Tojás főzés

A tojás főzés az egyik legegyszerűbb dolog, ha tisztában vagyunk a tojásfőzési időkkel. Ezt kell csak megtanulni, és mindig tökéletes tojást főzhetünk. Használhatunk konyhai időmérőket, így még egyszerűbb, csak felhúzzuk, és jelez, amikor kész a tojásunk.

A legegyszerűbben akkor kontrollálhatjuk az időt, ha forrásban lévő vízbe tesszük a tojásokat. Itt csak arra kell figyelnünk, hogy mielőtt beletesszük szép lassan szoktassuk hozzá a tojásokat a meleg vízhez, így nem reped meg a tojás héja. Tehát előtte engedjünk rá vizet, hideggel kezdjük, és lassan egyre melegebbet. Így mire a forró vízbe tesszük a tojást, már forróból tesszük bele, így nem reped meg a héja.

Az igazán lágy tojást 3 percig, vagy annál kevesebb ideig főzzük, attól függően, mennyire szeretnénk, hogy lágy maradjon. Ha 5 percig főzzük, a sárgája még éppen folyékony marad. 7 percnél a tojássárga közepe marad már csak folyós, a széle már szilárdabb. 10 perc főzés után kemény tojást kapunk. Ennél tovább ne főzzük, mert akkor a tojássárga, és fehérje között vékony zöld csík jelenik meg, és a sárgája kifejezetten “fojtós” lesz.

A megfőtt tojásokat melegen pucoljuk meg, mert sokkal egyszerűbben megszabadíthatjuk őket a héjuktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük