Tortilla a latin-amerikai konyhák legfontosabb alapanyaga, ebből készül a tortilla chips is. A tortilla eredetileg kukoricalisztből készül, hiszen a dél-amerikai kontinens adottságaiból adódóan ez a legelterjedtebb gabona fajta. A kukoricából készült ételek nagyon egészségesek, és gluténmentesek. A világ nagy részén azonban a búzalisztből készült formája kapható inkább, mert könnyebb vele dolgozni, és ebből nagyon lepényeket lehetett sütni, illetve a búzaliszt elterjedtebb Észak-Amerikában, és Európában.
Nálunk a gyors étkezdék kínálatában leggyakrabban a tortilla tekercs,taco, burrito, és quesadilla fordulnak elő. Mind nagyon finom, és Mexikó ízvilágát idézi fel. Kevesen tudják, hogy a zacskós tortilla chips, amit az üzletekben veszünk otthon is könnyen, és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
- 10 dkg finom liszt
- 10 dkg kukorica liszt
- 1 dl víz
- 1 nagyobb csipet só
- Tehetünk bele különféle fűszereket is ízlés szerint. (koriander, bors…)
- Olaj a sütéshez.
A hozzávalókat mind összekeverjük, és addig gyúrjuk, amíg nyújtható állagú tésztát nem kapunk. Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis lisztet. Lisztezett gyúródeszkán kb. ½-1 cm-es lapot nyújtunk belőle, és kis háromszögekre vágjuk. Olajat hevítünk serpenyőben, mintha krumplit akarnánk sütni, és a tortilla háromszögeket aranybarnára sütjük.