Tortilla Chips

Tortilla chips recept

Tortilla a latin-amerikai konyhák legfontosabb alapanyaga, ebből készül a tortilla chips is. A tortilla eredetileg kukoricalisztből készül, hiszen a dél-amerikai kontinens adottságaiból adódóan ez a legelterjedtebb gabona fajta. A kukoricából készült ételek nagyon egészségesek, és gluténmentesek. A világ nagy részén azonban a búzalisztből készült formája kapható inkább, mert könnyebb vele dolgozni, és ebből nagyon lepényeket lehetett sütni, illetve a búzaliszt  elterjedtebb Észak-Amerikában, és Európában.

Nálunk a gyors étkezdék kínálatában leggyakrabban a tortilla tekercs,taco, burrito, és quesadilla fordulnak elő. Mind nagyon finom, és Mexikó ízvilágát idézi fel. Kevesen tudják, hogy a zacskós tortilla chips, amit az üzletekben veszünk otthon is könnyen, és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 10 dkg finom liszt
  • 10 dkg kukorica liszt
  • 1 dl víz
  • 1 nagyobb csipet só
  • Tehetünk bele különféle fűszereket is ízlés szerint. (koriander, bors…)
  • Olaj a sütéshez.

A hozzávalókat mind összekeverjük, és addig gyúrjuk, amíg nyújtható állagú tésztát nem kapunk. Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis lisztet. Lisztezett gyúródeszkán kb. ½-1 cm-es lapot nyújtunk belőle, és kis háromszögekre vágjuk. Olajat hevítünk serpenyőben, mintha krumplit akarnánk sütni, és a tortilla háromszögeket aranybarnára sütjük.

Salsával, guacamole-val elropogtatjuk.

Salsa

Salsa szósz recept

Az igazi klasszikus mexicói salsa szósz, és guacamole receptjét nagynénémtől tanultam, aki az Egyesült Államokban él, és kitűnő szakács. Amikor náluk jártunk New Yorkban, és nyaraltunk egy hetet Mexicóban is, a mexicói konyha szerelmesei lettünk. A mexicói konyha, olyan az USA-ban, mint Európában, az olasz konyha. Nagyon sok ételüket áthatja a latin-amerikai, és  karibi térség gasztronómiája, ami egyébként nagyon közel áll fűszerességét tekintve a magyar konyhához, ízvilágában azonban teljesen más, de nagyon finom.

Tehát jöjjön, az eredeti, és hamisíthatatlan salsa recept:

Salsa szósz recept:

A jó salsa lényege, hogy mindent nagyon apróra vágjunk. Így megmarad a zöldségek textúrája, de az ízek megfelelően tudnak vegyülni egymással. Kiváló előétel, és party-étel.

Hozzávalók:

4 db érett paradicsom

3 db halapeno paprika (lehet kapni már nálunk is mostanság, akár piacon, akár nagy áruházakban is előfordulhat), ha nem kapunk ne csüggedjünk, hegyes erős paprikából is el lehet készíteni, ebből 1 db nagyobb, vagy 2 db kisebbre lesz szükségünk, az erét vágjuk ki!

  • 1 nagy csomag koriander zöld, vagy szárított koriander 1 nagy evőkanálnyi
  • 2 csomag petrezselyem
  • 2 újhagyma zöldjével együtt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ½ vagy 1 lime teljes leve
  • 2 evőkanál olívaolaj