Pulykasült

pulykasült recept hálaadásra

A pulykasült, főként ha nagy hálaadási pulykáról van szó, mindig türelmet igényel. A pulyka húsa vastag, és kötött szerkezetű, így hosszan, és lassan süssük. Az amerikai hálaadási pulykát is sokféleképpen elkészítik, ugyanúgy, mint nálunk a halászlét, de igyekeztem, egy amerikai különlegességet kiválasztani a sok receptem közül. Szép, gömbölyű pulykát már nálunk is lehet kapni, de inkább karácsony környékén, ezért ha Hálaadás ünnepére sütnénk, jó előre egyeztessük le a hentesünkkel, hogy hol kaphatnánk.

Pulykasült – Hozzávalók:

1 egész pulyka (kb 4 kg -os)
1 db jonatán alma
20 dkg vaj
1 fej fokhagyma
4-5 db narancs
2,5 dl juharszirup
3 dl frissen facsart narancslé
1/2 liter húsleves
só (ha lehet tengeri)
őrölt bors

Pulykasült – elkészítése:

A pulykát érdemes alaposan megmosni, és megtisztítani, majd tegyük egy fél napra a hűtőbe pihentetni.

A pihentetés után egy nagy tepsibe tesszük. Megmosunk egy egész almát, és a csumája nélkül a pulyka hasába tesszük néhány gerezd fokhagyma társaságában. A pulyka lábait keresztben összekötjük pékzsineggel. Kívülről a pulyka bőrét alaposan bekenjük az enyhén olvadt vajas keverékkel, mintha testápolóval kennénk meg.  A vajas keverék hozzávalói: vaj, zúzott fokhagyma, reszelt narancshéj, só, és frissen őrölt bors.  A pulykát a mellével felfelé fordítva 30 percig lefedetlenül, 190 Cº fokon elősütjük.

Közben egy nagy tálban összekeverjük a juharszirupot, a húslevest, és egy teljes narancs levét. Ennek a keveréknek a felét,  a fél óra elősütés elteltével ráöntjük az elősütött pulykánkra, és a hőmérséklet csökkentésével (170 Cº) alufóliával lefedve sütjük tovább. Kb. 2-3 óra elteltével levesszük róla a fóliát, és meglocsoljuk a saját kisült levével, és a megmaradt juharszirupos keverékkel. Kb. 30 perc, és amikor már aranybarnára, és ropogósra sült a bőre, és omlós a húsa, elkészült a pulykánk, lezárhatjuk.  A pulykasült szaftját leöntjük, és a pulykát 20 percig nyitott sütőajtónál pihentetjük.

Egy teljes narancsot megpucolunk, és apróra vágunk, és a pulykáról lefolyó szafttal percekig forraljuk.

Édesburgonya pürével, friss szeletelt narancskarikákkal tálaljuk. A tálalásnál a vágott pulykaszeletekkel a forró narancsos szafttal megöntözzük. Isteni finom! 🙂