Almás-mákos paleo süti

Az almás-mákos paleo süti felveheti a versenyt, bármelyik cukros-lisztes társával. Ez a maximum íz- no cukor kategória, minden íz megtalálja a helyét ebben a sütikölteményben, a nélkül, hogy hizlalna. Nagy kedvenc az amúgy “nem paleos” családom körében is 🙂

Paleo süti – almás-mákos hozzávalók:

Tészta:

  • 7 db tojássárgája
  • 5 db tojásfehérje
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 20 dkg darált mák
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Almás töltelék:

  • 1 kg alma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)

Krém:

  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 1 doboz Cocomas kókuszkrém (vagy 1 nagy doboz mascarpone light, ez a paleo light változat)
  • Esetleg vanília kivonat

Csokimáz a tetejére:

  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 5 dkg víz
  • 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj, lehet tisztítottat is kapni)
  • 5 dkg holland kakaópor ( jó minőségű legyen, magas kakaótartalommal)

Paleo süti elkészítése:

Érdemes az almás tölteléket, és a krémet elsőre elkészíteni, mert így kihűlnek mire töltelék lesz belőlük.

Lereszeljük az almát, lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, kis lángon pároljuk addig, míg kicsit összeáll, de azért még kicsit ropogós is. Látni fogod az állagán, amikor már jó.

A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a kókuszkrémet, és folyamatos keverés mellett a tűzhelyen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy nem szabad forrásig főzni, mert összeugrik a tojássárgája.

Ha a mascarponés krémet választod, azt nem kell főzni, és a következőképpen készül: A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a vanília kivonatot, és a mascarponét, amivel szintén habosra keverjük.

A tésztához felverjük a fehérjét habnak, félretesszük. Majd kikeverjük a tojássárgát, habosra a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és fakanállal belekeverjük a mákot, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Két tepsibe kb. 1,5-2 cm vastagon sütőpapíron elkenjük, és előmelegített 200-230 C fokos sütőben kb. 5-10 percig sütjük. (sütőtől függően)

Ha minden kihűlt a lapokat félbevágjuk, így 4 lapot kapunk. Első lap-krém fele, második lap-alma töltelék, harmadik lap-krém másik fele, negyedik lap-tetejére csokimáz.

A csokimázhoz a cukrot összekeverem a vízzel, felmelegítem, és addig keverem míg a cukor fel nem oldódik benne. Ezután beleteszem a zsiradékot (kókuszzsír vagy vaj), végül a kakaóport, és az egészet robotgéppel felverjük, hogy krémes állagot kapjunk.

Ráöntjük a süti tetejére, egyenletesen elkenjük, hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva fogyasztható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük