkg borsó (friss, vagy mélyhűtött)
3 cső kukorica (friss, vagy mélyhűtött)
20 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva
20 dkg édesburgonya, meghámozva, felkockázva
2 db kápia paprika (vagy 1 piros kaliforniai paprika), kis kockákra vágva
1 liter zöldségalaplé
4 dl kókusztej (vagy növényi eredetű főzőtejszín)
1 kávéskanál cayenne bors
1 kávéskanál kakukkfű
2-3 db babérlevél
1 kávéskanál koriander
só, bors
Adagonként 1 kis marék reszelt sajt

Pikáns kukoricaleves – elkészítése:

Hevítsd fel az olajat egy lábosban, majd a hagymát és a fokhagymát hozzáadva kb. 10 percig párold rajta, amíg üveges nem lesz. A kukoricákról levágod a szemeket, és a leszemezett kukoricát is hozzáadod a levesedhez, valamint beleteszed a borsót is, majd öntsd fel az alaplével, fűszerezd, add hozzá a cayenne borsot, és kis lángon, fedő alatt főzd kb. 30 percig . Ezután öntsd hozzá a kókusztejet, majd a burgonyát, az édesburgonyát, és a kockákra vágott kápia paprikát is. Kakukkfűvel, korianderrel és babérlevéllel, majd sóval, és borssal ízesíted, és további 15-20 percig főzöd. Amikor már a burgonyák megpuhultak, leveszed a tűzről.

Sűrítésként a kukoricaleves felét egy másik edénybe mered, és botmixerrel összepürésíted, majd hozzáöntöd a többi leveshez. Reszelt sajttal tálalod.

Kóstold meg a mexicói csirkelevest is.

Édesburgonya fűszerkeverék (1,5 kg édes burgonyához)

Édesburgonyához fűszerkeveréket otthon csinálni nem nehéz, és kifejezetten költséghatékony. Dobd össze a néhány alapanyagból és már sütheted is az édesburgonyádat.

Édesburgonya fűszerkeverék – Hozzávalók:

3-4 gerezd apróra zúzott fokhagyma (vagy 1 teáskanál fokhagyma por)
1 kávéskanál őrölt rozmaring
1 kávékanál frissen őrölt bors
1 kávéskanál őrölt pirospaprika ½ kg édesburgonya

Édesburgonya fűszerkeverék elkészítése

Ezeket összekeverjük, és a sült édesburgonyát ízesítjük vele.

Édesburgonya püré

Édesburgonya püré recept

Az édesburgonya püré, kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a nálunk használt burgonyafajtákból készült társaik, és sokkal különlegesebb is.

Édesburgonya püré – Hozzávalók:

½ kg édesburgonya
10-15 dkg vaj
¼-½ liter tej

bors

Édesburgonya püré elkészítése

Az édesburgonyát megpucoljuk, és kockákra vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. Krumplinyomón átpasszírozzuk, vagy villával összetörjük, majd a hozzáadott vajjal robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk adagonként a tejet, és ízlés szerinti állagúra keverjük.  Borsot adunk hozzá, és szükség estén még sózzuk. Ha bátrak vagyunk egy csipet fahéjjal, és egy kis juharsziruppal megbolondíthatjuk.  Kiváló köret pulykasülthöz, vagy más húsételekhez, sült zöldségek mellé.

Hasonlóan finom, és különleges köret a sült édesburgonya, melyet édesburgonya fűszerkeverékbe forgatva tálalunk.

Édesburgonya gnocchi

Édesburgonyás gnocchi recept

A házi készítésű édesburgonya gnocchi tésztát, nem csak megenni élvezet, hanem elkészíteni is. Minden alkalommal mikor összevegyítem a hozzávalókat, és liszttel borított ujjammal elkezdem gyúrni a tésztát, hálás vagyok nagynénémnek a receptért, mert csodás élmény megalkotni is.

Édesburgonyás fnocchi – Hozzávalók:

0,4 kg édesburgonya püré (kb. 3-4 db édesburgonya)
0,4 kg liszt (plusz amennyit felvesz)
1 kiskanál só
1 csipet őrölt bors
2 csipet őrölt szerecsendió
10-15 dkg vaj
1 csomag petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
Sajt (ízlés szerint)

Édesburgonyás gnocchi elkészítése


Első körben megmosod és félbevágod héjastól az édesburgonyát, enyhén megsózod (meg lehet kenni némi zúzott fokhagymával is) és előmelegített sütőben 175 Cº puhára sütöd, pont úgy, mintha sütőtököt sütnél. Amikor elkészült, és a villáddal beleszúrsz, krémesnek puhának illik lennie, mert így fogod tudni teljesen pépesíteni, és elegyíteni a liszttel. Fontos, hogy a végén puha, és egynemű tésztát kapjál. Ez lesz az édesburgonya gnocchi szíve-lelke.
Amikor megsült, hagyd kissé kihűlni, majd kikanalazod a héjából az édesburgonya pürét, amit villával, vagy botmixerrel még krémesebbé varázsolhatsz.
Az arányok tulajdonképpen nagyon egyszerűek 1 rész édesburgonya püréhez
1 rész lisztet kell adni, ha gluténmentesen akarod elkészíteni a Schar Mix it! Universal, vagy Farina lisztjét használd.

A hozzávalókat gyúródeszkára teszed: édesburgonya püré, liszt, só, bors, és őrölt szerecsendió.

És akkor belevetheted magadat az élvezetbe, az édesburgonya pürét, elkezded összegyúrni a liszttel, és a fűszerekkel, és ezt a keveréket addig gyúrod, míg tésztává nem formálható. Ahogy mondani szokták, „amennyit felvesz”, és ez ebben az esetben is igaz, ha kicsit ragadósabb a tészta, tegyél hozzá még lisztet, hogy bucivá tudd formálni. Érdemes végig lisztezett deszkán dolgozni, úgy nem ragad le a tészta.

Közben felteszel egy lábosban vizet forrni, amibe egy kiskanál sót, és némi olajat is tehetsz.

A tésztából, hat egyenlő méretű golyót formálsz. Minden golyóból aztán két ujjnyi vastag hurkát kell készítened, lisztes kézzel, lisztezett deszkán.

Lisztes késsel a hurkákat körülbelül másfél centiméteres darabokra vágod. Ezek a darabkák lesznek a gnocchik. A kis gnocchik tetejét díszítheted villa segítségével, vagy más díszítéssel. De, ha ezt kihagyod, attól még az íze tökéletes lesz.

Serpenyőben olvassz 150 g vajat, melyet jó barnára piríts, és finomra aprított petrezselymet, zúzott fokhagymát adj még hozzá. A bátrabbak ugyanezt a kombót készíthetik zsályával, vagy rozmaringgal, mindkét esetben erőteljesebb ízvilágot kaphatsz.

Amíg az édesburgonya sül a sütőben addig egy nagyobb mély tányérban a négy tojást, a lisztet és a szénsavas vizet összekevered.

A lisztes-díszes édesburgonya gnocchikat, adagokként a forró vízbe teszed, és 3-5 perc alatt, (mikor feljönnek a víz tetejére akkor jók) készre főződ. Az is a csoda része, mikor állsz a gőzölgő lábos felett, és életre keltesz egy isteni ételt azzal, hogy gonddal megsütötted, meggyúrtad, szeletelted, díszítetted, és végül kifőzted, hogy lecsöpögtetés után a fűszeres, forró vajban megforgasd. Mennyei!

Forrón, reszelt sajttal, legjobb hozzá a parmesan, vagy a pecorino sajt, de például kék penészes sajttal is isteni…tálalod!

Édesburgonyás frittata – tojáslepény

Édesburgonyás frittata

Édesburgonyás frittata gyors, egyszerű és nagyon finom. Az édesburgonyás frittata tulajdonképpen édesburgonyás tojáslepény. A frittata alapja a tojás és a liszt, édesburgonya ezenkívül szénsavas víz kell hozzá…

Édesburgonyás frittata – Hozzávalók:
2 dl szódavíz (buborékos ásványvíz)
2 ek liszt (lehet rizsliszt is)
4 db tojás
1 db nagyobb édesburgonya
1 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
csipet só
kevés fekete bors
fél fej vöröshagyma
petrezselyem
20 dkg reszelt sajt (trappista)

Édesburgonyás frittata elkészítése

Ez az alaptészta, ezt ízesítheted utána kedved szerint. Amikor összekeverted a hozzávalókat, pár percig állni hagyod, majd a tojásrántottához hasonlóan megsütöd. Vigyázva, hogy mikor megfordítod (mint a palacsintát) nem essen szét. Mikor mindkét oldalát ropogósra sütötted a serpenyőből tányérba fordítod.

Az édesburgonyát cikkekre vágod, és 175 cº fokra előmelegített sütőben, kevés olíva olajjal meglocsolva 10-15 percig sütöd.

Amíg az édesburgonya sül a sütőben addig egy nagyobb mély tányérban a négy tojást, a lisztet és a szénsavas vizet összekevered.

Miután megsült a krumpli és már puhán bele tudod nyomni a villád (ha nem találod elég krémesnek, botmixerrel pépesítheted), mint egy sütőtökbe, kihűtöd, és az édesburgonya pürét a tojásos keverékhez kevered.

Hozzáadod a keverékedhez az aprított fokhagymát, sózod, borsozod ízlés szerint.

Adhatsz hozzá még apróra vágva egy fél fej vöröshagymát, vagy petrezselymet is.

Reszelj le kb. 20 dkg trappista sajtot, de bármilyen sajt megteszi amit lehet reszelni és ezt is a keverékhez adod. Ha kicsit pikánsabbat szeretnél morzsolhatsz kecskesajtot is a tojáslepényedhez.

Amikor összekeverted a hozzávalókat, pár percig állni hagyod, majd olíva olajon a tojásrántottához hasonlóan megsütöd, de keverni tilos, simán hagyod, hogy az alja szépen megpiruljon! Ha már rázásra mozog egy kicsit, akkor jön a mutatvány nehezebb része, meg kell fordítani. Ha van még egy serpenyőd, amit rá tudsz fordítani és úgy átforgatod a másik serpenyőbe az a legjobb. Ha nincs akkor sem kell megijedni, mert egy alányúlva egy szélesebb fakanállal, vagy egy palacsinta forgató lapáttal meg lehet fordítani. Azt a lényeg, hogy ne essen szét! Megfordítás után néhány percet még sütöd, majd egy tányérba forgatva tálalható. Mint egy tortát tudod szeletelni.

A további változatoknak csak a képzeletünk szabhat határt! Megbolondíthatjuk, különböző fűszerekkel, sonkával, szalonnával, gombával…

Édesburgonya sütése – egyszerűen tökéletes

Édesburgonya sütése

A tökéletes recept, édesburgonya sütése egyszerűen! Nem tagadom, hogy az édesburgonya sütve, az egyik legfinomabb étel az egészséges ételek közül. Az édesburgonya tartalmazza napi vitamin szükségleted 100 %-ban, több C-vitamint, és rostot tartalmaz, mint a fehér burgonya, és alacsony a glikémiás indexe.

Aki főzött már korábban tudja, hogy ragacsosabb, mint a fehér burgonyás társai, de íme a legjobb tipp, amivel Te sütheted meg a világ legfinomabb édesburgonyáját, amit valaha ettél!

És itt megnézheted Jamie Oliver, hogy készíti.

1. Az édesburgonya sütése: mielőtt bármibe is fognál, készítsd el az édesburgonya fűszerkeveréket a recept szerint.

2. Most meg alaposan, és vágd az összes krumplit héjával egyben, pucolatlanul, egyforma méretűre, így mind azonos ütemben fog megfőni. Kisebb kockákra, vagy vékonyabb csíkokra szeleteld, mert ha a krumpli túl nagy, kívül hamar megfő, és belül kemény marad.

3. Hideg vízbe tedd fel főni, és forrás után, körülbelül 10 perc alatt félpuhára főzd. Ezalatt kifő belőle a felesleges keményítő és az édesburgonya pont olyan puhára fő, amely segíti, hogy sütés után ropogós külsőt, és puha belsőt kapjál.

Az édesburgonya püré, szintén kiváló köret, és sült zöldségekkel a vegetáriánus konyha méltó fogása lehet. Finom édeskés ízét sóval borssal ellenpontozhatjuk, vagy fahéjjal, szegfűszeggel, és narancsos kiegészítőkkel erősíthetjük. Jól megy még hozzá ízben a szerecsendió, a római kömény, és a kardamon is.

Aki főzött már korábban tudja, hogy ragacsosabb, mint a fehér burgonyás társai, de íme a legjobb tipp, amivel Te sütheted meg a világ legfinomabb édesburgonyáját, amit valaha ettél!

4. Kevés olajat hevíts, a legjobb a kókuszolaj, és amikor felforrósodott hirtelen magas hőfokon, néhány perc alatt ropogósra süsd az édesburgonyát. Az olajból kivéve szórd, és forgasd meg  az édesburgonya fűszerkeverékkel.

Ha főzés után sütőben sütnéd meg inkább, akkor tegyél egy lapos tepsibe sütőpapírt, olyanba, amiben kényelmesen elférnek a krumplik egymás mellett. Kapcsold be a sütőt 175 cº fokra. Locsold meg enyhén olíva vagy kókuszolajjal, és szórd meg az édesburgonya fűszerkeverékkel. Forgasd össze óvatosan az egészet, úgy, hogy a krumpli ne törjön össze, így egyenletesen sül majd meg. előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra süsd.

Az édesburgonya sütése, nem ördöngösség, és azon túl, hogy tettél megint valamit az egészségedért, még finom is!