Házi majonézes töltött tojás

A töltött tojás gyermekkoromat idéző húsvéti fogás. Anyukám minden húsvétkor készített töltött tojást, ami elengedhetetlen kelléke volt mindig is a húsvéti menünek. Ezt a receptet Tőle tanultam, és a mai napig készítjük, vagy Ő, vagy én, és mindig nagyon népszerű.

Töltött tojás elkészítése:

A töltött tojáshoz megfőzünk kb. 10 db tojás, ebből 20 db töltött tojásunk lesz. A tojásfőzés rejtelmeit itt találjátok. Amíg főzzük a tojásokat, elkészítjük a “mázt”, amibe majd a tojásunkat tesszük.

A máz receptje nem egy klasszikus házi majonéz recept, inkább hasonlít a tartár mártásra, de így egy kicsit lazább szerkezetű, és szerintem jobban illik a tojáshoz, mint a kötöttebb majonéz.

20 db töltött tojáshoz:

2 db tojássárgát elkezdünk habverővel verni, és folyamatosan nagyon vékonyan csurgatunk hozzá olajat. Nagyon kicsi adagokban, folyamatos keverés mellett, amennyit felvesz… Tényleg meghatározhatatlan a mennyiség, viszonylag sok olajat vesz fel, fehéredésig, addig keverjük habverővel, míg sűrű krémes állagú nem lesz.

Ha ezzel megvagyunk ízesítjük. Kb. két evőkanál mustárt, egy evőkanál porcukrot, és egy fél citrom leszűrt levét, sót, és borsot teszünk hozzá. Ízlés szerint, mert ki így, ki úgy szereti, kóstolgassuk 🙂 Ezekkel is jól összekeverjük, és óvatosan hozzá keverünk kanállal két kis doboz tejfölt. Fontos, hogy ezt ne robotgéppel keverjük, mert összetörjük a tejfölt, és túl folyékony lesz a mázunk. Kész van a mázunk 🙂

A megfőtt tojásokat (tojás főzés), miután megpucoltuk ketté vágjuk, és a “fehérje hajókat” félre tesszük, ezeket fogjuk majd megtölteni, a sárgájukat pedig egy tálba tesszük.

A 10 db tojás megfőtt sárgájához keverünk kb. 15 dkg kenőmájast, a krémesebb fajtát.

Valamint két evőkanál krémsajtot, egy nagy evőkanál mustárt, sót, és borsot, esetleg egy kis reszelt tormát. Finom, krémes állagúra keverjük, és habnyomóval, vagy egyszerűen csak kanállal, a tojásfehérje “hajókba” töltjük a krémet.

Egy tálat kívülről befelé haladva kibélelünk fejes-saláta levelekkel, majd felöntjük a mázzal, és a mázba beletesszük a töltött tojás hajóinkat.

Ha a régi klasszikus receptet veszem alapul, pöttyökben piros arannyal díszíthetjük 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük