A chimichanga (csimicsanga) édes desszertként, és sós-húsos egytálétel változatban is elkészíthető. Tipikus mexicói étel, tehát tipikus mexicói fűszereket használunk hozzá.
Hozzávalók:
-
- 6 db tortilla chips
- Kb. 1 kg csirkemell filé, vagy szűzpecsenye, esetleg darált hús
- Mexicói fűszerkeverék (fajitas, vagy quesadilla fűszerkeverék)
Ha nem szeretnénk fűszer keveréket használni, akkor:
őrölt chili paprika, római kömény, oregánó, koriander, őrölt bors, só (ízlés szerinti mennyiségben)
-
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Fél lime leve
- 3 szál újhagyma zöldjével együtt apróra vágva
- 1 kis konzerv paradicsom püré, vagy 2-3 db érett paradicsom egészen apróra vágva
- Jalapeno paprika (csípős!, így ízlés szerint)
- 40 dkg cheddar sajt reszelve
- Olaj a sütéshez
- Néhány db fogpiszkáló, vagy hústű, melyeket a sütés után azonnal távolítsunk el!
Chimichanga elkészítése:
A felcsíkozott csirkemell filét, szűzpecsenyét vagy darált húst, forró zsiradékra dobom (vaj, vagy olíva olaj), és világos aranybarnára pirítom. Rádobom a felaprított újhagymát, fokhagymát, és a fűszereket, valamint a paradicsomot, vagy a pürét), és a lime levét. Ezt rotyogtatva főzzük, amíg a hús meg nem főtt. Ha kész van a ragunk, (ami akkor jó, ha nem túl leves), lezárjuk.
Kiterítjük a tortillákat. A közepére kerül egy kis marék reszelt cheddar sajt, erre jön a ragunk egy csíkban a tortilla közepére, majd egy két karika jalapeno paprika, és ismét egy kis marék cheddar. Egyik oldalról behajtjuk a tortillát, a töltelék alá, majd két oldalt behatjuk a szélét, és végül felhengergetjük. Fogpiszkálóval, vagy hústűvel ügyesen összetűzzük. Ügyelve, hogy a töltelék ne folyjon ki a tortillánkból. Serpenyőben olajat hevítünk, és amikor már forró az olaj, beletesszük a tortillát. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ha kész van kivesszük, félbe vágjuk, megszórjuk reszelt cheddarral, és jalapeno paprikával tálaljuk. HMMMM……. 🙂