Chimichanga

Chimichanga recept

A chimichanga (csimicsanga) édes desszertként, és sós-húsos egytálétel változatban is elkészíthető. Tipikus mexicói étel, tehát tipikus mexicói fűszereket használunk hozzá.

Hozzávalók:

    • 6 db tortilla chips
    • Kb. 1 kg csirkemell filé, vagy szűzpecsenye, esetleg darált hús
    • Mexicói fűszerkeverék (fajitas, vagy quesadilla fűszerkeverék)

Ha nem szeretnénk fűszer keveréket használni, akkor:
őrölt chili paprika, római kömény, oregánó, koriander, őrölt bors, só (ízlés szerinti mennyiségben)

    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • Fél lime leve
    • 3 szál újhagyma zöldjével együtt apróra vágva
    • 1 kis konzerv paradicsom püré, vagy 2-3 db érett paradicsom egészen apróra vágva
    • Jalapeno paprika (csípős!, így ízlés szerint)
    • 40 dkg cheddar sajt reszelve
    • Olaj a sütéshez
    • Néhány db fogpiszkáló, vagy hústű, melyeket a sütés után azonnal távolítsunk el!

Chimichanga elkészítése:

A felcsíkozott csirkemell filét, szűzpecsenyét vagy darált húst, forró zsiradékra dobom (vaj, vagy olíva olaj), és világos aranybarnára pirítom. Rádobom a felaprított újhagymát, fokhagymát, és a fűszereket, valamint a paradicsomot, vagy a pürét), és a lime levét. Ezt rotyogtatva főzzük, amíg a hús meg nem főtt. Ha kész van a ragunk, (ami akkor jó, ha nem túl leves), lezárjuk.

Kiterítjük a tortillákat. A közepére kerül egy kis marék reszelt cheddar sajt, erre jön a ragunk egy csíkban a tortilla közepére, majd egy két karika jalapeno paprika, és ismét egy kis marék cheddar. Egyik oldalról behajtjuk a tortillát, a töltelék alá, majd két oldalt behatjuk a szélét, és végül felhengergetjük. Fogpiszkálóval, vagy hústűvel ügyesen összetűzzük. Ügyelve, hogy a töltelék ne folyjon ki a tortillánkból. Serpenyőben olajat hevítünk, és amikor már forró az olaj, beletesszük a tortillát. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ha kész van kivesszük, félbe vágjuk, megszórjuk reszelt cheddarral, és jalapeno paprikával tálaljuk. HMMMM……. 🙂

Salsa

Salsa szósz recept

Az igazi klasszikus mexicói salsa szósz, és guacamole receptjét nagynénémtől tanultam, aki az Egyesült Államokban él, és kitűnő szakács. Amikor náluk jártunk New Yorkban, és nyaraltunk egy hetet Mexicóban is, a mexicói konyha szerelmesei lettünk. A mexicói konyha, olyan az USA-ban, mint Európában, az olasz konyha. Nagyon sok ételüket áthatja a latin-amerikai, és  karibi térség gasztronómiája, ami egyébként nagyon közel áll fűszerességét tekintve a magyar konyhához, ízvilágában azonban teljesen más, de nagyon finom.

Tehát jöjjön, az eredeti, és hamisíthatatlan salsa recept:

Salsa szósz recept:

A jó salsa lényege, hogy mindent nagyon apróra vágjunk. Így megmarad a zöldségek textúrája, de az ízek megfelelően tudnak vegyülni egymással. Kiváló előétel, és party-étel.

Hozzávalók:

4 db érett paradicsom

3 db halapeno paprika (lehet kapni már nálunk is mostanság, akár piacon, akár nagy áruházakban is előfordulhat), ha nem kapunk ne csüggedjünk, hegyes erős paprikából is el lehet készíteni, ebből 1 db nagyobb, vagy 2 db kisebbre lesz szükségünk, az erét vágjuk ki!

  • 1 nagy csomag koriander zöld, vagy szárított koriander 1 nagy evőkanálnyi
  • 2 csomag petrezselyem
  • 2 újhagyma zöldjével együtt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ½ vagy 1 lime teljes leve
  • 2 evőkanál olívaolaj