Bori lányom barátnői nálunk aludtak a hétvégén, ” ittalvós” buli volt. Természetesen izgatottan várta, és ötleteltünk mi-mindent csináljunk majd, mi az ami belefér az időbe, és nem túl sok… A főzés vagy sütés mindenképpen szóba jött, mert mostanában nagyon érdekli, és nem kisebb dolgokkal kezdte, mint pl. a kenyérsütés, de ezt később 🙂 Szóval indultunk a croissant-nal, ami azért elég macerás, mert sokat kell hajtogatni, szóval nem feltétlen ittalvós gyerek program, aztán került elő a kakaós csiga ötlete, ami csak egy fokkal egyszerűbb, mint a croissant, erről is lebeszéltük magunkat. Nahát végül a jól bevált muffin mellett döntöttünk, pontosabban a cupcake nyert! Ezeknek a csodás tündéreknek való tortácskáknak az elkészítése teljesen elvarázsolta a csajokat, és engem is 🙂 Jól mulattunk!
És akkor íme a legjobb muffin recept 24 darab cupcake elkészítéséhez:
A sok-sok kipróbált, és kikísérletezett muffin recept után, nálunk ez vált be leginkább. Könnyű és omlós a tészta, nem ragadós, és nem szárad ki, akkor sem, ha nem eszük meg rögtön!
Hozzávalók:
- 450 g finom liszt
- egy fél zacskó sütőpor
- csipet só
- 200 g kristálycukor
- 2 teljes tojás
- 2,5 dl tej
- 250 g joghurt (natúr)
- 150 g vaj felolvasztva
Cupcake elkészítése:
A száraz összetevőket fakanállal alaposan összekeverjük, úgy hogy teljesen elvegyüljenek egymással.
A tojásokat habosra verjük, habverővel, és fokozatosan hozzáadjuk a joghurtot, az olvasztott, de nem meleg vajat, és végül a tejet. Ezt a keveréket hozzáöntjük a száraz keverékünkhöz, és fakanállal nagy mozdulatokkal, levegősre, csomómentesre keverjük, vigyázva, hogy ne keverjük túl sokáig, mert akkor ragadós lesz.
Muffin papírral kibélelt tepsibe, arányosan elosztva előkészítjük a sütésre. A sütőt kb. 175 C-ra tesszük, előmelegítjük, és nagyjából 35 percig sütjük. Ha már szép aranybarna, és fogpiszkálóval ellenőrizve a belseje sem ragad már, akkor kivehetjük, kész van!
Ez már így önmagában is isteni, de most jön a krém 🙂
Van egy tuti krém receptem, ami több változatban, ízben is elkészíthető, és minden változata mennyei!
Az alapkrém a következő:
- 4 egész tojás
- 150 g cukor
- attól függően milyen ízű krémet szeretnénk adunk hozzá:
Citromos krémnél: – 3 nagy citrom leve
Vanília krémnél: – 1-1,5 evőkanál vanília aroma
Csokoládé krémnél: – 1 tábla olvasztott csokoládé (tej, vagy ét ízlés szerint) +két evőkanál kakaópor - a végén 100 g vaj
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a krém “ízét”. Ezalatt egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, és egy másik kisebb lábosban, a forró vízgőz felett folyamatos keveréssel a tojásos keveréket sűrűre főzzük. Ha sűrű levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 100 g vajat, még amíg meleg.
Ezután ezt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
A további hozzávalók:
500 g mascarpone
1 zacskó zselatin fix (elhagyható), csak akkor szoktam beletenni, ha valamiért hígabbra sikerül a krém.
Amikor kihűlt a krémünk, habverővel felverjük a mascarponét, és ehhez adjuk hozzá a citrom, vagy vanília, vagy csoki krémünket. Folyamatos keverés mellett teljesen elegyítjük az összetevőket, ha citrom krémet kevertünk , reszelhetünk bele citrom héjat is.
Habnyómóba töltjük a krémet, és a kihűlt muffinok tetejére ügyesen rányomjuk. Ha ezzel elkészültünk, jöhet a díszítés. Mi szórócukrokkal díszítettünk, de lehet rá csoki vagy karamell öntetet, tejszínhabot vagy aprított diót, mogyorót, kandírozott gyümölcsöket is tenni. Nagyon jó móka volt, és nagyon finom, próbáljátok ki! 🙂