Sztrapacska – Hozzávalók:
60 dkg burgonya
1 db tojás
10 dkg füstölt szalonna
8 dkg zsír
30 dkg liszt
20-25 dkg juhtúró
só
Sztrapacska elkészítése
Sztrapacska egy egyszerűen elkészíthető egytálétel. Bárki nekifoghat, nem fog csalódni benne.
A burgonyát meghámozzuk és lereszeljük és a hozzáadott liszttel, tojással, kevés zsírral, megsózva, galuska keménységű (csak annyira legyen kemény, hogy egy evőkanállal tudjuk belőle galuskákat szaggatni) tésztát készítünk. Forró sós vízbe evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle. Közben egy a kockára vágott füstölt szalonnából kiolvasztjuk a zsírt, (lehet, hogy az indulásnál kell alá még tennünk egy kis zsírt pluszba) a kész töpörtyűt kiszedjük a zsírból.
A megfőtt galuskát leszűrjük, lecsorgatjuk, s a forró zsírba téve juhtúróval összekeverjük.
Tálra halmozzuk, tetejét megszórjuk a töpörtyűvel. Keverhetünk hozzá finomra vágott kaprot is.