Diós-gyümölcsös paleo, glutén- és laktózmentes süti

Nem vagyok, egy ilyen “divatból főzős-evős”, de a paleo konyhában, tényleg van valami. Én mondjuk  fogyókúra miatt vetettem bele magam a paleo rejtelmeibe, és ha már…rögtön gluténmentes diétát is tartok, de csodák-csodájára, fogynak a kilók, és jobban érzem magam a bőrömben. 🙂 És, hát ez volt a cél! A paleoban ugyan nincs semmi tejtermék, de én mindig úgy gondolom, hogy nem szabad semmit 100%-ban komolyan venni, ha egy kicsit saját magunkra szabjuk, attól még működhet. Tehát bátran, és a kívánt hatás sem marad el, mert “MINDEN FEJBEN DŐL EL!”, de tényleg! 🙂 Az első, amivel próbálkoztam, az “Almás-mákos paleo süti” volt, amit azóta is, nem paleo-s családtagjaim kedvéért sütök, nagyon népszerű lett 🙂

 

Paleo süti, diós-gyümölcsös, glutén- és laktózmentes süti

Hozzávalók:

Tészta:

  • 7 db tojássárgája
  • 7 db tojásfehérje
  • 5 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 20 dkg darált dió
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krém:

  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg nyírfacukor (vagy eritritol)
  • 1 doboz Cocomas kókuszkrém (vagy 1 nagy doboz mascarpone light , ez a paleo light változat, az ALDI-s laktózmentes is!)
  • Vanília kivonat
  • 500 g laktózmentes túró (elhagyható)

Tetejére:

  • Laktózmentes tejszínből felvert hab
  • Gyümölcs
  • Gyümölcs zselé ( nem kötelező!)(boltban kapható zacskós változat, egyszerűen elkészíthető)

Elkészítés:

A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a kókuszkrémet, a vanília kivonatot, és folyamatos keverés mellett a tűzhelyen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy nem szabad forrásig főzni, mert összeugrik a tojássárgája. Ha a krém kihűlt, habverővel krémes állagúra keverjük a túrót (ízlés szerint, elhagyható), és hozzáöntjük a kihűlt krémünket.

Ha a mascarponés krémet választod, azt nem kell főzni, és a következőképpen készül: A krémhez felverjük a tojássárgát a cukorral, habosra, hozzáadjuk a vanília kivonatot, és a mascarponét, amivel szintén habosra keverjük. Ehhez is keverhetünk túrót ízlés szerint, és attól függően mennyire vesszük komolyan a paleo-t 🙂

A krémet hűtőbe tesszük.

A tésztához felverjük a fehérjét habnak, félretesszük. Majd kikeverjük a tojássárgát, habosra a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és fakanállal belekeverjük a diót, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Tepsibe kb. 2 cm vastagon sütőpapíron elkenjük, és előmelegített 200-230 C fokos sütőben kb. 5-10 percig sütjük. (sütőtől függően)

Ha minden kihűlt a diós lapra rákenjük a krémünket, majd egy réteg tejszínhabot (elhagyható, úgy is nagyon finom!).

Rátesszük szépen, egyenletesen elrendezve a gyümölcsöket, és hogy kicsit összetartsa tehetünk rá gyümölcs zselét, majd hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva fogyasztható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük