Az almás-mákos paleo süti felveheti a versenyt, bármelyik cukros-lisztes társával. Ez a maximum íz- no cukor kategória, minden íz megtalálja a helyét ebben a sütikölteményben, a nélkül, hogy hizlalna. Nagy kedvenc az amúgy “nem paleos” családom körében is 🙂
Paleo süti – almás-mákos hozzávalók:
Tészta:
- 7 db tojássárgája
- 5 db tojásfehérje
- 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
- 20 dkg darált mák
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Almás töltelék:
- 1 kg alma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
Krém:
- 5 tojássárgája
- 7 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
- 1 doboz Cocomas kókuszkrém (vagy 1 nagy doboz mascarpone light, ez a paleo light változat)
- Esetleg vanília kivonat
Csokimáz a tetejére:
- 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
- 5 dkg víz
- 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj, lehet tisztítottat is kapni)
- 5 dkg holland kakaópor ( jó minőségű legyen, magas kakaótartalommal)
Paleo süti elkészítése:
Érdemes az almás tölteléket, és a krémet elsőre elkészíteni, mert így kihűlnek mire töltelék lesz belőlük.
Lereszeljük az almát, lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, kis lángon pároljuk addig, míg kicsit összeáll, de azért még kicsit ropogós is. Látni fogod az állagán, amikor már jó.
A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a kókuszkrémet, és folyamatos keverés mellett a tűzhelyen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy nem szabad forrásig főzni, mert összeugrik a tojássárgája.
Ha a mascarponés krémet választod, azt nem kell főzni, és a következőképpen készül: A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a vanília kivonatot, és a mascarponét, amivel szintén habosra keverjük.
A tésztához felverjük a fehérjét habnak, félretesszük. Majd kikeverjük a tojássárgát, habosra a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és fakanállal belekeverjük a mákot, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.
Két tepsibe kb. 1,5-2 cm vastagon sütőpapíron elkenjük, és előmelegített 200-230 C fokos sütőben kb. 5-10 percig sütjük. (sütőtől függően)
Ha minden kihűlt a lapokat félbevágjuk, így 4 lapot kapunk. Első lap-krém fele, második lap-alma töltelék, harmadik lap-krém másik fele, negyedik lap-tetejére csokimáz.
A csokimázhoz a cukrot összekeverem a vízzel, felmelegítem, és addig keverem míg a cukor fel nem oldódik benne. Ezután beleteszem a zsiradékot (kókuszzsír vagy vaj), végül a kakaóport, és az egészet robotgéppel felverjük, hogy krémes állagot kapjunk.
Ráöntjük a süti tetejére, egyenletesen elkenjük, hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva fogyasztható.