Szilvásgombóc

Szilvásgombóc recept

Szilvásgombóc – Hozzávalók:
80 dkg burgonya
1 db tojás
15 dkg zsír
25 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
10 dkg porcukor

őrölt fahéj
30 db szilva


Szilvásgombóc elkészítése

Szilvásgombóc amit mindenki szeret! Nem is gondolnád milyen egyszerű elkészíteni.
A burgonyát meghámozzuk és megfőzzük (lehet fordítva is, ki hogy szereti) és krumplinyomón átnyomjuk. A még meleg, áttört burgonyát liszttel, 1 tojással, diónagyságú zsírral, kevés sóval összegyúrjuk. Az így kapott tészta az alap gobmbóc tészta. Minden töltött gombócot ilyen tésztából készítünk, csak a tölteléken kell változtatni. Jelen recept szerint szilva lesz a töltelék.
A szilvákat kimagozzuk, a mag helyre kevés őrölt fahéjat, egy kávéskanál porcukrot (lehet akár kockacukrot is használni) teszünk. A tésztát kb 6-7 mm vastagra kinyújtjuk és négyszögekre vágjuk. Minden négyszög közepébe egy szilvát teszünk, gombócokká formáljuk, () sós vízben kifőzzük és szűrőn lecsorgatjuk. A gombócokat zsírban sárgára pirított zsemlemorzsában forgatjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük. Télen szilvaízzel is készíthetjük.