Nem vagyok, egy ilyen “divatból főzős-evős”, de a paleo konyhában, tényleg van valami. Én mondjuk fogyókúra miatt vetettem bele magam a paleo rejtelmeibe, és ha már…rögtön gluténmentes diétát is tartok, de csodák-csodájára, fogynak a kilók, és jobban érzem magam a bőrömben. 🙂 És, hát ez volt a cél! A paleoban ugyan nincs semmi tejtermék, de én mindig úgy gondolom, hogy nem szabad semmit 100%-ban komolyan venni, ha egy kicsit saját magunkra szabjuk, attól még működhet. Tehát bátran, és a kívánt hatás sem marad el, mert “MINDEN FEJBEN DŐL EL!”, de tényleg! 🙂 Az első, amivel próbálkoztam, az “Almás-mákos paleo süti” volt, amit azóta is, nem paleo-s családtagjaim kedvéért sütök, nagyon népszerű lett 🙂
Paleo süti, diós-gyümölcsös, glutén- és laktózmentes süti
Hozzávalók:
Tészta:
- 7 db tojássárgája
- 7 db tojásfehérje
- 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
- 20 dkg darált dió
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Krém:
- 5 tojássárgája
- 7 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
- 1 doboz Cocomas kókuszkrém (vagy 1 nagy doboz mascarpone light , ez a paleo light változat, az ALDI-s laktózmentes is!)
- Vanília kivonat
- 500 g laktózmentes túró (elhagyható)
Tetejére:
- Laktózmentes tejszínből felvert hab
- Gyümölcs
- Gyümölcs zselé ( nem kötelező!)(boltban kapható zacskós változat, egyszerűen elkészíthető)
Elkészítés:
A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a kókuszkrémet, a vanília kivonatot, és folyamatos keverés mellett a tűzhelyen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy nem szabad forrásig főzni, mert összeugrik a tojássárgája. Ha a krém kihűlt, habverővel krémes állagúra keverjük a túrót (ízlés szerint, elhagyható), és hozzáöntjük a kihűlt krémünket.
Ha a mascarponés krémet választod, azt nem kell főzni, és a következőképpen készül: A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a vanília kivonatot, és a mascarponét, amivel szintén habosra keverjük. Ehhez is keverhetünk túrót ízlés szerint, és attól függően mennyire vesszük komolyan a paleo-t 🙂
A krémet hűtőbe tesszük.
A tésztához felverjük a fehérjét habnak, félretesszük. Majd kikeverjük a tojássárgát, habosra a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és fakanállal belekeverjük a diót, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.
Tepsibe kb. 2 cm vastagon sütőpapíron elkenjük, és előmelegített 200-230 C fokos sütőben kb. 5-10 percig sütjük. (sütőtől függően)
Ha minden kihűlt a diós lapra rákenjük a krémünket, majd egy réteg tejszínhabot (elhagyható, úgy is nagyon finom!).
Rátesszük szépen, egyenletesen elrendezve a gyümölcsöket, és hogy kicsit összetartsa tehetünk rá gyümölcs zselét, majd hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva fogyasztható.