A leves nálunk alap, ha a páromon múlna levest-levessel ennénk. Igaza is van, hiszen a leves mindig “egy kis meleg a hasunkba”, és mellette tápláló, de ugyanakkor kímélő étel. Rengeteg féle levest készíthetünk, nekem a magyar klasszikusok, és az olasz minestrone mellett, a mexikói csirkeleves az egyik kedvencem.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 db jalapeno vagy hegyes erős paprika apróra vágva
- 1 db nagyobb édes pirospaprika apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma aprítva
- 3 db nagyobb fél csirkemell
- 1 db vörösbab konzerv
- 1 db kukorica konzerv
- 1 db hámozott paradicsom konzerv
- 1 üveg Enchilada szósz (elhagyható)
- ½ evőkanál oreganó
- 1 evőkanál őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt piros chili paprika
- 1 evőkanál só
- 3 liter csirkeleves
- 1 lime leve
- reszelt sajt
- aprított korianderzöld
- tortilla
- olaj a tortilla sütéséhez
Mexikói csirkeleves tortillával elkészítése:
Egy nagy magas, de szélesebb leveses főzőedénybe beletesszük a felaprított vöröshagymát, jalapeno paprikát, a zúzott fokhagymát, a bab-, a kukorica-, és hámozott paradicsom konzervet, a csirkemell filéket, a fűszereket, és beleöntjük az Enchilada szószt, valamint felöntjük 3 liter csirkelevessel. Innentől számított 3 órán keresztül, lassú lángon lefedve főzzük. Ha megfőtt a csirkemellünk, egyesével kivesszük őket, és kockákra vágjuk, majd visszatesszük őket a levesbe, és belefacsarjuk 1 lime levét. A tortilla lapokat háromszögekre vágjuk, és forró olajban hirtelen ropogósra sütjük. Végül a forró levest tányérokba szedjük, reszelt sajttal, és tortillával tálaljuk. Tetejére aprított koriandert szórunk.