A tortilla a latin-amerikai konyhák legfontosabb alapanyaga. A tortilla eredetileg kukoricalisztből készül, hiszen a dél-amerikai kontinens adottságaiból adódóan ez a legelterjedtebb gabona fajta. A kukoricából készült ételek nagyon egészségesek, és gluténmentesek. A világ nagy részén azonban, a búzalisztből készült formája kapható inkább, mert könnyebb vele dolgozni, és ebből nagyon lepényeket lehetett sütni, illetve a búzaliszt elterjedtebb Észak-Amerikában, és Európában.
Nálunk a gyors étkezdék kínálatában leggyakrabban a tortilla tekercs, taco, burrito, és quesadilla fordulnak elő. Mind nagyon finom, és Mexikó ízvilágát idézi fel.
Hozzávalók:
- 10 dkg finom liszt
- 10 dkg kukorica liszt
- 1 dl víz
- 1 nagyobb csipet só
- Tehetünk bele különféle fűszereket is ízlés szerint. (koriander, bors…)
- Olaj a sütéshez.
Tortilla elkészítése:
A hozzávalókat mind összekeverjük, és addig gyúrjuk, amíg nyújtható állagú tésztát nem kapunk. Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis lisztet. Lisztezett gyúródeszkán több kb. ½-1 cm-es kerek formájú tésztát nyújtunk belőle, és serpenyőbe olajon, mint a palacsintát megsütjük. Készíthetünk belőle például quesadilla-t is 🙂