Fonott kalács a húsvét, és egyáltalán a mindennapok elhagyhatatlan étele. Vajjal, lekvárral, tejbe áztatva, nutellával, mogyorókrémmel, vagy sonkával. Nincs ennél hálásabb feladat, amikor egy kelt tészta az ember kezei alatt életre kel. A csodálatos magyar nyelv milyen szépen fejezi ki, és fogalmazza meg, ugye? 🙂 Kel a tészta, azaz mozgásban van, hízik, dagad… Amikor nekikezdünk, még csak por, és folyadék, és szitáljuk, és gyúrjuk, és dolgozunk vele, és kelesztjük, és fonjuk, és sütjük…isteni illat, és melegség…és a végeredmény lenyűgöző 🙂
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 vaníliás cukor
- 5 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 4 dkg élesztő
- csipet só
Fonott kalács elkészítése:
A vajat és a tojást kivesszük a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen, mert így kellemesebb velük dolgozni.
A lisztet átszitáljuk, gyúródeszkára púpozzuk és hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojást, vajat, vagy margarint, élesztőt és sót. A tejet lassan öntjük hozzá, miközben gyúrjuk a tésztát. Ha már leválik a kezünkről, és szépen összeállt akkor kész vagyunk a gyúrással. Meleg (nem hideg) helyen fél órán át kelesztjük. Fél óra alatt már látni kell rajta, hogy elindult, kezd dagadni. A gyúródeszkára tesszük, és három (ha hármas fonást csinálunk) egyenlő részre vágjuk a tésztát. Egyenként mindből egy kb 2 cm átmérőjű hurkát sodrunk. Ha kész vagyunk és nagyjából mind egyforma hosszú, jöhet a fonás. Felváltva a jobb és bal szélsőt a másik két szár közé helyezzük, és figyeljük, hogy kellően szoros legyen a fonás. A kész megfont tésztát letakarjuk, és ismét fél órán keresztül kelesztjük meleg helyen. Fél óra után ismét látványos növekedésnek indul a tészta. Sütőpapírra tesszük, és langyos tejjel alaposan bekenjük, 180-200 fokos sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.